Utrechtse kerstliedjes onder de loep

Omdat het weer mag

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Wham, Mariah Carrey, Chris Rea, elk jaar weer hoor je diezelfde afgezaagde kerstliedjes op de radio. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke en originele kerstnummers en dan nog uit Utrecht ook. 3VOOR12/Utrecht belicht de lokale kerstliedjes van 2009. Dus Chris Rea kan zijn auto omkeren. We krijgen een Utrechtse kerst, dit jaar.

Omdat het weer mag

Wham, Paul McCartney en Slade. Dat zijn de artiesten die de liedjes schreven die elk jaar weer voorbij komen op de radio omdat ‘het weer mag’. Want zo luidt het cliché: het mag weer. Als kerstmuziek dan toch weer mag, waarom zou je dan niet eens iets anders opzetten? Iets Utrechts bijvoorbeeld. Een zoektocht naar Utrechtse kerstliedjes brengt ons terug naar 2005, toen The Gasoline Brothers al hun kerstplaat ‘Hungover Boxing Day’ uitbrachten. En wat te denken van de cd van punkband The Wet Nuns, met de veelzeggende titel ‘I Painted Santas Beard White With Cum’.

Maar ook in 2009 zijn er Utrechtse bands die zich wagen aan kerstliederen. Van GEM kenden we natuurlijk al ‘She Said Ho Ho Ho, I Said Yeah Yeah Yeah’, de kerstbewerking van hun bekende single 'She said oh oh oh'. Op hun, ter gelegenheid van hun jubileum uitgebrachte, cd box GEM United, is zowaar ook een kerstcover te vinden: ‘All I Want For Christmas Is You’. En dat nummer hebben de heren erg goed onder handen genomen.

Yesterday’s Men heeft ook een klassieker gecoverd: hun versie van ‘Last Christmas’ is te beluisteren op hun Ongekend Talent pagina. ”We hebben echt al heel veel positieve reacties gehad op dit nummer, terwijl het nog wel zo fout is”, zegt Dolf van Yesterday’s Men. 

Worden er dan geen leuke kerst-originals gemaakt? Toch wel! Storybox is de studio ingedoken met zangeres Marlijn Weerdenburg voor het nummer ‘It’s Christmas Time’. Het is een nummer zoals je dat van Storybox gewend bent: vrolijke gitaarpop. In de bijbehorende clip zie je de heren en dame dan ook heel vrolijk glimlachend het nummer spelen. Misschien is wel een persiflage op al die geforceerd vrolijke mensen in de bekende kerstclips.

De klapper van dit jaar is de indie Kerst-cd ‘Christmas Candy from The Netherlands’. Volgens samensteller Leon Geuyen (tevens drummer van The Gasoline Brothers, ook vertegenwoordigd met hun kerstsingle uit 2005) is de cd ‘een alternatief voor de kerstradioterreur die ons elk jaar Mariah Carey, Wham en Chris Rea brengt’.“Er wordt zo veel goede muziek gemaakt in Nederland, en 2009 was volgens kenners en volgens ons een heel goed jaar voor Nederlandse indie”, aldus Leon. “Op deze kerst-EP vind je een paar bands die hoog scoorden bij pers en publiek en bands die er in 2010 aankomen. Zij geven allemaal op hun eigen manier invulling aan het begrip 'kertstliedje'.”

En dat klopt, er zijn bands die kerstklassiekers gecoverd hebben (Pondertone doet ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’, Silence Is Sexy doet 'Jesus' Blood Never Failed Me’). Audiotransparent, bijvoorbeeld, is vertegenwoordigd met een kerst-original: ‘December Radio’). 

Natuurlijk, een kerstliedje blijft een gimmick, maar dan wel een gimmick die elk jaar toch weer mag. Genoeg leuke Utrechtse kerstnummers te luisteren dus.