Festival deBeschaving gaat definitief niet door in 2009

Potentieel Lowlands in het klein slaat jaartje over

Ron van der Sterren ,

Festival deBeschaving gaat definitief niet door in 2009. Dat bevestigen betrouwbare bronnen binnen de organisatie tegenover 3VOOR12. Betrokken partijen hebben vooralsnog geen commentaar op het nieuws.

Potentieel Lowlands in het klein slaat jaartje over

Festival deBeschaving gaat definitief niet door in 2009. Dat bevestigen betrouwbare bronnen binnen de organisatie tegenover 3VOOR12. Organisator Andre Baars onthoudt zich van commentaar en ook eigenaar Willem Venema van het vorig jaar als partner ingestapte The Alternative wil op dit moment niet reageren op het nieuws. De vele vrijwilligers zouden naar verluid inmiddels op de hoogte zijn gebracht van het nieuws.

Het is onduidelijk of het opschorten van het festival iets te maken heeft met de gevolgen van de economische recessie. Eerder meldde 3VOOR12 dat festivals meer moeite moeten doen om goede sponsors te vinden. Eind 2008 liet nieuwe partner The Alternative wel al doorschemeren dat het festival in 2009 wellicht een jaartje zou overslaan, maar alle opties leken toen nog open. "Je hebt toch wel een diepe portemonnee nodig als je een festival goed op de kaart wilt zetten, vooral ook wat betreft internationale acts”, aldus Venema toen. “We gaan ook wat pragmatischer te werk dan een aantal jaar geleden. We hebben geleerd dat je idealisme soms iets meer moet toetsen aan de werkelijkheid.”

Dat pragmatisme heeft nu geleid tot een definitieve rustperiode in 2009. Geen onbekende strategie in festivalland. Waar Pinkpop in moeilijke jaren met man en macht het festival overeind wilde houden - en soms zelfs verhuisde van haar traditionele locatie - sloeg het grote Engelse Glastonbury regelmatig een jaartje over (1988, 1991, 1996, 2001 en 2006).

Toch leek het bij deBeschaving er heel anders uit te zien. Het in 2003 door vrijwilligers opgezette festival was na de editie van 2007 op een haar na failliet. Dankzij het bijspringen van boekings-, promotiekantoor en concertorganisator The Alternative wist DeBeschaving echter een indrukwekkende doorstart te maken. In 2008 kwamen er grote internationale en nationale namen uit de stal van The Alternativeop de poster (Babyshambles, Kaizers Orchestra, Mogwai, Shout Out Louds, GEM, Voicst, Pete Philly & Perquisite) en het festival verhuisde naar een ruimere locatie, gericht op de toekomst. Met de editie van 2008 werd de lat hoog gelegd: het begin van een nieuw Lowlands. En ja, alle betrokken partijen waren zich bewust van de lange adem die nodig is om dat te bereiken.

Ook na afloop van het festival bleef het optimisme overeind. Ook al bleef het aantal bezoekers met 5.000 achter op de gehoopte 10.000, de sfeer was goed geweest, zo klonk het.“Het voelde inderdaad net als Lowlands in het begin”, zegt The Alternative directeur Willem Venema nog na afloop van het festival. “Dat had toen net als wij nu een houtje-touwtje charme. Dat is ook wel mooi, je moet niet te veel poppenkast willen. Het was een goed begin.” Ook anderen beaamden dat. Alternative Blog en Kindamuzik schreven positief en ook mensen uit de industrie waren voorzichtig positief. Of deBeschaving in 2010 wel een vervolg zal geven aan het 'goede begin' van een jaar geleden, zal blijken.