De Jeugd van Tegenwoordig laat Tivoli schudden op zijn grondvesten

Nederhoppers leveren de soundtrack voor een ontspoorde generatie

Tekst: Das Bob / Fotografie: Bart Jansen ,

In tijden waarin Nederland afglijdt naar het moralisme van de jaren vijftig, predikt De Jeugd van Tegenwoordig de gospel van Smirnoff, Rode Libanon en Viagra. In Tivoli lieten ze horen dat een delirium, overdosis of hardnekkige geslachtsziekte ook interessante leermomenten kunnen zijn in 't leven van een opgroeiende puber.

Nederhoppers leveren de soundtrack voor een ontspoorde generatie

Er is tegenwoordig meer aandacht voor de Nederlandse jeugd dan ooit. Vanaf het verlaten van de baarmoeder worden onze koters reeds argwanend bestudeerd door een leger aan leraren, onderzoekers, agogen en therapeuten, om er maar zeker van te zijn dat zij keurig binnen de door het Ministerie van Jeugd en Gezin gedicteerde lijntjes zullen blijven.

Reden hiervoor zijn natuurlijk de alarmerende berichten over het groeiende aantal jongeren, dat hun beste jaren in een permanente orgie van seks, drugs, drank en geweld slijt. Daarbij zijn ze volledig gespeend van ieder verantwoordelijkheidsbesef en doen, onder het motto “lekker belangrijk”, alleen maar wat hun puberale brein ze ingeeft.

De soundtrack bij dit hedendaagse Sodom en Gomorra wordt sinds een aantal jaren geleverd door een trio met de zeer toepasselijke naam De Jeugd van Tegenwoordig. En zij hebben recht van spreken, want volgens eigen zeggen zijn deze jongens de absolute top als het gaat om zuipen, blowen en het scoren van zoveel mogelijk “geile sletjes”. Hun hilarische avonturen op dit gebied weten zij te verpakken in genadeloos grappige nummers die er, in combinatie met hun hondsbrutale performance, voor zorgen dat De Jeugd op dit moment de leukste live-act in Nederland is. 

Tivoli was er dan ook als de kippen bij toen zij deze jongens voor twee avonden naar de Domstad konden halen. Want Vieze Fur, Willy Wartaal en P. Fabergé zijn een garantie voor volle zalen en een meer dan gemiddelde drankomzet. Hun grote populariteit hebben zij te danken aan een uiterst hitgevoelige mix van Hiphop en Electro, gecombineerd met raps die een moderne variant zijn op de puberale vuilbekkerij van De Lullo’s.

Op hun tweede album 'De Machine' komt deze combinatie volledig tot zijn recht en deze plaat rekent definitief af met het etiket “eendagsvlieg” dat De Jeugd na hun eerste hit 'Watskeburt ?!' kreeg opgeplakt. Het feit dat deze hit uit 2005 al vroeg in de set voorbij komt, geeft aan dat deze jongens inmiddels genoeg nummers op zak hebben om de zaal tot een kookpunt te kunnen brengen. De enthousiaste fans zijn daar het levende bewijs van, want nieuwe nummers als 'Buma In Je Zak' en 'Centje Centje' worden net zo hard meegezongen als 'Shenkie' en natuurlijk 'Hollereer', de onbetwiste zomerhit van 2008.

Ook op het gebied van publieksparticipatie scoort De Jeugd van Tegenwoordig een ruime voldoende. De fans mogen op hun aanwijzingen respectievelijk springen, zwaaien, moshen en het beroemde hartje met hun handen vormen. En als aan het einde van het concert de rappers één voor één het publiek induiken en zich crowdsurfend door de zaal laten transporteren, is het feest voor de fans helemaal compleet. 

De Jeugd van Tegenwoordig laat met dit optreden zien dat zij de vaandeldragers zijn van zo’n beetje alles wat vies, voos en goor is in dit land. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin hoeft zich echter geen zorgen te maken dat hun fans na afloop van het optreden vechtend over straat rollen en stijf van drank & pillen de goten van de Utrechtse binnenstad vol kotsen. Het publiek bij De Jeugd is duidelijk ouder dan de doelgroep die je bij dit concert zou verwachten, en is eerder te categoriseren onder de noemer “De Jeugd van Gisteren”. Die hebben hun pubertijd inmiddels al ruimschoots achter de rug en zullen dan ook eerder met 1,8 kinderen in een Vinex-woning belanden dan in de bajes of de Jellinek-kliniek.

Gezien: De Jeugd van Tegenwoordig
Waar: Tivoli Oudegracht
Wanneer: 23 december 2008