All Star Jam verkoopt niet uit All Star Jam verkoopt niet uit

De vliegtickets naar Texas zijn nog niet binnen

, Tekst: Renate van Roosmalen

All Star Jam verkoopt niet uit

De vliegtickets naar Texas zijn nog niet binnen

Tekst: Renate van Roosmalen ,

Uitverkocht was het niet, de All Star Jam in Tivoli De Helling afgelopen zondag. Dus het blijft nog even spannend of In Stereo en Arts the Beatdoctor bij het Texaanse SXSW-festival kunnen zijn. Maar gezellig was het wel.

De vliegtickets naar Texas zijn nog niet binnen

Uitverkocht was het niet, de All Star Jam in Tivoli De Helling afgelopen zondagavond. Dus het blijft nog even spannend of In Stereo en Arts the Beatdoctor bij het Texaanse SXSW-festival kunnen zijn. Maar gezellig was het wel. Hoewel de zaal hier en daar wat lege plekjes vertoonde, was er toch flink wat publiek toegestroomd om de muzikale vriendenclub van I.S. en Arts the Beatdoctor, waaronder Kyteman, C-mon & Kypski en Nobody Beats The Drum, te zien jammen. In een gemoedelijke sfeer improviseerden de Utrechtse muzikanten er op los. Zowel op als voor het podium hadden de aanwezigen het zichtbaar naar hun zin.

Maar gezellig of niet; het doel van de avond was geld inzamelen voor de reis van I.S. en Arts the Beatdoctor naar SXSW. Zou de Jam wel uitverkocht zijn, dan zouden ze alleen nog maar hun vliegtickets naar de VS binnen hebben, vertelde toermanager Ab ons vorige week. En nu dan? Ab: “Er lopen nog twee subsidie-aanvragen, die we moeten afwachten. We horen deze week of daar iets positiefs uitkomt. En anders moeten we misschien gaan bedenken of we een van de twee acts erheen sturen, in plaats van allebei.”     

Kapabel, een van de twee MC’s van I.S., is vooralsnog positief. “Zelfs al zou de reis niet doorgaan, dan was het nog een geslaagde avond.” Jammer zou het natuurlijk wel zijn. Maar hij loopt nog even niet op de zaken vooruit. En waarom negatief zijn, na zo'n positieve avond? “We konden nu eens zien hoe het publiek reageert op zo’n vrije jamsessie. Wie weet leidt dit tot meer van dit soort feesten. En uit deze avond vloeien ook weer leuke samenwerkingen voort voor in de toekomst.”

Het bevalt Kapabel wel, deze improvisatorische manier van muziek maken. Tijdens de All Star Jam bleek vrij snel wie de kunst van het jammen wel en (nog) niet meester zijn. In een spel waar alles draait om de juiste timing, waren jam-rotten Pax en Kyteman hun collega’s meer dan eens te snel af. Ook de bandleden van Nobody Beats The Drum en C-mon & Kypski bewezen hun talent voor improvisatie. Hun sterke gevoel voor ritme uitte zich in schijnbaar moeiteloze overgangen en catchy melodieën.

Arts the Beatdoctor bleef tijdens dit muzikale apenkooien opvallend op de achtergrond. Desgevraagd, geeft hij toe zijn grootste talent niet in het freestylen te zoeken, maar hij noemt ook een technische oorzaak. “Het was de bedoeling dat ik met mijn beats de ‘backbone’ van de Jam zou zijn. Maar er ging iets mis. Gelukkig ving de band het ontzettend goed op. Mijn bijdrage was nu wel een stuk beperkter dan bedoeld.”

De All Star Jam zou een echte jam niet zijn of er werden ook nog een paar toeschouwers het podium opgehaald om zich bij de optredende artiesten aan te sluiten. Eentje pakte zijn moment in de schijnwerpers met een trompetsolo, de ander met een nummertje meejammen als drummer. Daarnaast werden alle toeschouwers getrakteerd op een loting, met als hoofdprijs een op de avond zelf gefabriceerd graffiti-kunstwerk van Superdeluxe Crew. Alle, in totaal 11, prijzen gingen vergezeld van een praatje van Pax, een drumroffel van Kyteman en een knuffel van Ab. Met de kameraadschap zit het wel snor; nu nog even afwachten of I.S. en Arts the Beatdoctor de vruchten mogen plukken van deze verenigde positieve krachten. Als er zoiets als karma bestaat, dan zou het misschien wel moeten.   

Gezien: Beats Broke presenteert All Star Jam, 22 februari 2009 @ Tivoli De Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht