GEM viert vijfjarig bestaan

‘Het voelt als een kroontje op ons werk’

Tekst: Miriam Bons ,

De Utrechtse band GEM bestaat vijf jaar. Om dit heugelijke feit te vieren bracht de band de verzamelbox ‘GEM United’ uit. Al snel kwamen zij erachter: het moet grootser gevierd worden. Daarom staat GEM aanstaande vrijdag in Tivoli. Volgens geruchten kan dit wel eens hun laatste concert zijn... 3VOOR12/Utrecht spreekt met zanger Maurits Westerik en geeft 4x2 kaarten weg!

‘Het voelt als een kroontje op ons werk’

De voorbereidingen voor het optreden op 4 december zijn in volle gang. "We zijn nu nog druk bezig met de repetities", zegt Maurits Westerik, frontman van GEM. "De avond wordt zoals de verzamelbox al zegt: ‘GEM United’. Ik ben zelf heel trots op het feit dat de ex-drummer Ilco Slikker en ex-gitarist Bas de Graaff speciaal voor deze avond weer met ons gaan spelen."

Westerik hoopte dat zij volmondig ‘ja’ zouden zeggen. "Deze jongens zijn betrokken geweest bij de geboorte van GEM, hebben nummers geschreven voor de eerste cd ‘Tell Me What’s New’ en we zijn samen de studio ingedoken. Deze mannen kun je niet vergeten. Het is bijzonder dat de band op deze avond weer wordt herenigd."

Het opstappen van de bandleden heeft veel invloed gehad op GEM. ‘Eén ding was zeker: wij wilden niet stoppen met GEM, wij gingen door en produceerden een nieuwe plaat. Wouter Rentema werd de nieuwe drummer, Vincent Lemmen werd eerste gitarist en zelf ben ik meer gitaar gaan spelen’, zegt Westerik. 

Dan werkt de band hard aan de opvolger van ‘Escapades’. In november 2007 besluit de band af te reizen naar Riga om daar de plaat ‘New’ op te nemen. De plaat bevat twee bekende nummers: ‘Look’ en ‘She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah’. Onder laatst genoemde titel hield GEM in november 2008 een uitgebreide clubtour.   

In de afgelopen vijf jaar is er natuurlijk meer gebeurd dan alleen een nieuwe bezetting. "Het allereerste optreden van GEM in de Melkweg is mij het meest bijgebleven. Ik had gelezen dat The Libertines, toentertijd een veelbesproken band, daar kwam optreden. Ik stuurde de Melkweg een demo-opname en vroeg of wij in het voorprogramma van de band mochten staan. De zaal stemde toe!"

"De helft van de band wist toen nog niet eens wat een soundcheck was. Laat staan een lichtplan. Het enige wat wij wilden was dat de muziek hard stond zodat wij het konden horen. Wat maakt de rest uit? Na dit optreden is het balletje verder gaan rollen. Het besef kwam snel: nu is GEM echt begonnen."

Ze wonnen in 2004 een Essent Award, speelden op Lowlands en op het Metropolis Festival en tourden in Duitsland. "Echt bizarre dingen heeft GEM in de afgelopen vijf jaar niet meegemaakt. Ik zal alleen nooit vergeten dat ik bijna op het podium ben gevallen.  Eén keer heb ik in het licht gehangen en toen kwam de hele lichtbalustrade naar beneden. Het was een tent in Duitsland, te vergelijken met EKKO. Ik hing aan het licht, maar kon net op tijd opzij klimmen. De baas kon er gelukkig om lachen. Maar het was misschien niet heel slim van mij om er in te gaan hangen."

Wat voor tafereel er 4 december in Tivoli Oudegracht gaat plaatsvinden, weet Westerik nog niet. "Ik weet wel dat wij van elke plaat vijf tot zes nummers gaan spelen. We spelen van recent naar oud: van ‘New’ naar ‘Escapades’ naar ‘Tell Me What’s New’. Zo laten wij aan het publiek horen wat GEM in het afgelopen vijf jaar heeft gedaan én geproduceerd."

"Daarnaast ben ik ontzettend blij dat we in de mooiste zaal van Utrecht ons feestje mogen vieren. Nadat we de verzamelbox ‘GEM United’ hadden uitgebracht, dachten wij: dit moet meer gevierd worden. We kunnen het niet alleen vieren met een verzamelbox."

"Samen met Tivoli kwamen we op het idee om ons vijfjarig bestaan ook live te vieren. GEM is namelijk een echte live band. Ik dacht: ja inderdaad, Tivoli heeft gelijk. Zo is het idee van 4 december geboren. Het voelt als een kroontje op ons werk", zegt Westerik.

"We leven met de dag. Een GEM theatertour zie ik nog wel zitten. Ik houd wel van rock n’ roll, de warmte, het intieme en de stilte. Maar eerst gaan we rocken op 4 december in Tivoli Oudegracht. Ik heb verder de hele week vrij. Ik ga lekker repeteren, rusten en voorbereiden. Ik leef er naar toe. Spelen is voor mij het belangrijkste, voor ons allemaal. En zo zullen we de show van 4 december ook benaderen. Als het voorbij is, gaan we verder de route van GEM uitstippelen!"

 

Te zien: GEM, vrijdag 4 december 2009 @ Tivoli


3VOOR12/Utrecht geeft voor dit concert 4x2 kaarten weg. Winnen? Beantwoord dan de volgende vragen:

- Welk nummer heeft een reclamecommercial ondersteund?
- Van welk nummer is er ook een kerstuitvoering?

De goede antwoorden, met je naam en telefoonnummer, kunnen gemaild worden naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl. Vrijdag 4 december wordt er contact met je opgenomen als je gewonnen hebt.