3VOOR12/Utrecht blikt terug met Eduard Versteege

"Het eerste jaar dat ik alles van heel dichtbij meemaak"

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Eduard Versteege, programmeur van EKKO, probeert te allen tijde vooruitstrevende acts voor zijn poppodium te boeken en hoopt op een verdere groei van de Utrechtse festivals Mitte Bitte!, deBeschaving en Le Guess Who?. 3VOOR12/Utrecht bespreekt met hem het muziekjaar 2008.

"Het eerste jaar dat ik alles van heel dichtbij meemaak"

Eduard Versteege, programmeur van EKKO, probeert te allen tijde vooruitstrevende acts voor zijn poppodium te boeken en hoopt op een verdere groei van de Utrechtse festivals Mitte Bitte!, deBeschaving en Le Guess Who?.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2008?
Het eerste jaar dat ik het van heel dichtbij meemaak. Het is een jaar geweest waarin ik veel heb geleerd door veel te doen. Met EKKO hebben we een kleine groei kunnen realiseren qua bezoekersaantallen, iets dat noodzakelijk is voor een klein podium om ook de risicovolle concerten mee te kunnen dekken. De vooruitstevende concerten zijn de ziel van EKKO. We zijn er bekend mee geworden en zullen altijd proberen concerten voor te schotelen van acts die op het punt van doorbreken staan. Daar heb je een goede neus voor nodig en verder is het ook een kwestie van geluk heb ik gemerkt. Sommige dingen komen net niet uit in het tourschema, in ons programma of worden (nog) niet opgepikt door de media. Het blijft jammer als je namen als Fleet Foxes net niet kunt strikken.

En op het Utrechtse muziekjaar 2008?
Er is veel gebeurd in Utrecht. Een aantal goede nieuwe initiatieven, waarvan Klub Radar veruit de meest in het oog springende is. Een concept dat Utrecht en Tivoli weer veel interessante concertmomenten op zal gaan leveren. Verder was het Mitte Bitte! festival in maart een geweldig succes door de grote betrokkenheid van alle podia en instellingen. Hartverwarmend om te zien dat iedereen de neuzen in dezelfde richting wist te krijgen voor één resultaat. Verder is de schaalvergroting van Festival deBeschaving natuurlijk enorm geweest en is er een geslaagde tweede editie van Le Guess Who? geweest. Ik hoop dat deze festivals komende jaren verder door kunnen groeien zodat we op muzikaal gebied nog veel verrast kunnen worden in de toekomst.

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2008?

1) Sigur Rós op de Lowlandszondag in de Grolsch tent. Wat een ontlading na een zwaar weekend.
2) Radiohead in Westerpark.
3) Chrome Hoof in de Vera was verbijsterend, harde klappen in je gezicht van funk/metal/disco en weet ik veel wat door elkaar. Heerlijk!

Verder ben ik logischerwijs veel in EKKO geweest, maar ook meer dan ooit in Tivoli geweest. Memorabele concerten dit jaar: Elbow, Fink, Lou Rhodes, Slagsmalsklubben, Dan Le Sac vs Scroobius Pip, Monotonix + Shit & Shine, Get Well Soon, Efterklang, Under Byen, Phosphorescent, Elliott Brood, Sunset Rubdown, Blood Red Shoes, Patrick Watson, Nathan Fake, Fuck Buttons...

En je muzikale dieptepunt?

Kate Nash, twee maal... Na de eerste keer op Roskilde hoopte ik dat het een eenmalige aanfluiting was, maar helaas. Ook op deBeschaving was het dramatisch slecht. In EKKO waren Jana Hunter en Neva Dinova erg slecht. Jana had nogal een slechte mood wegens het kwijtraken van al haar instrumenten tijdens haar vlucht vanuit Amerika, Neva Dinova had een fles whisky soldaat gemaakt en kwam nogal ongeïnteresseerd en ongeïnspireerd over.
 
Wat is je favoriete Utrechtse release van 2008?
Nobody Beats The Drum - 'Beats Work' en The Very Sexuals met Pien Feith. Totaal andere koek. Mag twee ook?

Wat is dé Utrechtse act van 2008, en waarom?

Nobody Beats the Drum! In navolging van C-Mon & Kypski gaat er weer iets groots gebeuren, ze weten te entertainen op het podium en muzikaal steekt het goed in elkaar. Daar zijn we voorlopig nog niet vanaf.
 
En dé Utrechtse act van 2009?

Ik verwacht dat Kyteman het goed gaat doen met een goede clubtour in het begin van het jaar, terugkomen op de festivals en in het najaar nog een rondje uitverkochte concerten in Nederland.. We gaan het zien! Verder is Bong-Ra ook met verschillende projecten goed bezig, hoop dat hij het maar weer lekker druk mag krijgen in 2009! Verder hoop ik dat de heren van Lightwires in 2009 een grote stap gaan zetten.

Wat is je favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Toch het dubbelconcert van Jana Hunter en Phosphorescent. Waar Jana de snaar niet wist te raken wist Phosphorescent dat maar al te goed. Intens, emotioneel geladen en experimenteel, en schitterende nummers!

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2008?

Nobody Beats the Drum op deBeschaving vond ik een van de leukste concerten, een energieke korte festivalset waar het vuur vanaf spatte.