Nieuwe plaat van Ponoka is donkere graphic novel Nieuwe plaat van Ponoka is donkere graphic novel

3VOOR12/Utrecht praat met Rick de Gier over de langverwachte opvolger van 'Hindsight'

, Tekst: Jeffrey Zweep

Nieuwe plaat van Ponoka is donkere graphic novel

3VOOR12/Utrecht praat met Rick de Gier over de langverwachte opvolger van 'Hindsight'

Tekst: Jeffrey Zweep ,

Ponoka presenteert volgende week de langverwachte opvolger van Hindsight; een plaat die louter goede recensies kreeg. De vraag is natuurlijk of de opvolger, 'Built to Fly', dat ook doet. Wij vroegen frontman Rick de Gier tijdens het gezellige Sally Festival alles over Ponoka, christelijke festivals en zijn schoenmaat.

3VOOR12/Utrecht praat met Rick de Gier over de langverwachte opvolger van 'Hindsight'

Ponoka presenteert volgende week in EKKO de langverwachte opvolger van Hindsight; een plaat die louter goede recensies kreeg. De vraag is natuurlijk of de opvolger, 'Built to Fly', dat ook doet.  Wij vroegen frontman Rick de Gier tijdens het immer gezellige Sally Festival alles over Ponoka, christelijke festivals en zijn schoenmaat.

Tekstueel gezien is de nieuwe plaat wat donkerder dan Hindsight. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Rick alles zelf heeft geschreven. Hij schreef alles, in weinig vrolijke staat, van zich af. Het was de bedoeling om de cd in graphic novel stijl te maken. Dit is terug te zien aan het boekje, dankzij het artwork van Simon van Alphen. De tekeningen in dit boekje zijn wat somberder geworden dan verwacht, maar sluiten hierdoor wel goed aan bij de inhoud. Mede hierom is er bewust voor gekozen om niet de volledige teksten in het boekje te plaatsen, iets wat anders afbreuk zou doen aan dit geheel. Daar komt nog bij dat Rick ruimte wil laten voor de eigen interpretatie van de luisteraar op de teksten.

Het grootste verschil met de vorige plaat is dat er beter nagedacht is over het opnameproces van het geheel. 'Hindsight' is opgenomen door Rick zelf als drummer, met wat hulp van producer Minco Eggersman, en Rene van This Beautiful Mess als multi-instrumentalist. Voor 'Built to Fly' is drie keer zoveel tijd uitgetrokken. Zo was het meer een bandbeleving, iets wat het proces een stuk natuurlijker maakt. Hierdoor klinkt alles meer als een geheel en dat was nou net waar Rick naar streeft.

Veel liedjes gaan over overwegingen, over bepaalde ideeën en gedachtes. Ze zijn niet verhalend en de plaat is absoluut niet te zien als een conceptplaat. Omdat Rick alle teksten heeft geschreven, ziet hij het als uitdaging om de volgende keer minder over zichzelf te schrijven. Ook de muziek schrijft hij zelf, in zijn zolderkamertje met een drumcomputertje en een handjevol keyboards. Het is een proces van knippen en plakken dus, maar de rest van de band draagt na het horen van deze songconcepten ook ideeën aan.

De muziek is een klein beetje te vergelijken met Eels en Spinvis, alleen is bij Ponoka het echte bandgevoel groter. Eels is trouwens ook een van de grotere invloeden van Rick, samen met bijvoorbeeld Pavement. Ook Arcade Fire doet het volgens hem erg goed. Rick treedt soms voor de radio in z’n eentje op, maar hij vindt het prettiger om met zijn band op te treden. Hij is van mening dat je alleen met z’n zessen je de echte Ponokasound krijgt. Rick is een singer/songwriter in hart en nieren, maar uit dit meestal niet.

Aangezien we bij het Sally Family Festival zijn, hebben we het ook nog even over de Sally Forth- en Volkorenscene. Beide labels zijn net een grote familie. Rick en Ponoka voelen zich deel van deze ‘scene’, maar staan toch een beetje aan de rand, omdat ze er als buitenstaanders bij zijn gekomen.

Het zestal staat op Flevo Festival, wat vaak gezien wordt als het ‘christelijke Lowlands’. Rick en diverse bandleden zijn dan ook christelijk, maar de muziek van de band niet. De teksten gaan af en toe wel over God, maar het ligt er niet dik bovenop. “Ik maak geen muziek omdat ik christen ben, ik maak gewoon muziek”, aldus Rick.

De sfeer is volgens hem heel relaxed op het festival, maar het is absoluut geen Lowlandsgevoel. Het is beter te omschrijven als het Sally-feestje, maar dan op een wat grotere schaal. Veel bands van Volkoren en Sally staan op het festival, maar heel alternatief is het niet. Je zou het meer beter pop kunnen noemen. Rick is allang blij als mensen de band als ‘pop’ bestempelen, al geven bepaalde sites de band een label, zoals het ‘Dynamische Shoegaze’ van KinkFM.

Over de toekomst van de band is op dit moment nog weinig te zeggen. Er staan een aantal shows in de agenda. Dit aantal wordt wel wat groter, maar hoeveel groter weet de band nog niet. Dit komt omdat het merendeel van de bandleden al kinderen heeft; hierdoor is een wat langere tour niet mogelijk. Stiekem hoopt Rick om op Noorderslag te spelen volgend jaar. Ik vraag hem, zoals dit soms in interviews gebeurt, nog even naar zijn schoenmaat. Die is 42/43. Ik bedank hem voor z’n tijd en we wensen elkaar veel plezier tijdens The Spirit That Guides Us.

Ponoka presenteert de nieuwe cd 'Built To Fly' aanstaande zaterdag (2 mei) in EKKO.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht