Sennen verwelkomt nieuw bandlid en doet het liefst 'gekke dingen'

"We willen niet altijd perfectionistisch zijn"

Tekst: Krista Jantowski ,

Het is alweer een tijdje geleden dat we iets gehoord hebben van Sennen. Enkele maanden geleden heeft gitarist Riv de band verlaten en heeft Jacco van Elst, de zanger/gitarist van This Leo Sunrise de open plek gevuld. Wat zijn nu de plannen? 3VOOR12/Utrecht krijgt een korte update van bassist Frank Stevens.

"We willen niet altijd perfectionistisch zijn"

Het is de laatste tijd stil rondom Sennen. In 2007 bracht de band hun tweede album uit, ‘Automatic Writing’, dat bestaat uit drie instrumentele en experimentele hoogstandjes uit het postrock genre. Inmiddels heeft Sennen een andere bezetting en is 3VOOR12/Utrecht benieuwd welke gevolgen dat heeft voor de muzikale koers en de toekomstplannen van de Utrechters.


Het is alweer een tijdje geleden dat we van jullie gehoord hebben. Vertel, waar zijn jullie zoal mee bezig? 

“Twee weken geleden hebben we live gespeeld in Leiden, in één van onze favoriete plekjes, de SUB071. Dat is een kleine kamer van drie bij zeven waarbij je recht tegenover je publiek staat. En een andere keer in De Unie in Rotterdam. We hebben daar oud werk maar ook nieuw werk gespeeld en voor het eerst ook improvisaties gedaan op het podium. Voor het eerst in de geschiedenis van Sennen denk ik. Daarnaast hebben we onze VJ Karen ook tot bandlid omgedoopt en die gaat bij elk optreden in de toekomst mee.”  

Vanwaar deze ommekeer?

We zijn met de nummers wel heel erg perfectionistisch en we willen dat niet altijd zijn. Perfectionisme had altijd wel de overhand eigenlijk, omdat we gewoon foutloos wilden kunnen spelen. We zijn zo ontzettend perfectionistisch dat we soms een maand alleen maar op één nummer kunnen zitten. Nu duren onze nummers ook wel vaak een kwartier. Maar af en toe is het wel goed om een beetje meer risico te nemen en dingen wat meer op de vrije hand laten gaan. En bij optredens is Karen’s bijdrage gewoon een meerwaarde, ze improviseert de beelden er ter plekke bij. 

Jullie hebben versterking gekregen in de persoon van Jacco van Elst, de frontman van This Leo Sunrise. Hoe is dat gegaan?

Ja, dat was geweldig! Het is zo fijn om hem erbij te hebben. Hij is gewoon een rasmuzikant, eigenlijk kan hij alles. Toen hij naar de auditie kwam klikte het ook direct. We waren meteen hele leuke dingen aan het verzinnen en het ging vanzelf eigenlijk. Toen hadden we eigenlijk meteen zoiets van: 'Je hoort erbij!'. Iedereen brengt wat in en hij brengt ook zijn deel in. Iedereen verzint wat en daar proberen we met z’n allen wat moois van te maken. Dat is hoe we werken. Jacco kwam ook al snel met eigen dingen en heeft een rijk instrumentarium, daar gaan we dan mee spelen. Zo hebben we de banjo al een paar keer geprobeerd en die gaat er ook nog een keer in komen. Hij mag alles doen wat hij wil, iedereen heeft ideeën bij ons en die gaan we uitbreiden, uitproberen en iedereen mag dat voor zichzelf invullen. Maar we vinden wel dat hij z’n mond moet houden, hij moet gewoon niet zingen.   

Sennen blijft wel instrumentaal dus. En wat zijn de plannen voor 2010?  

We zijn nu aan het dromen over een toer. We hebben een aantal opties. De eerste optie was om in het voorjaar door Engeland te toeren. Maar we zijn nu eigenlijk een ander idee aan het najagen, namelijk om op Sardinië te gaan spelen. Daar is een festival ergens in de duinen en daar spelen verschillende bands op het strand. We vinden het gewoon leuk om rare dingen uit te proberen en ondertussen lekker muziek te maken en met z’n allen bezig te zijn. We hebben geen ambities om opeens een grote clubtoer door Nederland te doen. We slaan het niet af! Maar als we gewoon alles zelf moeten regelen dan liever gekke dingen. We hebben nu die twee optredens gehad en we gaan nu tot april - dan spelen we in Leiden op een festival - nieuwe nummers maken en afmaken. Wat we na dat festival gaan doen hebben we nog niet concreet in ons hoofd, maar dat komt vanzelf wel.  

Misschien een nieuw album? 

Ik wil eigenlijk geen uitspraken doen over wanneer een nieuwe cd komt maar er komt een cd! We hebben soms periodes dat we in een maand een nummer af hebben en drie ideeën hebben voor nieuwe nummers en andere keren duurt het weer een tijdje om dat allemaal uit te werken. Ik verwacht wel dat hij volgend jaar wordt opgenomen maar ik weet niet of die volgend jaar dan ook uitkomt. Iedereen doet daarnaast zijn eigen dingen. Zo is Noëls trompet bijvoorbeeld erg geliefd. Hij speelt vaker mee bij andere bands maar we proberen dat allemaal wel zo goed mogelijk te combineren. Gelukkig hebben onze nummers tijd nodig.