Le Guess Who belooft spraakmakende avant-garde Le Guess Who belooft spraakmakende avant-garde

Tweede editie Le Guess Who viert feest van de creatieve Canadese geest

, Tekst: Amarens ten Bruggencate,

Le Guess Who belooft spraakmakende avant-garde

Tweede editie Le Guess Who viert feest van de creatieve Canadese geest

Tekst: Amarens ten Bruggencate, ,

Volgende week begint Le Guess Who. Het festival dat zich richt op aankomend, grotendeels Canadees, talent vindt voor de tweede keer plaats in hartje Utrecht. Zowel in Tivoli als Ekko kan de muziekliefhebber dit jaar weer van een uiteenlopend aanbod genieten. De muziek belooft verrassend zijn, de artiesten eigenwijs, de stijl avant-garde.

Tweede editie Le Guess Who viert feest van de creatieve Canadese geest

Volgende week begint Le Guess Who. Het festival dat zich richt op aankomend, grotendeels Canadees talent, vindt voor de tweede keer plaats in hartje Utrecht. Zowel in Tivoli als Ekko kan de muziekliefhebber dit jaar van een uiteenlopend aanbod genieten. De muziek belooft verrassend te zijn, de artiesten eigenwijs, de stijl avant-garde. Tijd om Tivoli-programmeur Johan Gijssen een paar geïnteresseerde vragen te stellen.

Er werd gezegd dat de voorverkoop van Le Guess Who 2007 vrij stroef verliep. Hoe zit dat dit jaar?

"Dat is slechts een gerucht, weinig van waar. Het was weliswaar niet uitverkocht, maar vorig jaar was het wel druk en gezellig in Tivoli. Ook dit jaar verwacht ik dat de liefhebbers zeker (terug) zullen komen. Of het uitverkocht zal zijn? Niet overal. Het is toch wel een beetje een aparte scene. Uitverkoop is ook niet onze intentie."

Wat is dan wel jullie intentie?

"Wij willen liefhebbers kennis laten maken met bijzonder talent. Als we hiermee enorm veel kaartjes wilden verkopen, hadden we wel de populaire bands uitgenodigd. De bands op Le Guess Who zijn vrijwel allemaal experimenteel aangelegd. Dat betekent veel nieuwe en verrassende klanken."

Originaliteit dus. Wat houdt dat in?

"Dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van andere instrumenten dan gebruikelijk. Ook zal de muziek eerder niet dan wel bestaan uit 3-minuten-liedjes met een paar coupletjes en een refreintje. Bovendien werken er artiesten samen die we vrijwel alleen van hun eigen band kennen. Zo spellen ex-Arcade Fire's Brendan Reed en voormaling Unicorn-lid Alden Pennera, samen met een aantal van hun collega's uit Montreal, in de nieuwe band Clues."

In het programma staat dat er geëxposeerd zal worden door kunstenaar Jack Dylan. Hij zal tijdens Le Guess Who ook een masterclass geven. Hoe zijn jullie daar op gekomen?

"Als je in het Canadese Montreal loopt, zul je een hoop posters zien die door Dylan gemaakt zijn. Zijn werk sluit goed aan bij de Canadese muziekscene en voegt daarmee dan ook iets toe aan het programma. Jack Dylan geeft zaterdag ook een workshop voor iedereen die geïnteresseerd is. Voor beginnende kunstenaars is het zeker een aanrader."

Le Guess Who richt zich op Canadese muziek, maar er komen ook bands uit de VS.

"Die komen uit Baltimore, net over over de Canadese grens dus. De muziek komt daardoor vrijwel uit dezelfde hoek. Het is ook zo dat Canada ondanks de grootte maar weinig inwoners heeft, dus ook minder muziek uit de underground-scene. We hebben dus ook een aantal artiesten uit de VS uitgenodigd. Ze hebben een ander paspoort, maar delen dezelfde originaliteit met de Canadese bands."

Vorig jaar werd al aangekondigd dat Le Guess Who een meerjarenplan wordt. Je zei zelfs ervan te dromen het festival verder Europa in te brengen. Lijkt dat te gaan lukken?

"Een club uit Kopenhagen heeft laatst aangekondigd geïnteresseerd te zijn om ook daar Le Guess Who te organiseren, dat is natuurlijk mooi nieuws. Maar we doen het stap voor stap. Eerst maar eens een geslaagde editie in Utrecht."

Wat: Le Guess Who
Wanneer: donderdag 27 november - zondag 30 november
Waar: Ekko, Tivoli de Helling, Tivoli Oudegracht
Wie: o.a. Melissa Auf der Mauer, Fred Eaglesmith, The Stills, Think About Life, Jana Hunter en Beach House

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht