Nuchterheid troef bij This Leo Sunrise

“Het zijn gewoon liedjes, weet je wel”

Tekst: Annemarie Rozendaal ,

This Leo Sunrise maakte met 'The Boat Ashore' een sombere en zware plaat, maar bevindt zich naar eigen zeggen in een nieuwe fase. De band noemt de plaat een mijlpaal. Toch ziet zanger Jacco van Elst de toekomst nuchter in.

“Het zijn gewoon liedjes, weet je wel”

This Leo Sunrise heeft net de nieuwe plaat 'The Boat Ashore' uit. Zanger Jacco van Elst en violiste Violet Meerdink zijn het er over eens dat de nieuwe plaat ' The Boat Ashore' een mijlpaal is in de geschiedenis van de band. "Het voelt als een nieuwe fase. Ik denk dat we dat allemaal wel als iets positiefs zien, om even voor de rest van de band te spreken", aldus Violet, die met een schuin oog naar Jacco kijkt voor bevestiging. Hij knikt en lacht. 

De Utrechtse band This Leo Sunrise noemt zichzelf een 'increasingly worst kept secret'. De band bestaat sinds 2004 toen zanger Jacco van Elst tijdens 'Het geheim van Utrecht' in contact kwam met andere muzikanten en besloot een band op te richten. De eerste EP, This Is Our Glorious Time, werd goed ontvangen. Nadat de band in 2007 zonder drummer kwam te zitten, sloten ze zichzelf op en namen de EP Koewacht op. Nu zijn ze terug met een nieuwe drummer en een nieuw album, The Boat Ashore.

De nieuwe cd wordt geïntroduceerd als een conceptplaat over Nederland, water, heden, verleden en toekomst. Jacco nuanceert dat meteen. “Een conceptplaat is altijd een beetje gevaarlijk. Het is het in zekere zin wel, omdat alle liedjes vanuit een perspectief geschreven zijn. Het gaat erom dat de persoon die alles zingt vastzit in een soort ‘zichzelf afspelende film’. Hij kan wel kritiek leveren op het moment waar hij of zij staat, maar kan het niet wezenlijk  veranderen. De lijn die er doorheen loopt, is hoe de wereld er nu voor staat en op welke manier we het met zijn allen steeds ingewikkelder maken. Dus naast de klimaatproblematiek ook het politieke klimaat."

"Het nummer Understanding gaat over dat je moet doen alsof je dingen begrijpt in deze maatschappij, terwijl negen van de tien dingen voor niemand meer te begrijpen zijn", legt Jacco verder uit.  "The Boat Ashore gaat over het weglopen voor problemen en politiek. Dat de dingen die mensen verzinnen een hele andere uitwerking hebben dan de bedoeling is. Die symboliek komt naar voren in The Mousetrap, waarin een vogel terecht komt in een muizenval.”

Ineens valt het Jacco op dat alle nummers nogal somber en zwaar zijn gestemd. “Het is een veelgehoorde smoes, maar als je vrolijk bent ga je wel iets anders doen dan liedjes schrijven. Daarbij denk ik ook gewoon veel over dat soort dingen na. Ik hou zelf wel ook van zwelgmuziek, bands als Radiohead bijvoorbeeld. Eigenlijk een stelletje depressieve zeikerds die wel altijd hun eigen ding blijven doen.”

Dat is precies wat This Leo Sunrise ook wil. Een eigen ding doen. De eerste twee EP’s hebben ze zelf gebrand op een zolderkamertje. Nu hebben ze de plaat laten drukken, maar nog steeds in eigen beheer. Is dat nog wel te doen in tijden van internet en downloads? Jacco vindt het juist de perfecte oplossing. “We verkopen het meest als we een goed optreden hebben gegeven. Eigen beheer is gewoon risicoloos. We hebben 500 cd’s en die raken we geheid kwijt het komende jaar. Je verdient je geld terug en dan kun je weer een keer de studio in. We hebben het idee dat als we dit zo volhouden, we hetzelfde geintje over een jaar weer kunnen doen. Tot we er geen zin meer in hebben. Zolang je maar mooie optredens geeft, en mensen onder de indruk zijn, dan kopen ze de cd.”

“Het gaat er niet om dat Jan en alleman de plaat heeft, het gaat om de mensen die het echt waarderen", gaat Jacco verder. "Dat onze plaat bij iemand thuis in een grote platenkast staat. Dat vind ik een hele fijne gedachte." Jacco vindt het belangrijk dat muziek tijdloos is. "Gewoon los van alles met een stel vrienden muziek maken en dingen proberen. Dan wordt het veel puurder, denk ik."

Jacco ziet zijn toekomst met This Leo Sunrise nuchter in. Hij vindt de muziek een erg belangrijk deel van leven, maar wil tegelijkertijd geen concessies doen. Hij realiseert zich dat This Leo Sunrise een vrij obscure band is en wil daar niet alles op inzetten. “Ik hoef niet per se grote concerten te doen, maar ik wil wel dat de tent vol komt en dat mensen speciaal voor jou komen. Op de lange termijn is het gewoon handiger om te doen wat er op je pad komt, dan dat je een onrealistische planning maakt. Je gaat er gewoon niet rijk van worden. Punt.”