Osdorp Posse neemt waardig afscheid van Utrecht Osdorp Posse neemt waardig afscheid van Utrecht

Pioniers laten nog één keer zien wat hardcore hiphop is

, Tekst: Maarten Braun/ Foto's: Tim van Veen

Osdorp Posse neemt waardig afscheid van Utrecht

Pioniers laten nog één keer zien wat hardcore hiphop is

Tekst: Maarten Braun/ Foto's: Tim van Veen ,

Na twintig jaar stoppen ze ermee. Osdorp Posse is bijna niet meer en om afscheid te nemen van een zeer trouwe fanbase gaan de nederhoppers nog één keer langs alle clubs en poppodia in het land. Nu was Utrecht aan de beurt. Een volgepakte Helling kon voor het laatst genieten van de "oldschool hardcore hiphop" van de Amsterdammers.

Pioniers laten nog één keer zien wat hardcore hiphop is

“Utrecht heeft ons nog nooit in de steek gelaten,” schreeuwt de frontman van Osdorp Posse, Def P. In de afgelopen twintig jaar zijn er vele optredens in de domstad geweest en deze waren inderdaad vaak uitverkocht. Deze laatste keer is een soort ‘best of’- show waarin voor de laatste keer het werk ten gehore wordt gebracht waar menig hiphopliefhebber groot mee is geworden.

Er is in twintig jaar tijd veel veranderd. Nederlandstalige hiphop is nu een behoorlijk populair genre, zowel commercieel als niet-commercieel. Osdorp Posse heeft dit genre groot gemaakt, zonder hulp van radio of televisie. Zonder hun was er wellicht geen bloeiende nederhop-scene zoals die er nu is. Dat benadrukken ze ook tijdens dit optreden. En ze hebben nog altijd een hekel aan de zogenaamde "top 40 bandjes en rappers". Al lijkt de boosheid iets verdwenen te zijn en plaats gemaakt te hebben voor een iets lossere houding en meer plezier.

Vooraan is er, zoals altijd, een flinke pit, maar ook de rest van het publiek geniet van klassiekers als ‘Moordenaars', 'De goeie in ’t vloeie' en 'Doodgewone boerenlul’. Daarnaast is er ruimte voor een kritische noot richting de betuttelingen uit Den Haag zoals het rookverbod. Dat wordt natuurlijk gevolgd door Osdorp Posse's ode aan wiet en hash 'Nederwiet': "Steek ‘m op ja!" “Vroeger was de halve zaal stoned,” zegt Def P. Waarop toch een aantal mensen een jointje opsteken.

Hoewel de heren van Osdorp Posse duidelijk een dagje ouder geworden zijn, is daar op het podium nauwelijks wat van te merken. Nog altijd even energiek en geconcentreerd worden nummers gebracht alsof de jaren negentig nog in volle gang zijn. Posse lid ‘King’ stagedivet er rustig op los. Toch zullen dit soort taferelen verleden tijd zijn: Def. P ziet zich liever niet met een rollator het podium opkomen.

Het publiek wordt getrakteerd op meerdere toegiften, met uiteraard de metal-crossoverplaat ‘Geen slaap tot Osdorp’, maar na anderhalf uur is het toch echt afgelopen. Afscheid nemen blijft lastig, maar na twintig jaar is dit een meer dan respectvol einde. Deze muziekpioniers willen niet herinnerd worden als oude mannen op het podium en de fans willen de Posse ook niet zo zien. Nog één keer stagediven er bezoekers van het podium en nog één keer is er chaos in de zaal. "Dank jullie wel en tot ziens"…

Gezien: Osdorp Posse, 21 februari 2009 @ Tivoli De Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht