Kyteman triomfeert op Noorderslag Kyteman triomfeert op Noorderslag

Hiphop en electronica rode draad bij Utrechtse acts in Groningen

, Tekst: Hans Vrijmoed / Foto's: Jorg Roosma

Kyteman triomfeert op Noorderslag

Hiphop en electronica rode draad bij Utrechtse acts in Groningen

Tekst: Hans Vrijmoed / Foto's: Jorg Roosma ,

Kyteman loste alle beloften in, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble maakte indruk, bij Roosbeef was er geen doorkomen aan, Jiggy Djé was degelijk, Steen, theFringe en Giants of Húsavik riepen gemengde gevoelens op. Lees hier alles over Utrecht op Noorderslag 2009.

Hiphop en electronica rode draad bij Utrechtse acts in Groningen

Na het dipje van vorig jaar evenaart de afvaardiging uit de Domstad en omliggende provincie het topjaar 2007. Elf namen uit Utrecht, Amersfoort en omstreken op het officiële programma van Eurosonic en Noorderslag en nog eens acht bands op officieuze showcases rondom het festival. Opvallend: waar Utrecht zich ooit met Gem als gitaarbandjesstad op de kaart zette en de afgelopen jaren ook veel singer-songwriters indruk maakten, is Utrecht nu vooral “beats-stad nummer één” - hiphop en electronica voeren de boventoon. 

Om meteen maar met het hoogtepunt te beginnen; Kyteman's hiphoporkest weet alle verwachtingen volledig in te lossen. De halve Utrechtse hiphop-scene staat op het podium (zie Kyteman's MySpace voor alle namen en rugnummers) en bandleider Benders is met zijn hoge hoed en trompet stralend middelpunt van de bende. In drie kwartier dirigeert hij het gezelschap langs opzwepende funk (waarbij de strijkers net zo hard mee bouncen als de rappers), donkere soul (met zowaar een croonende Pax) en een fenomenaal stukje vocal soundsystem waarbij het hele podium beatboxt, zingt en andere stemkunsten uithaalt. Jammer dat dat niet het slotakkoord was, want het laatste nummer voelt hierna als een lichte anti-climax. Lees voor nog meer details het verslag op 3VOOR12.

Na twee jaar vertraging toch nog The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble op Noorderslag. Drie jaar geleden dé verrassing in de Utrechtse album-top 10 en ook het net verschenen Mutations is prachtig. In de Oosterpoort iets teveel kletsende bobo's waardoor de beklemming niet optimaal is. De mensen die wél aandacht hebben voor het podium, gaan op in de inktzwarte maar melodieuze doomjazz met prachtige zwart-wit films vol suspence op de achtergrond. De volgende keer graag in een zaal waar de deur op slot gaat en iedereen pas na afloop weer naar buiten mag. 

Waar Kyteman en zijn hippie-vrienden de ultieme love, peace and happiness-gedachte uitstraalden, is het bij Steen één grote stroom aan kankers en andere verwensingen. Net als de StropStrikkers die vorig jaar in dezelfde zolder stonden, laat Steen z'n beste nummers liggen. Geen 'Muziek voor je Oma' en ook een gemiste kans om Vieze Fur (in het gebouw aanwezig) te strikken voor 'Ramptoeristen'. Voor veel nieuwsgierigen is de vuilbekkerij teveel van het goede zodat ze gillend weglopen, anderen gaan op in de flinke pit en opgefokte sfeer rondom de agressieve rapper met zijn wijd opengesperde ogen en opgestoken middelvinger. 

Roosbeef staat in een veel te kleine tent, met een meterslange rij nieuwsgierigen voor de ingang. Daar is dus geen doorkomen meer aan, maar gelukkig binnenkort reprise in Utrecht. Dan maar de kelder in, voor het (deels Utrechtse) theFringe en household-name Boemklatsch. Beetje jammer om te starten met een videoclip – rap daar dan desnoods live overheen. Nog sneuer is het publiek in de kelder; waar die ruimte vorig jaar bij Nobody Beats The Drum een heksenketel was, zit er nauwelijks beweging in het publiek. Hetzelfde probleem treft Jiggy Djé in de Marathonzaal – de enthousiastelingen in de zaal zijn op één hand te tellen bij het toch best sterke optreden van de Amersfoorter. Het verschil met de show die hij twee jaar geleden elders in het gebouw gaf, kan niet groter zijn. Ook bij Utrechter dj Pitto was het naar verluidt rustig.

Tot slot de Giants of Húsavik, oftewel Bong-Ra en Maurits Westerik. Op plaat vooral een duo, en onder de witte kappen op het podium ontwaren we verder nog de hoofden van Jori Collignon en Daniël Rose (beiden o.a. C-Mon & Kypski). Bij vlagen heel mooi, maar de rauwe stem van Westerik is vaak te nadrukkelijk aanwezig. Het lijkt ergens te knellen, alsof de band liever voluit wil gaan maar in het jasje van dit album gevangen zit. Straks thuis in de huiskamer nog maar eens die mooie plaat opzetten...  

Hiphop als smaakmakend genre van het moment, ook buiten de landsgrenzen: met de package van Perceptie en Arts the Beatdoctor op het South By Southwestfestival (grofweg de Amerikaanse variant van Eurosonic) gaat de Utrechtse hiphop na Urban Dance Squad en C-Mon & Kypski opnieuw de oceaan over. Hier in Nederland genieten we nog even na van Kyteman als grote smaakmaker van een overwegend door beats gekleurde editie van “Utrecht op Noorderslag”.

Eurosonic / Noorderslag 2009
Gezien: diverse locaties in Groningen, donderdag 15 t/m zaterdag 17 januari 2009

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht