3VOOR12/Utrecht blikt terug met Sebastiaan Janssen

"Wat betreft zelf muziek maken was het een rustig jaar"

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Sebastiaan Janssen, ex-drummer van de Pien Feith Band en zeer gewaardeerd programmeur van Club 3VOOR12/Utrecht, over zijn kennismaking met de jazzscene, optredens met het Amerikaanse Roommate en andere hoogtepunten. 3VOOR12/Utrecht blikt met hem terug op het muziekjaar 2008.

"Wat betreft zelf muziek maken was het een rustig jaar"

Sebastiaan Janssen, ex-drummer van de Pien Feith Band en zeer gewaardeerd programmeur van Club 3VOOR12/Utrecht, over zijn kennismaking met de jazzscene, optredens met het Amerikaanse Roommate en andere hoogtepunten. 3VOOR12/Utrecht blikt met hem terug op het muziekjaar 2008.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2008?
Afgelopen jaar heb ik, in overleg met Jeroen Boekhorst, onze maandelijkse Club 3VOOR12/Utrecht geprogrammeerd. Erg leuk om te doen. Verder heb ik een groot deel van het jaar meegedraaid als stagiair bij het Rumor Festival. Daar heb ik vooral op het gebied van modern gecomponeerde muziek en jazz interessante dingen gezien en leren kennen.

In dezelfde periode liep ik eveneens stage bij het SJU Jazzpodium, waar ik sinds de zomer ook werkzaam ben. Ook daar zie ik veel leuke en interessante muziek voorbijkomen. Bij het horen van namen uit de Nederlandse jazzscene gaat er dan ook steeds vaker een lichtje branden.

Qua zelf muziek maken was het dit jaar wat rustiger. Met Pien Feith hadden we slechts enkele optredens. De leukste daarvan waren ongetwijfeld als voorprogramma van I am Kloot. Met Bart en Melvin van de Pien Feith Band heb ik in mei mogen meespelen met het Amerikaanse Roommate. Eerst een weekend oefenen in een hutje op de Veluwe, daarna drie optredens. Dat was te gek!
 
En op het Utrechtse muziekjaar 2008?
Ik vond het multidisciplinaire Mitte Bitte! Festival, en de plaats die muziek daarbinnen had, een erg leuk initiatief.
 
Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2008?
Dat zijn er wel een aantal. Tegen verwachting in was ik erg onder indruk van het optreden van de Noorse balkanband (ja Noorse Balkan!) Farmers Market in de SJU.

Ook het optreden van Zun Zun Egui op Rumor 54 in Rasa is me erg bijgebleven. Talking Heads-achtige wereldmuziek met mathrock invloeden. Jammer genoeg voor veel te weinig mensen.
Een van de recentere hoogtepunten was Lightning Bolt in OCCII.
Ludiek hoogtepunt was zeker ook het optreden van Jan Schellink op 11 september in de SJU: een klankconcert op een zestigtal glazen vazen. Jan blijft toch Utrechts enige echte dadaïst…  

En je muzikale dieptepunt?
Ik kan me absoluut bij Hans (Vrijmoed red.) aansluiten wanneer hij zegt dat we in Nederland erg rumoerig zijn tijdens optredens. Als je zelf muziek maakt heb je misschien pas echt door hoe vervelend dat is. Een regelrechte teleurstelling was het optreden in Tivoli van Nada Surf in mei.

Wat is je favoriete Utrechtse release van 2008?
Lightwires – 'Last Night Electric'

Wat is dé Utrechtse act van 2008, en waarom?
Ik denk toch Sheriff of Hong Kong. Ik vind dat ze een mooie weg afgelegd hebben vanaf het winnen van The Clash tot de finale van De Grote Prijs. Ook al hebben ze die jammer genoeg niet gewonnen.

En dé Utrechtse act van 2009?
Ik hoop Sheriff of Hong Kong. Daarnaast Lost Bear en Lightwires.

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2008?
Kramphaft op Club 3VOOR12/Utrecht vond ik erg gaaf.