3VOOR12/Utrecht blikt terug met Johan Gijsen

"Kytemans Hiphop Orkest, daar kan niks en niemand omheen volgend jaar."

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Johan Gijsen, programmeur van Tivoli, kijkt met een bijzonder goed gevoel terug op 2008. "Het grote enthousiasme waarmee Klub Radar is ontvangen doet me goed, Summer Darkness was wederom fantastisch en ik geniet nog steeds na van een geweldige tweede editie van Le Guess Who?". 3VOOR12/Utrecht vraagt naar zijn muzikale hoogte- en dieptepunten.

"Kytemans Hiphop Orkest, daar kan niks en niemand omheen volgend jaar."

Johan Gijsen, programmeur van Tivoli, kijkt met een bijzonder goed gevoel terug op 2008. 3VOOR12/Utrecht vraagt naar zijn muzikale hoogte- en dieptepunten.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2008?
Ik ben erg blij met 2008. Tivoli had meer optredens dan ooit. En meer bezoekers. Inhoudelijk ben ik ook erg tevreden. Vele muzikale hoogtepunten. Mijn persoonlijke: The Notwist, Collie Buddz, Vampire Weekend, Public Enemy, Caspa & Rusko, The Bees, Foals, Friska Viljor, Crookers & Boys Noize en Motorpsycho.
Verder doet het grote enthousiasme waarmee Klub Radar ontvangen is me goed, Summer Darkness was wederom fantastisch en ik geniet nog steeds na van een geweldige tweede editie van Le Guess Who?. Daarnaast doet het me altijd deugd als de Amerikanen het muzikale roer overnemen van de uitgekauwde Britse hypes.
 
En op het Utrechtse muziekjaar 2008?
De rode draad van de Utrechtse podia lijkt steeds beter te kloppen en op elkaar aan te sluiten. Van de muziekkroegen naar ACU, dB's, SJU, via Theater Kikker, EKKO, Tivoli de Helling, Tivoli naar Vredenburg..
Een festival op fietsafstand: deBeschaving. deBeschaving in het 'nieuw jasje' is iets waar heel Utrecht trots op zou moeten zijn.

Zelf heb ik ook sympathie voor bijzondere initiatieven als Stekker in het Gele Kasteel, de Vette Analoge Shit avonden in dB's en het Outhouse festival in Soest. Hopelijk in 2009 nog meer leuks.
 
Het meest opvallende in het Utrechtse muziekjaar 2008 vind ik de steeds interessanter wordende scene rondom C-Mon & Kypski, Nobody Beats The Drum, Boemklatsch, Kyteman, ROF, Habek en alles wat hiermee 'connected' is. Natuurlijk borrelde dit al jaren, maar ik heb het idee dat het in 2008 naar een hoger plan is getild. Dik! Dik!

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2008?
Hmm... Fleet Foxes & My Morning Jacket op SXSW, Women & Chad Vangaalen op Pop Montreal, No Age en Abe Vigoda in m'n cd-speler, Santogold en Sigur Rós op Lowlands, maar vooral KLUB RADAR 01 zal ik niet snel vergeten!!
 
En je muzikale dieptepunt?
Kane.
 
Wat is je favoriete Utrechtse release van 2008?
Marike Jager – Celia Trigger
 
Wat is dé Utrechtse act van 2008, en waarom?
Boemklatsch! Was overal en niet te missen in 2008. Daarom.

En dé Utrechtse act van 2009?
Kytemans Hiphop Orkest. Daar kan niks en niemand omheen volgend jaar…

Wat is je favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Shalabi Effect op Le Guess Who? in Ekko.
 
Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2008?
Met kop en schouders: Kytemans Hiphop Orkest in Tivoli de Helling.