Eerste editie Nuits de Paris groot succes

Franse deuntjes in EKKO

Tekst: Krista Jantowski / Foto's: Vincent Carmiggelt ,

Afgelopen vrijdag was de eerste editie van Nuits de Paris, een muzikale avond geheel in het teken van Frankrijk. Hoofdact van de avond is Marina Celeste, voornamelijk bekend als één van de zangeressen van Nouvelle Vague. DJ Guuzbourg laat zijn verzameling zuchtmeisjes horen en DJ Cherie brengt de Franse twist op de dansvloer.

Franse deuntjes in EKKO

EKKO heeft een Frans tintje gekregen. Met Brigitte Bardot aan de muur en een fles rode wijn voor een kleine 13 euro kan het haast niet mis gaan. Het publiek lijkt een beetje huiverig, is misschien niet zo vertrouwd met al die Franse decadentie. Ondertussen draait Dj Guuzbourg poppy Franse deuntjes die ook voor de minder fanatieke francofielen onder ons toegankelijk zijn. Geen Jacques Brel maar meer Emily Loizeau, Claire Denamur en Charlotte Gainsbourg. Langzaam stroomt de zaal vol. Een paar mensen kunnen op de eerste rang aan tafel zitten, de rest moet staan.

De eregast van deze eerste editie van Nuits de Paris loopt bescheiden het podium op. Marina Celeste heeft internationale faam verworven als één van de Nouvelle Vagues, maar heeft inmiddels ook al drie albums onder haar eigen naam uitgebracht. Voor Nuits de Paris combineert ze de twee. Ze brengt een aantal succesvolle covers van Nouvelle Vague ten gehore, maar zingt ook haar eigen -vaak Franstalige- werk. Celeste wordt bijgestaan door twee gitaristen, een drummer en een toetsenist die samen rustige popnummers met een Franse twist spelen. Halverwege de show word ik langzamerhand een beetje jaloers op de mensen die comfortabel op een stoel zitten. Geen overbodige luxe, want Marina Celeste maakt geen dansmuziek. Gelukkig lijkt ze mijn gedachten te lezen en gaat het dak er nog even af tijdens 'Too Drunk To Fuck', een punknummer dat zijn waarde niet verliest in de coverversie.

De avond wordt afgesloten door DJ Cherie, oftewel Lilian Hak, één van de organisatoren van Nuits de Paris. DJ Cherie draait Franse muziek pour danser en de voetjes kunnen van de vloer. En dat brengt een einde aan de Parijse nacht en een begin aan een gewone, Utrechtse ochtend. Gelukkig kunnen we de Hollandse nuchterheid binnenkort weer even inruilen voor Franse decadentie op een nieuwe editie van Nuits de Paris. Très bien!

Gezien: Marina Celeste, DJ Guuzbourg en DJ Cherie tijdens Nuits de Paris, vrijdag 11 december 2009 @ EKKO