GEM United-avond een groot succes

Band geeft een goed compilatie concert

Tekst: Miriam Bons / Foto's: Irene Hadiprayitno ,

Samen met de verzamelbox ‘GEM United’ viert de band ook live hun vijfjarig bestaan. ‘In de allermooiste popzaal van Utrecht: Tivoli Oudegracht’, zegt Maurits Westerik, zanger van GEM. Door de wandelgangen gaat het gerucht dat dit het laatste concert van GEM is. Maar is dat waar?

Band geeft een goed compilatie concert

In een warm en vol Tivoli mag de ruige rockband Hallo Venray het publiek opwarmen. Van de eerste tot het laatste minuut weet de band een strak repertoire neer te zetten. Zanger en gitarist Henk Koorn produceert gitaarrifs die de nummers bijzonder maken: ze krijgen een uniek en onderscheidend geluid. Elk nummer is daar een voorbeeld van, met als uitschieter ‘Travelling’. Er zit een heerlijke dansbare beat in dit nummer. Stilstaan is onmogelijk. Men wordt als het ware meegesleurd in de nummers.

Daarnaast gaat Koorn helemaal op in zijn prachtige gitaarsolo’s. Hij doet net alsof hij en zijn gitaar op het podium staan, verder niemand. Niets is minder waar: wat deze drie heren neerzetten als voorprogramma was buitengewoon goed. Een perfecte opwarmer voor GEM.

Het publiek is nauwelijks bijgekomen van het voorprogramma als de vier jarige jobben het podium bestijgen. Onder luidt gejoel ontvangt het publiek GEM. Vanaf het eerste nummer is het dak van Tivoli eraf.

Het concert bestaat uit een verrassende setlist. ‘We spelen vanavond van het heden naar het verleden’, zegt Westerik. Vooral de bekende nummers als ‘Look’, ‘She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah’ (beide van het laatste album ‘New’), ‘Good To Know You’ (van ‘Escapades’) en ‘S.O.S’ van het eerste album Tell Me What’s New passeren de revue. Het publiek krijgt goede compilatie van GEM te horen én de verschillende muziekstijlen: van pop tot rock tot hier en daar punk.

GEM gaat zelf ook terug in de tijd. De band begint met de formatie zoals het nu is. Zodra er een nummer wordt ingezet van het tweede album verschijnen ex-drummer Ilco Slikker en ex-gitarist Bas de Graaff op het podium. Ondertussen hijst Westerik zich in een nieuw jasje. Hoewel: oud jasje: ook zijn kleding past hij aan aan het verleden. Het publiek reageert duidelijk verrast met deze opkomst.

Het is niet de enige verrassing op deze avond. Vanuit het niets staat er nog een gitarist op het podium. Het is Anne Soldaat. Een beetje verlegen speelt hij een zeer goede en strakke gitaarsolo. Anne kwam in stilte op, en snel is hij ook weer weg.  

De band speelt strak van het begin tot het einde en stralen als een zonnetje. Vooral Westerik geniet van dit moment, en zit duidelijk weer boordevol energie. Al vroeg in de avond mag hij zijn gitaar weg zetten zodat hij het publiek mee kan krijgen in zijn enthousiasme, wat hem overigens goed lukt.

Om terug te komen op setlist: waarom heeft de band voor heden naar verleden gekozen? Het begin van de show swingt. Bij het spelen van nummers van de tweede plaat lijkt het publiek een beetje in te dutten. Het Tivolidak zit weer even op zijn plaats. Gelukkig weet de band dit op het einde te herstellen en zorgen zij weer dat het dak eraf gaat. Stevige rocknummers zorgen voor een goed einde.  

Klopt het gerucht dat dit het laatste optreden van GEM is? Nee, de band gaat door. Westerik: "Ik zie jullie weer bij de volgende plaat." Op naar de volgende vijf jaar!

Gezien: GEM & Hallo Venray, vrijdag 4 december 2009 @ Tivoli