Snowstar blikt terug op vijf jaar Snowstar

“Dit jaar was op meerdere manieren een soort breekpunt."

Tekst: Casper Sikkema ,

Het Utrechtse platenlabel Snowstar bestaat alweer vijf jaar. Dit heuglijke feit vieren we samen tijdens Club 3VOOR12/Utrecht op 27 december. Hoog tijd om Cedric Muyres, baas van Snowstar, te interviewen over de afgelopen vijf jaar. Ter verhoging van de feestvreugde geeft Snowstar ook nog eens mooie prijzen weg!

“Dit jaar was op meerdere manieren een soort breekpunt."

Het Utrechtse platenlabel Snowstar bestaat alweer vijf jaar. Dit heuglijke feit vieren we samen tijdens Club 3VOOR12/Utrecht op 27 december. Hoog tijd om Cedric Muyres, baas van Snowstar, te interviewen over de afgelopen vijf jaar. Ter verhoging van de feestvreugde geeft Snowstar ook nog eens mooie prijzen weg!

Wat maakt Snowstar uniek?

“Snowstar is een label zoals ik een label graag zie: bands die elkaar helpen en veel shows met elkaar doen. We hebben sinds ruim een jaar een zeer levendig internetforum én vanaf dit jaar onze eigen Snowstar-bowlingavond! Natuurlijk worden er cd's uitgebracht, maar ook de shows, de buitenlandse tours en de afterparties maken Snowstar tot wat het is. Ik zie Snowstar wel als een Indie-label, maar het is niet zo dat we alleen Indie uitbrengen. Er zou dit jaar ook een dance/electroplaat uitkomen. Dat is uiteindelijk niet gelukt maar zoiets kàn wel gewoon. Dat maakt dat het label uniek."

Wanneer is een release een succes voor Snowstar?
“Letterlijk gezien als de kosten eruit zijn, maar sommige cd's verkopen nu eenmaal beter dan anderen. Het is altijd de bedoeling geweest om de winst van één release in de kosten van een andere release te stoppen. Wat voor mij een release succesvol maakt, is een mooi eindproduct en een band die er veel mee gaat optreden. Dan is de uitgave zelf het begin geweest van een langer proces.”

Op welke release ben je het meest trots en waarom?
“Ik ben trots op elke release, anders had ik ze niet uitgebracht. Ik zou ze stuk voor stuk zelf kopen. Wat er uit springt, is de plaat van the Subhuman, omdat we die vrij bijzonder gelanceerd hebben. Met een tour door Frankrijk, een limited edition met bonus-EP en een mooi huiskamerconcert. Of die van 3 Storeys High, omdat het de eerste release van een buitenlandse act was en die band de hele wereld rondtourt met die plaat. De nieuwe Kensington EP, omdat die al half uitverkocht was voor dat hij uit was! Op Guinevere Leaves ben ik trots omdat het sinds de eerste Snowstar-release, vijf jaar geleden, weer een band van mij zelf is. O, en de nieuwe Subhuman wordt onze eerste 7". Ik kan zo een heel interview geven over iedere release, dus ik zal stoppen.”

Wat bindt de verschillende releases?
“Het zijn bands die mij met hun muziek, of met hun houding in de muziekwereld (in het meest gunstige geval met een combinatie van beide) hebben verrast, overtuigd, of geïnspireerd. Ik geloof oprecht in die bands, en zo kan het gebeuren dat er een poppunkband uit Engeland naast een Utrechtse singer/songwriter op het rooster staat. Het is mooi om te zien dat die twee het dan uitstekend met elkaar kunnen vinden.”

Snowstar brengt dit jaar vijf nieuwe releases uit. Zit je in de lift?
“De doelstelling was in het begin om één release per jaar uit te brengen. Dit jaar zijn dat er niet vijf, maar zelfs zes geworden. Het grote verschil met eerder is dat ik dit jaar ben afgestudeerd. Ik wilde er na mijn studie meer tijd in steken, en met ons vijfjarig jubileum op komst was dat een extra stok achter de deur om er iets speciaals van te maken.”

Wat is er in de vijf jaar veranderd?
“Het label zelf is veranderd. In de beginjaren was het een vanuit de lokale punkrockscene gegroeid initiatief dat alles wat ik al deed met muziek, mooi combineerde. Snowstar organiseerde shows, nam bands op in een eigen studio, bracht cd's uit, boekte tours. ‘Alles zelf doen’ hoorde erbij. Die dingen gebeuren nog steeds, maar toch wel iets meer gecontroleerd. Ik doe het ook niet meer alleen. De Snowstar Studio (in Panningen, Noord-Limburg) draait uitstekend dankzij Erik, die de boel daar runt. Snowstar Bookings doe ik nog zelf, maar op het labelkantoor word ik inmiddels geholpen door twee mensen. Dit jaar was op meerdere manieren een soort breekpunt. Het serieuzer nemen van het label betekent ook kritischer zijn op de releases. Je begint met bandjes van vrienden, omdat je de scene wilt helpen. Veel van die bands zijn inmiddels gestopt. De zes artiesten die dit jaar met nieuwe releases zijn gekomen, zijn nu de kern van Snowstar.”

Wat zijn de plannen voor volgend jaar?
“Ik verwacht dat Kensington te groot gaat worden voor Snowstar. Verder gaan we door in de lijn die dit jaar is uitgestippeld. Er zijn een paar tours geboekt: in januari met Nobody Beats the Drum naar Engeland, in januari en februari een Kensington-clubtour, daarna Guinevere Leaves, 3 Storeys High en nog een keer Kensington. Dan zitten we al bijna halverwege volgend jaar. En dan komen er hopelijk weer een paar mooie releases uit. Misschien nog een buitenlandse band erbij. We zijn in overleg met een paar artiesten, maar er is nog niets concreet. Hoe dan ook; genoeg toffe feestjes, tours en bowlingavonden om het voor iedereen leuk te houden.”
 
Om het eerste lustrum te vieren geeft Snowstar cadeautjes weg: 1x een back-catalog pakket en 2x een release naar keuze. Wil jij een van die mooie prijzen winnen? Mail dan uiterlijk 26 december om 23:57 je antwoord op de vraag "Wat was de eerste release op Snowstar Records?" naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl.