Melissa Auf der Maur zorgt voor memorabele avond Melissa Auf der Maur zorgt voor memorabele avond

Eerste avond Le Guess Who? na moeizame start toch nog succesvol

, Tekst: Stefan van Doleweerd / Foto's: Jorg Roosma

Melissa Auf der Maur zorgt voor memorabele avond

Eerste avond Le Guess Who? na moeizame start toch nog succesvol

Tekst: Stefan van Doleweerd / Foto's: Jorg Roosma ,

Het openingsconcert van Le Guess Who? 2008 vond donderdagavond in Tivoli plaats. De eer was aan bassiste Melissa Auf der Maur. Deze Canadese diva wist de avond, ondanks een enigszins vaag voorprogramma en een ietwat zweverige film, ruimschoots het predikaat memorabel te bezorgen.

Eerste avond Le Guess Who? na moeizame start toch nog succesvol

Op het eerste gezicht lijkt het een logische keuze van de organisatie om de opening van het festival gewijd aan Canadese muziek door Auf der Maur te laten verzorgen. De zangeres/bassiste speelde jarenlang in Hole en The Smashing Pumpkins en maakte enkele jaren geleden veel indruk met het debuutalbum van haar soloproject Auf der Maur. Toch heeft het publiek haar wegens contractperikelen al drie jaar niet op een podium gezien en is het ook al weer vier jaar geleden dat het debuutalbum (ook Auf der Maur genaamd) uit kwam. Vanavond in Tivoli laat ze echter zien dat ze het nog niet verleerd is.

Voordat de hoofdact vanavond het podium betreedt krijgt het publiek eerst nog een support act en een filmpje te zien. De eerste muzikanten van de avond treden op onder de naam 'Project Le Guess Who?'. Naar voorbeeld en in samenwerking met Playlab, zijn eerder deze dag vier muzikanten bij elkaar gekomen om in drie uur tijd een nieuw muziekstuk te componeren. Het gelegenheidsensemble wordt geleid door Simon Angell, gitarist van Patrick Watson. De beste man doet hetzelfde kunstje dat we eerder tijdens Playlab in EKKO zagen. Experimentele en geïmproviseerde muziekstukjes worden gecombineerd met vage geluiden. Wat begint met een tweetal minuten van haast Björkiaanse schoonheid eindigt helaas al snel in een lange brij. Muziek voor een zeer select publiek.

Een kwartiertje na het matig ontvangen optreden van het 'Project Le Guess Who?' krijgt het Utrechtse publiek een film voorgeschoteld die, net als het aankomende album van Auf der Maur ‘Out of our minds’ getiteld is. De beelden zijn prachtig, maar ogen wat pretentieus.


Na een vrij lange soundcheck is het dan eindelijk zover en klimt de kleine, magere Canadese met haar begeleidingsband het podium op. Het eerste dat opvalt is dat het tegelijkertijd vreemd als ontzettende sexy is om zo’n tengere, mooie vrouw te zien met een enorme basgitaar. Interessante Freudiaanse gedachten dringen zich op, maar laten we het over de muziek hebben. Aanvankelijk lijkt Auf der Maur het publiek wat af te schrikken met haar zweverige teksten en dito outfit, maar gelukkig blijkt ze later nog steeds in staat te zijn om Utrecht te trakteren op een stevige portie rockmuziek.  

Hoewel sommige van de nieuwe nummers best aardig zijn, lijkt zowel het publiek als de band zelf pas echt op te leven bij nummers van Auf der Maurs debuutalbum. Nummers als ‘Real a Lie’, ‘Lightning is my Girl’ en ‘Followed The Waves’ zijn stuk voor stuk pareltjes en komen live nog beter tot hun recht dan op plaat. Melissa Auf der Maur toont het publiek vandaag dat ze vier jaar geleden een briljante cd heeft gemaakt. Zelf lijkt ze ook met elk nummer weer beter in haar rol van frontvrouw te groeien en dit in combinatie met de heerlijke muziek zorgt ervoor dat deze avond die erg langzaam op gang kwam toch nog het predikaat memorabel verdient.

Gezien: Project Le Guess Who? en Melissa Auf der Maur
Wanneer: 27 november 2008
Waar: Le Guess Who? 2008, Tivoli Oudegracht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht