Weekagenda week 44

Nordic Sounds, Damien Jurado, Club 3VOOR12/Utrecht, Deze en The Horse Company

Tekst: Marc van der Laan ,

Toeval of niet maar nu de herfst ook daadwerkelijk begonnen lijkt te zijn bevat de weekagenda een aantal sfeervolle en melancholieke bands. Deze week o.a. spannende Scandinavische muziek van Nordic Sounds, singer songwriter Damien Jurado met in het voorprogramma This Leo Sunrise, indierock van The Horse Company en een nieuwe editie van Club 3VOOR12/Utrecht.

Nordic Sounds, Damien Jurado, Club 3VOOR12/Utrecht, Deze en The Horse Company

Wanneer: dinsdag 27 oktober 
Wat:
Nordic Sounds 
Waar:
Theater Kikker  
Wie:
Jae, Splashgirl en Petter O Hanna 

Waarom: Onder de naam Nordic Sounds worden elk jaar jonge, Noorse bands gepresenteerd die hun eigen unieke visie op muziek en geluid hebben. Vaak uit zich dat in een combinatie van improvisatie, jazz en elektronica maar ook elementen van folk, pop en ambient zijn herkenbaar. Op de editie van dit jaar spelen drie groepen waaronder Jae, het project van de van oorsprong Utrechtse zangeres Jessica Sligter. Wat is er bij het naderen van de winter passender dan spannende Scandinavische muziek?
 

Wanneer: woensdag 28 oktober
Wat: singer-songwriters met melancholieke inslag 
Waar:
EKKO  
Wie:
Damien Jurado 

Waarom: Onbekend maakt niet altijd onbemind. Damien Jurado is een singer songwriter uit Seattle die uitblinkt in melancholieke folkballads. Ondanks goede kritieken is hij slechts bekend bij een kleine, maar wel trouwe, schare volgers. Het door Ken Stringfellow geproduceerde ‘Rehearsals for Departure’ was voor zijn doen een doorbraakalbum maar heeft hem niet opgestoten tot de eredivisie van singer songwriters. Iemand met een dergelijke staat van dienst een groot bewaard geheim noemen is misschien een beetje vreemd maar passender dan miskend talent. Naar verluid is hij door vliegangst niet al te vaak aan deze kant van de grote plas te zien dus grijp je kans. In het voorprogramma staat het Utrechtse This Leo Sunrise. Ze hebben net hun debuut album ‘The Boat Ashore’ uitgebracht dat melancholisch en spaarzaam gearrangeerde polder americana bevat. Een perfecte combinatie voor een hopelijk herfstige woensdagavond.  
 

Wanneer: donderdag 29 oktober 
Wat: Club 3VOOR12/Utrecht 
Waar:
dB’s 
Wie:
Moss, Knobsticker, Signe Tollefsen en Plato DJ’s 

Waarom: Daar zijn we kort over. Zie de aankondiging hier en de video. 
 

Wanneer: vrijdag 30 oktober 
Wat: Nederlandstalige herrie met Velvet Underground invloeden 
Waar:
dB’s 
Wie:
Deze 

Waarom: Tijdens het laatste Per Expressie festival stond de 3VOOR12/Utrecht crew naast één van de podia te wachten op een broodje. Op dat podium speelde een voor ons onbekende band een ijzersterke set. De bandnaam ‘Deze’ zei ons niks maar die zanger, die leek wel heel erg op Henk Koorn van Hallo Venray. Sterker nog, het was hem ook. Deze is een nieuw project van Koorn, Natasha van Waardenburg en Nick van den Eertwegh. Ze hebben “voor de lol een bak Nederlandstalige herrie op de band gezet”.  Waar bij Hallo Venray nog wel eens de invloed van Neil Young te horen is lijkt Deze meer beïnvloed door The Velvet Underground. Omdat Koorn al ongeveer twintig jaar lang albums van een constant hoog niveau aflevert durven we wel te stellen dat de opmerking “voor de lol” vooral over het schrijfproces gaat en niets afdoet aan de kwaliteit. 
 

Wanneer: zaterdag 31 oktober 
Wat: gitaarrock met roots en indie invloeden 
Waar:
EKKO 
Wie:
The Horse Company 

Waarom: Verrassend genoeg wasOlympus’ van The Horse Company niet genomineerd voor de 3VOOR12 Award. Op dit tweede album heeft de band uit Zwolle de roots rock van het eerste album gecombineerd met indie invloeden. dEUS is één van de namen die regelmatig in recensies wordt genoemd. Dat zal deels de invloed zijn van producer Matt Pence, in het dagelijkse leven ook drummer bij Centro-Matic (en niet toevallig ook een band die americana en indie combineert). ‘Olympus’ bevat een mooie mix van stijlen die samen toch een consistent geheel vormen. Met het album is The Horse Company in één keer doorgestoten naar de top van de gitaarbands in Nederland. Eens kijken of ze dat in EKKO ook live waar kunnen maken.