3VOOR12/Utrecht blikt terug met Daniël Papen (Grizzly Adams)

"Wie smeet mij eruit nadat Audio Beat het publiek opriep mee te grooven?"

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Grizzly Adams bracht dit jaar hun debuutalbum Hombre Grande uit. Dat dat niet vanzelf ging was op 3VOOR12 te lezen. 3VOOR12/Utrecht kijkt met zanger Daniël Papen terug op een jaar met hoogte- en dieptepunten.

"Wie smeet mij eruit nadat Audio Beat het publiek opriep mee te grooven?"

Grizzly Adams bracht dit jaar hun debuutalbum Hombre Grande uit. Dat dat niet vanzelf ging was op 3VOOR12 te lezen. 3VOOR12/Utrecht kijkt met zanger Daniël Papen terug op een jaar met hoogte- maar bijna net zoveel dieptepunten.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2010?
Nou, nogal hectisch. De release van de eerste Grizzly Adams-plaat had behoorlijk wat voeten in de aarde. Na buiten proportioneel overleg volgde een opportuun gemasterde versie van Hombre Grande. Eensgezind besloten we tot uitstel. De rest van het jaar werd behelst door de Popronde en ‘in between’ shows. ‘High and low’, whatever: ik wou dat ik er van kon leven.

En op het Utrechtse muziekjaar 2010?
Is dit een apart muziekjaar?

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2010?
De akoestische gitaar die ik cadeau heb gekregen van mijn bandleden voor tien jaar trouwe dienst met inscriptie Ibanez, wat ongetwijfeld Koreaans is voor "Daniël bedankt!". Daarnaast ben ik het hele jaar gelukkig geweest met de vertolking van de Jeffrey Lee Pierce-tapes door onder andere Nick Cave en Johnny Dowd. Mark Lanegan’s versie van Constant Waiting ontwikkelde zich als lijflied. Hoewel ik er nog niet over uit ben welke persoonlijke motieven hieraan ten grondslag liggen is ‘We Are Only Riders’ er een in mijn schamele muziekcollectie die mijn player altijd vreet.

En je muzikale dieptepunt?
De tripjes naar Rotterdam. Ik zou bijna sympathie krijgen voor het clubje dat ons land het liefst geasfalteerd ziet. Maar liefst drie keer stonden onze shows op het spel vanwege sneeuw, file en andere onnodige paniekzaaierij. Een keer ging het mis en moesten we cancellen, een volgende keer kwamen we te laat, de laatste keer moesten we het op halve sterkte doen. Natuurlijk wisten wij dit goed op te vangen. Micah P. Hinson in EKKO. Een man met bagage die wat te vertellen heeft. God wat vind ik zijn muziek mooi! Maar damn, val me niet lastig met je sores voor elk nummer dat je om wat voor reden en voor wie dan ook opdraagt. ACU! Wie smeet mij eruit nadat Audio Beat het publiek opriep mee te grooven? Ik herinner mij een dame met kabelhaar, D66-bril en penetrante zure lucht.

Wat is je favoriete Utrechtse release van 2010?
I am Oak - On Claws

Wat is dé Utrechtse act van 2010, en waarom?
I am Oak, daarom.

En dé Utrechtse act van 2011?
Lost Bear. Ik hoop van harte dat het hen de waardering oplevert die ze verdienen. Ik hoor vlagen van Silkworm's Firewater, een band die mij na aan het hart ligt.

Wat is je favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Bobby Conn. Slechts vier mensen herkenden hem en dat was niet omdat de band in camouflage pak opkwam. Waar waren jullie! Ik ken Bobby Conn! Althans van de legendarische avond in het SJU-huis die je een baggerjaar direct doet vergeten. Wellicht was het jaar niet kut genoeg. Forest Fire in dB's deed mijn hart ook sneller kloppen.

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2010?
I am Oak.

Te zien: Grizzly Adams op Ons kent Ons festival, zaterdag 18 december 2010 @ dB’s