3VOOR12/Utrecht blikt terug met Casper Starreveld (zanger/gitarist Kensington)

“Dan sta je na te dampen met een biertje en weet je precies waarom je in een bandje speelt.”

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

In 2008 maakte Kensington met ‘Youth’ al de Utrechtse song van het jaar. Nu, twee jaar later, heeft het viertal hun debuutalbum Borders uitgebracht en wordt datzelfde ‘Youth’ regelmatig gedraaid op 3FM. 3VOOR12/Utrecht vroeg zanger/gitarist Casper Starreveld naar zijn muziekjaar 2010.

“Dan sta je na te dampen met een biertje en weet je precies waarom je in een bandje speelt.”

In 2008 maakte Kensington met ‘Youth’ al de Utrechtse song van het jaar. Nu, twee jaar later, heeft het viertal hun debuutalbum Borders uitgebracht en wordt datzelfde ‘Youth’ regelmatig gedraaid op 3FM. 3VOOR12/Utrecht vroeg zanger/gitarist Casper Starreveld naar zijn muziekjaar 2010.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2010?
Met een hele grote glimlach: er is zoveel gebeurd, bijna te veel om op te noemen. Allereerst natuurlijk het uitbrengen van ons debuutalbum Borders, dat heel goed ontvangen is. Single ‘Youth’ werd lekker veel gedraaid op 3FM en Kink FM en we hebben twee dikke video’s mogen maken. De release party was insane: een uitverkochte EKKO midden in de zomer. Iedereen dreef de zaal uit, maar man wat was het vet. We hebben er een mooie co-headlining tour met MakeBelieve door het hele land op zitten en daarnaast zijn onze eigen tour en Noorderslag voor 2011 al bevestigd. Tussendoor hebben we ook nog het podium mogen delen met The Wombats, Bombay Bicycle Club, My Chemical Romance en Coheed & Cambria.

En hoe kijk je terug op het Utrechtse muziekjaar 2010?
Ik denk dat er landelijk misschien iets minder focus op Utrecht was dit jaar. Vorig jaar was het natuurlijk Kyteman wat de klok sloeg. Dit jaar is er denk ik niet één act te noemen die qua publiciteit ver boven de rest uit steeg. Kan natuurlijk ook betekenen dat er over de hele breedte een hoog kwaliteitsniveau is. Haha, laten we het daar maar op gooien. Okee, één naam dan: Snowstar Records van onze vriend en manager Cedric deed het erg goed met I am Oak, Bart van der Lee en The Secret Love Parade. Okee, nog één naam dan: Blaudzun, erg mooi! En dat hele Muziekpaleis / Tivoli / SJU / Vredenburg-ding was natuurlijk een beetje matig, wát een gênante vertoning. Ben benieuwd wat voor sfeerloze hal het gaat opleveren. Maar goed, misschien komt het allemaal perfect op z’n pootjes terecht. Toch mis ik Tivoli nu al...

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2010?
Eigenlijk alles wat ik op de eerste vraag heb geantwoord. Als ik één avond mag uitkiezen, dan is het een recente: we speelden eerst in een uitverkochte Melkweg als voorprogramma van My Chemical Romance. Dat was van half negen tot negen uur en om tien voor tien moesten we in het Patronaat in Haarlem een eigen tourshow spelen. We nailden ‘m in de Melkweg, hebben in tien minuten alle apparatuur en instrumenten in de bus gegooid en zijn als een gek, stijf van de adrenaline, naar Haarlem gescheurd. Met diezelfde adrenaline nog door de aderen gierend hebben we een heerlijke set gespeeld voor een fucking ruig publiek. Na de show sta je dan na te dampen met een biertje en dan weet je precies waarom je in een bandje speelt.

En je muzikale dieptepunt?
Dat was helemaal aan het begin van het jaar. We stonden op de randprogrammering van Eurosonic/Noorderslag. Het sneeuwde en we hebben een uur rond moeten rijden op een industrieterrein, ver buiten de bruisende binnenstad van Groningen, zoekend naar ‘het podium’. Zet 'podium' trouwens maar gerust tussen aanhalingstekens; uiteindelijk bleek dit te bestaan uit vier pallets in de modder op een autosloopplaats, met veertien Mechelse herders als publiek. Ons vermoeden werd bevestigd: dit ging ‘m niet worden. We hebben voor het eerst in het bestaan van de band ter plekke een show afgezegd, zijn met de staart tussen de benen weggereden en hebben onze frustraties weggezopen in de binnenstad. Noorderslag 2011 wordt het compleet tegenovergestelde, behalve het zuipen natuurlijk.

Wat is je favoriete Utrechtse release van 2010?
I am Oak – On Claws.

Wat is dé Utrechtse act van 2010, en waarom?
Dat vind ik een moeilijke vraag. Laat ik Nobody Beats The Drum maar kiezen, omdat je daar lekker op kan swingen! En omdat ze de vetste Utrechtse video van het jaar hebben gemaakt.

En dé Utrechtse act van 2011?
Ja, euh, Kensington natuurlijk!

Wat was je favoriete concert in Utrecht, het afgelopen jaar?
Ik vond Foals in Tivoli Oudegracht wel een puik feestje.

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2010?
Blaudzun op het Bevrijdingsfestival in Utrecht.