3VOOR12/Utrecht blikt terug met Eduard Versteege

“Wat mij betreft mogen er veel meer initiatieven ontstaan uit Utrecht.“

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Voor programmeur Eduard Versteege van EKKO is 2010 een druk jaar geweest, dat waarschijnlijk eindigt met een groei van het aantal bezoekers. Eén van zijn persoonlijke muzikale hoogtepunten was het optreden van The Ex in een volgepakt EKKO. 3VOOR12/Utrecht neemt het muziekjaar 2010 met hem door.

“Wat mij betreft mogen er veel meer initiatieven ontstaan uit Utrecht.“

Voor programmeur Eduard Versteege van EKKO is 2010 een druk jaar geweest, dat waarschijnlijk eindigt met een groei van het aantal bezoekers. Eén van zijn persoonlijke muzikale hoogtepunten was het optreden van The Ex in een volgepakt EKKO. 3VOOR12/Utrecht neemt het muziekjaar 2010 met hem door.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2010?
Het is een druk jaar geweest voor EKKO met een kleine verbouwing, het op de rit zetten van de promotieafdeling, de lancering van een aantal nieuwe concepten en uiteindelijk ook het vertrek van André Baars en het aannemen van een nieuwe directeur. Bijna aan het einde van het jaar beland kunnen we nu inschatten dat we dit jaar een groei hebben doorgemaakt qua aantal bezoekers, iets waar we met zijn allen heel trots op mogen zijn.

En op het Utrechtse muziekjaar 2010?
Soms mis ik wel eens de aanwas van nieuwe Utrechtse promotors. Mensen die alles willen geven om initiatieven van de grond te krijgen, of dit nu feesten zijn of concertavonden. Een perfect voorbeeld van een geslaagd concept van dit jaar is natuurlijk Wildgroei, de nieuwe electro studentenavond die bijna elke keer tot de nok toe gevuld is. Wat mij betreft mogen er veel meer initiatieven ontstaan uit Utrecht, want dat wordt vanuit alle hoeken ondersteund.

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2010?
De roadtrip naar ATP staat op het moment van schrijven nog op de planning (gecureerd door Godspeed You! Black Emperor), dus een compleet beeld kan ik nog niet geven. De beste concerten van dit jaar waren voor mij I Got You On Tape, Micah P. Hinson, The Ex, Megafaun en Dez Mona in EKKO, Bonobo en Trentemøller in Tivoli, And So I Watch You From Afar op Eurosonic en The Tallest Man on Earth op Vlieland. De maand november eindigde met Le Guess Who? natuurlijk fantastisch met memorabele optredens van onder andere Baths, Beach House en Ty Segall.

En je muzikale dieptepunt?
Het optreden van Xiu Xiu viel nogal in het water door gebrekkige apparatuur, iets waar ik echt doodongelukkig van werd. Kan een keer gebeuren, maar op zo'n moment staat het huilen je nader dan het lachen.

Wat is je favoriete Utrechtse release van 2010?
On Claws van I am Oak, de enige Utrechtse release van dit jaar die ik compleet grijs gedraaid heb.

Wat is dé Utrechtse act van 2010, en waarom?
Zonder twijfel I am Oak. Fantastische plaat van een getalenteerde gast met internationale allure. En live maken ze het meer dan waar.

En dé Utrechtse act van 2011?
Novack. Al jaren veelbelovend, maar nu gaat het dan ook echt gebeuren. Alle voortekenen wijzen er in ieder geval op.

Wat is je favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Dan kies ik toch voor The Ex in een volgepakt EKKO afgelopen februari. Toen ik drie jaar geleden begon bij EKKO heb ik hen al heel snel benaderd om een show te doen. Na afloop van ATP afgelopen jaar mailde ik Terrie precies op het goede moment, want ze hadden nog twee data beschikbaar in februari. Productioneel was het best lastig in te passen doordat we in de nacht nog een zware productie hadden staan, maar dit sla je niet af. De band was ook echt uitzinnig na afloop, heel erg mooi.

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2010?
Ik heb Moss dit jaar weer meerdere keren zien spelen en als we dat stiekem even als Utrechtse band beschouwen, verdienen zij toch wel een dikke vette pluim voor hun live optredens.