3VOOR12/Utrecht blikt terug met Beep! Beep! Back up the Truck

“We aanschouwden honderden mensen die muisstil keken hoe de band hun beste optreden tot nu toe speelde”

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

2010 was voor Boudewijn Rosenmuller en Nicolai Adolfs van Beep! Beep! Back up the Truck het jaar waarin ook de internationale ambities van het label van de grond moesten komen. Met releases van het Scandinavische My Bubba & Mi en het Zweedse Mon & Sun en buitenlandse tours van een aantal van de andere bands is dat aardig gelukt. Voor 3VOOR12/Utrecht staan ze stil bij het bijna afgelopen jaar.

“We aanschouwden honderden mensen die muisstil keken hoe de band hun beste optreden tot nu toe speelde”

2010 was voor Boudewijn Rosenmuller en Nicolai Adolfs van Beep! Beep! Back up the Truck het jaar waarin ook de internationale ambities van het label van de grond moesten komen. Met releases van het Scandinavische My Bubba & Mi en het Zweedse Mon & Sun en buitenlandse toers van een aantal van de andere bands is dat aardig gelukt. In de aanloop naar het Ons kent Ons festival, dat zaterdag 18 december plaatsvindt in dB's, staan ze voor 3VOOR12/Utrecht stil bij het bijna afgelopen jaar.

Hoe kijk je terug op jullie eigen muziekjaar 2010?

2010 zat vol met bijzondere momenten, maar de trein raast zo hard door dat je dit vaak pas naderhand beseft. We hebben vanaf het begin besloten om voor een internationale koers te kiezen en dat is aardig van de grond gekomen. Van de tien bands die wij vertegenwoordigen is de helft internationaal actief. Om goed ons werk te kunnen doen bracht dat ons dit jaar in onder andere Berlijn, Los Angeles en Toronto. We hebben drie van onze bands op Eurosonic 2011 staan en samen met The Black Atlantic zullen we de komende maanden ook China en Austin bezoeken. We zijn nu goed 2,5 jaar onderweg en liggen als je het zo bekijkt goed op schema. In de praktijk ligt er een enorme berg met werk. De grootste voldoening komt echter voort uit de totstandkoming van onze stal. Het is een eclectisch maar coherent geheel van hoogwaardige artiesten, waarvan we drie jaar geleden nooit hadden verwacht ons in 2010 zo te kunnen profileren. 

En op het Utrechtse muziekjaar 2010?

Het is mooi om te zien hoe de stad er voor staat. dB’s heeft met Jeroen natuurlijk altijd goede zaken gedaan en Rumor blijft een geniaal initiatief, maar ook Klub Radar en Le Guess Who? zijn ondertussen meer dan gevestigd. De programmering van EKKO is - naar onze smaak - weer op pijl en ook de Vechtclub, ACU en initiatieven als KATS! en Lo Friday en natuurlijk Club 3VOOR12/Utrecht zorgen voor een aanbod waar Utrecht trots op mag zijn. Oh en onze eigen Vette Analoge Shit! natuurlijk, te tof!

Wat is jullie persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2010?
Ik denk My Bubba & Mi op Into the Great Wide Open. Wij zijn aardig bekend met de spanning rondom de opkomst van publiek. Zo liepen we op zaterdagochtend om tien uur met band en backline verdwaald door het bos. Na drie kwartier zoeken kwamen we uit bij het podium. We zagen het al helemaal voor ons. Eén van je bands over laten vliegen uit IJsland om vervolgens midden in het bos, voor drie man publiek te spelen. Twee uur later aanschouwden we honderden mensen die muisstil keken hoe de band hun beste optreden tot nu toe speelde. Dat is wel bijzonder hoor ....

En je muzikale dieptepunt?
Dieptepunt?

Wat is jullie favoriete Utrechtse release van 2010?
Dat moet Frans Tulvers zijn. Een Limburgse songwriter woonachtig in Utrecht. Een ongeslepen diamant die helaas niet helemaal aansluit bij ons rooster.

Wat is dé Utrechtse act van 2010, en waarom?
Nou vooruit ... Het begint met een I en eindigt op Oak.

En dé Utrechtse act van 2011?
Volgend jaar Oak. Laat het een uitdaging zijn.

Wat is jullie favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Thao with The Get Down Stay Down. Echt serieus, waar waren jullie! En Trans Am was fantastisch. Maar Menomena pakt toch de eerste plaats met hun show tijdens Le Guess Who?

Wat was jullie favoriete optreden van een Utrechtse act in 2010?
Dat vertellen we jullie na het Ons Kent Ons Festival, 18 december in dB’s.