3VOOR12 Selecteert The Medics: "2011 wordt ons jaar"

3VOOR12 zocht Utrechtse band op in de oefenruimte

Ingmar Griffioen ,

"2011 wordt ons jaar". Het is geen kwinkslag of bluf, maar het zelfverzekerde antwoord van The Medics. De vijf Utrechtse jongens lopen over van ambitie en catchy wave-songs. Op bezoek in de oefenruimte bij de 3VOOR12 Selecteert van deze maand, wordt meteen de champagne ontkurkt. "Het is onze missie om samen met bands als Go Back To The Zoo een scene te scheppen."

3VOOR12 zocht Utrechtse band op in de oefenruimte

"2011 wordt ons jaar". Het is geen kwinkslag of bluf, maar het zelfverzekerde antwoord van The Medics. De vijf Utrechtse jongens lopen over van ambitie en catchy wave-songs. Op bezoek in de oefenruimte bij de 3VOOR12 Selecteert van deze maand, wordt meteen de champagne ontkurkt. Zie het fotoverslag onderaan het interview. "Het is onze missie om samen met bands als Go Back To The Zoo een scene te scheppen."

De exacte reden voor de bubbels kunnen ze nog niet onthullen. Het is in ieder geval niet de winst in de 3VOOR12/Utrecht Awards; die ging - een prima optreden in een vol EKKO ten spijt - aan de neus van The Medics voorbij. Wel binnen is een deal met boekingsbureau Friendly Fire. Verder verkeren de onderhandelingen met een label in een dermate vergevorderd stadium dat de champagne alvast vol vertrouwen rond gaat. En waarom ook niet? De 3VOOR12 Selecteert act is ook opgepikt door 3FM en staat op het 3VOOR12 podium op Noorderslag. Niet gek voor een band die twee jaar terug nog bestond uit twee jongens in een ladderfabriek.


The Medics bestaat uit:
Daniel Langeveld - zang (DL)
Ricardo Jupijn - gitaar (RJ)
Jarl Hector - gitaar, zang (JH)
Jasper Fabius - drums (JF)
Johan van de Werken - bas, zang (JvdW)

Een ladderfabriek?
DL: "Johan en ik zijn begonnen in een oude ladderfabriek, die ik anti-kraak beheerde op het Utrechtse industrieterrein Lageweide. We speelden daar al in andere bandjes." JvdW: " We hebben vooral met vrienden gespeeld en dat was een leuke kweekvijver, maar het leidde nooit ergens toe. Wij hadden ontzettend veel behoefte een band te beginnen die het verschil ging maken." DL: "Johan was bassist en ik drummer. Wij maakten altijd alleen de nummers af, als een soort kritische tweede. De oefenruimtes zitten daar vol mee: met bands die het willen maken maar nooit de oefenruimte uit komen. Waarom zouden wij het wel maken? Vanwege de basis: wij hebben daadwerkelijk wat in ons, inspiratie die er echt uit moet. Als we geen muziek maken, loopt het slecht met ons af. Zo kwamen we snel op de noodzaak."

De noodzaak om The Medics te beginnen?
DL: "Noodzaak ja. Dat werd ook het e-mail-adres, of eigenlijk noodzak[at]gmail, waarop de rest van de jongens reageerde." JvdW: "Als je nuchter om je heen kijkt, zie je veel bands die goede muziek maken, maar niet bij machte zijn om dat om te zetten in een product. Daniel en ik ontdekten al snel dat wij de contacten, de ervaring en vooral de wilskracht hebben om het te maken. Als het niet zo lukken en we nu niet zover waren, waren we waarschijnlijk gestopt."

The Medics zijn geen vrienden maar zakenpartners?
DL: "Met The Medics zijn we bijeengekomen als totale vreemden en dat is uitgegroeid tot een wilde vriendschap. We wilden weten hoe het is om niet met vrienden te spelen en voor mij: hoe het als drummer is om te zingen. Ik mocht nooit zingen in mijn vorige band, dus ging ik steeds harder zinngen, schreeuwen eigenlijk."

Jullie worden vergeleken met Editors, stond dat in de advertentie?
Drummer Jasper Fabius veert op: "Volgens mij stond er Bloc Party, Strokes, Britrock. We willen serieus beginnen en hebben behoefte aan twee gitaristen en een drummer." JvdW: "En er stond vooral: 'Reageer niet als je niet die energie erin wilt stoppen!" JF: "En of je anders binnen anderhalf jaar wil stoppen..." JvdW: "Het ging vrij snel, na vijf of zes audities was het raak. Dat was twee jaar geleden en we konden meteen onze eerste show in Tivoli de Helling doen, in het voorprogramma van Silence is Sexy, de band van Johans broer Pim. Dat was wel een vliegende start." DL: "We kregen vrij snel dat label Editors opgeplakt en daar kom je niet meer vanaf." JvdW: "Dat komt ook door je stem, als je laag zingt klinkt het gewoon zo." DL: "Het is wel een invloed, maar we willen niet die kant op, spelen niet van die gedragen nummers."

The Medics doen City op de gang bij Eric Corton: