3VOOR12/Utrecht blikt terug met Bart van der Lee

“Eigenlijk heb ik het muzikale hoogtepunt nog in het vooruitzicht.”

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

In september presenteerde singer-songwriter Bart van der Lee zijn nieuwe album Between Tall Pine Trees (Sadness & Thunder) in een vol EKKO. Voor 3VOOR12/Utrecht laat hij het jaar 2010 nog een keer de revue passeren en kijkt en passant ook al even vooruit naar een belangrijk moment in 2011.

“Eigenlijk heb ik het muzikale hoogtepunt nog in het vooruitzicht.”

In september presenteerde singer-songwriter Bart van der Lee zijn nieuwe album Between Tall Pine Trees (Sadness & Thunder) in een vol EKKO. Voor 3VOOR12/Utrecht laat hij het jaar 2010 nog een keer de revue passeren en kijkt en passant ook al even vooruit naar een belangrijk moment in 2011.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2010?
2010 is voor mij een geweldig jaar geweest! Na de release van mijn clip ‘Runaway’ en door in februari gevraagd te worden door A Song A Place, een label en booker uit België, kwam het allemaal in een stroomversnelling terecht. Behalve dat de optredens steeds meer binnenkwamen was ik ook ontzettend hard bezig met het opnemen van mijn nieuwe album. Het label Snowstar Records kwam met de vraag om eens om tafel te gaan zitten en van het één kwam het ander. Afgelopen september kwam mijn nieuwe album Between Tall Pine Trees (Sadness & Thunder) bij dit label uit.

En op het Utrechtse muziekjaar 2010?
Naar mijn idee is het een ontzettend mooi jaar geweest voor de Utrechtse muziek scene. Nieuwe namen, nieuw talent, festivals en veel mooie optredens. Ik hoop dat 2011 er ook zo uit mag gaan zien ondanks ons rariteitenkabinet.

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2010?
Een wat lastige vraag omdat 2010 op zich zelf al het muzikale hoogtepunt voor me is geweest, maar dan kies ik toch voor het moment dat ik een telefoontje kreeg een paar weken terug. Ik werd gebeld met de vraag of ik wilde komen spelen op Noorderslag op zaterdag 15 januari 2011. Dus eigenlijk heb ik het muzikale hoogtepunt nog in het vooruitzicht.

En je muzikale dieptepunt?
Dat was een optreden aan het begin van het jaar. Het was in een hele kleine kroeg in een afgelegen hoekje in Haarlem. De mensen die aanwezig waren zaten bijna allemaal aan de bar en zij en het gros van de rest - vier mensen - bleven doorpraten terwijl ik aan het spelen was. Zo’n avond waarop je naderhand in de trein zit en jezelf afvraagt waarom je toch al je tijd en energie blijft steken in iets wat niet van de grond komt. Gelukkig sluit het jaar heel anders af.

Wat is je favoriete Utrechtse release van 2010?
Dat is dan weer zo binnen het Snowstar label, want mijn absoluut favoriete Utrechtse release van 2010 is het album On Claws van I am Oak. Maar dat vond ik al voordat ik er bij was gekomen.

Wat is dé Utrechtse act van 2010, en waarom?
Voor mij is dat de The Black Atlantic. Misschien niet echt Utrechts, maar ze zitten nu wel bij een Utrechts label. Dus in dat opzicht vind ik het volstaan. En waarom: omdat ze ontzettend hard blijven groeien, touren, goed bezig zijn, maar vooral omdat ze waanzinnig mooie muziek maken.

En dé Utrechtse act van 2011?
Geen flauw idee.

Wat is je favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Mijn favoriete concert was Nick Cave in Vredenburg. Die gast vind ik echt meesterlijk geniaal. Het enige wat ik erg jammer vond was dat ik er zelf niet bij was aangezien ik er te laat achter kwam dat hij hier zou spelen.

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2010?
Dat vind ik lastig. Omdat ik zelf veel bezig was met optreden heb ik helaas erg weinig concerten bij kunnen wonen. Maar ik heb erg genoten van Grizzly Adams, vooral zijn prachtige stemgeluid op de 50e editie van Club 3VOOR12/Utrecht.