Johan Gijsen glimt van trots na de derde Le Guess Who?

"Vrijdag had ik graag een kerkje gewild"

Ron van der Sterren ,

Er was één moment dat Gijsen de zaal van zijn eigen festival geirriteerd verliet. Evan Dando werd door 3VOOR12 met een 3,5 naar huis gestuurd en dat was volgens Gijsen nog te veel. Vergeet dat moment en Gijsen glimt van trots. "Kippenvel kreeg ik op het dak van de Neudeflat."

"Vrijdag had ik graag een kerkje gewild"

"Trots!" Le Guess Who? in een woord, opgetekend uit de mond van festivalorganisator Johan Gijsen. Het festival trok afgelopen weekend in vier dagen bijna 5000 bezoekers en mag zichzelf daarmee op de borst kloppen. Samen met collegaprogrammeur Bob van Heur stampte hij voor de derde keer het Le Guess Who? festival uit de grond. Bij die eerste editie lag de focus volledig op Canada, het land waar Gijsen gegrepen was door de plaatselijke muziekscene van Montreal, die innig onderling contact met elkaar onderhield en in Gijsens ogen mede daardoor veel moois produceerde.

Toen keek 3VOOR12 nog met voorzichtige scepsis naar het festival. Afgelopen weekend lokte Le Guess Who? de hele 3VOOR12-redactie en die van 3VOOR12/Utrecht naar het festival om verslag te doen. Op het programma stond naast aansprekende Canadese namen ook veel moois uit andere oorden. Volgens Gijsen helemaal niet gek: "We hebben die Canadese insteek al na het eerste jaar losgelaten. Het past ook bij ons credo dat Le Guess Who? een 'ever changing format' moet zijn. Popmuziek is een dynamisch iets, en een festival moet zich daaraan conformeren, niet andersom."

Kort samengevat, volgend jaar kan alles helemaal anders zijn? "Zo ver wil ik niet gaan. Ook volgend jaar zullen we op zoek gaan naar die spannende acts die op veel andere plekken alleen aan de randen ruimte krijgen." En ook volgend jaar zal het festival haar pieken verdelen over vier dagen, denkt Gijsen. Meer wil hij nu nog niet zeggen: "Ik ga eerst eens op vakantie, lekker uitrusten en nadenken over de afgelopen editie."

3VOOR12 gaf veel hoge cijfers, maar was zelf een beetje teleurgesteld over de vrijdag. "Gijsen gaat daar gedeeltelijk in mee: "In EKKO was het goed vol, in Tivoli De Helling speelde Lightning Dust voor 300 mensen. In Vera (Groningen) stonden ze eerder voor 100 man. Alleen In Tivoli Oudegracht pakte onze aanpak niet uit zoals we gehoopt hadden." In de grootste popzaal van het festival stonden vrijdagavond stoelen en kwamen slechts enkele tientallen bezoekers. Toch wil Gijsen het niet ´mislukt´ noemen. "We hadden voor die avond eigenlijk een klein kerkje als locatie op het oog, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Toen hebben we Tivoli Oudegracht proberen om te toveren tot een intieme kerkachtige ruimte. Ook al vonden de mensen die er waren het geweldig, het was niet helemaal zoals we hadden gehoopt."

Nog steeds wil hij het festival behalve voor de bezoekers ook voor de artiesten een interessante ontmoetingsplek maken. En dat is goed gelukt, beaamt Gijsen: "Patrick Watson heeft dit laatste deel van zijn tournee om het festival heen gepland. Geen grap. Deze show stond, de rest is eromheen geboekt. De zaterdag ervoor hebben ze bewust vrij gehouden om ook al op het festival te kunnen rondlopen. Ik ben zaterdag met hem achterop de fiets door de stromende regen naar Fucked Up gereden. The Dodos speelden op donderdag in Polen, hebben daar een hotelnacht gecanceld om al op vrijdag hier te kunnen zijn. Er was zelfs en band - ik noem de naam even niet - die een andere show cancelde en dag langer bleef."

Muzikaal voldeed iedereen ruimschoots aan de verwachtingen. "The Dodos, Wild Beasts, de hele zondagmiddag, allemaal geweldig." Alleen Evan Dando zakte door het ijs. 3VOOR12 gaf Dando een 3,5, wat volgens Gijsen nog aan de hoge kant was: "Ik heb de man in de jaren negentig op de voet gevolgd. Hij is een begenadigd liedjesschrijver." Maar nu liep Gijsen weg voor de show voorbij was. De reden laat hij in het midden: "Laten we het erop houden dat hij niet dezelfde vibe zat als de andere artiesten."

Kippenvel kreeg Gijsen zelf bij het geimproviseerde 3VOOR12-sessiepodium op het dak van de Neudeflat. "Toen ik er aankwam, stond  Megafaun al een uur te wachten. Ze hadden eerder een sessie gedaan bij jullie, maar wilde koste wat kost Staff Benda Billili zien. Voor Staff Banda Billili kon spelen, moesten we eerst met zijn allen die rolstoelen de laatste trap optillen. Toen ze begonnen, ging die gasten van Megafaun naast mij echt uit hun dak."