The Gasoline Brothers willen vooral mooie liedjes maken The Gasoline Brothers willen vooral mooie liedjes maken

Gitarist Mathijs Peeters over geldingsdrang, het vaderschap en de toekomst

, Tekst: Casper Sikkema

The Gasoline Brothers willen vooral mooie liedjes maken

Gitarist Mathijs Peeters over geldingsdrang, het vaderschap en de toekomst

Tekst: Casper Sikkema ,

Luiers verschonen en muziek maken, een lastige combinatie waar The Gasoline Brothers u alles over kunnen vertellen. De band, ontstaan als grap en uitgegroeid tot een van de meest interessante Utrechtse indiebands, kent een rustige periode. De urgentie om het te willen maken, heeft plaats gemaakt voor de drang mooie liedjes te schrijven.

Gitarist Mathijs Peeters over geldingsdrang, het vaderschap en de toekomst

We schrijven een mooie nazomerse zondagmiddag, ergens op een voetbalveld. Zojuist hebben de Domtijgers al voetballend UMC/Utka behoorlijk genadeloos verslagen, iets wat af te lezen is aan een vermoeide maar opgetogen sluitpost Mathijs Peeters, rots in de branding van niet alleen de Domtijgers maar ook gitarist van The Gasoline Brothers. Zaterdag staat de band in EKKO, hoog tijd dus om eens bij te praten.

TERUGBLIK

Het verhaal van The Gasoline Brothers is bekend. Van grap tot een verdienstelijke vierde plek in de verkiezing van Utrechts' beste album van 2006. Met die plaat 'Hm!' in de achterzak speelde de band door het hele land. Mathijs Peeters: "In eerste instantie zat er niet echt een plan achter The Gasoline Brothers, het was tenslotte in eerste instantie een grap. Bij een plaat uitbrengen komt behoorlijk wat kijken. We hebben toen een plan van aanpak gemaakt over de plekken waar we gingen spelen, over de cd verkoop en al met al werd het al snel erg serieus. Dat bleek op die geforceerde manier helaas niet te werken."

De band regelde alles zelf en ondervond dat de weg naar muzikaal succes in Nederland niet bepaald een makkelijke is. "Ik wist wel dat de cd-verkoop in Nederland niet erg hoog is, maar ik vond dat het bij ons wel erg minimaal was. Wil je het echt goed aanpakken, dan heb je een goed management nodig. Wij deden het allemaal zelf. Achteraf gezien was het misschien ook wel wat te pretentieus allemaal. Een grote bek opzetten en dan wel zien hoe ver het komt."

De liedjes op de debuutplaat waren in ieder geval wars van pretenties en niet het resultaat van eindeloos priegelen en conceptueel construeren. Klonk het goed, dan klonk het goed en als het ook nog ergens op leek (Wilco, Pavement) dan was dat perfect. Op de plaat klinkt deze aanpak nog verfrissend, voor de band zelf bleek het niet altijd even avontuurlijk.

Peeters: "Sommige nummers hadden van Pavement kunnen zijn, anderen weer van Wilco. Dat gaat op een gegeven moment wat tegenstaan, het heeft namelijk niets eigens. 'Sleeping Pills' is daar dan nog een uitzondering op, maar ook daar wordt je op een gegeven moment wel moe van. We kregen het idee dat we een karikatuur van onszelf aan het worden waren, en dat is natuurlijk nooit leuk."

VOORUITKIJKEN

The Gasoline Brothers zijn inmiddels druk bezig met nieuw materiaal. De huidige aanpak verschilt hemelsbreed in vergelijking met het debuut. "We maken nu nooit meer liedjes op basis van: 'Hee, dat klinkt leuk, want dat lijkt daar en daar op'. We maken meer liedjes vanuit het hart en minder vanuit het hoofd. Je zou kunnen zeggen dat de urgentie om het te willen maken is verdwenen en dat de urgentie om een mooi liedje te maken is daarvoor in de plaats gekomen."

In dat proces past misschien ook wel het berustende gevoel dat het heilige moeten er af is. "We willen gewoon goede liedjes maken. Liedjes die iets vertellen, liedjes met zeggingskracht. Je kan wel een hele mooie en technisch perfecte song maken, maar meestal vliegt die het ene oor in en het andere weer uit. Ik hoop dat de mensen The Gasoline Brothers zullen zien als mensen die het liedje het belangrijkst vinden. Goede muzikanten die op het podium weten hoe ze een sterk lied goed moeten neerzetten. Muzikanten ook die de ongeremde geldingsdrang inmiddels wel voorbij zijn. De tijd dat we met de attitude: 'pik naar voren, vinger in de lucht en kijk ons eens te gek zijn' op het podium stonden, ligt wel achter ons. Gelukkig maar."

Behalve dat het "fucking veel energie kost" om de stoere rockster uit te hangen, is de oorzaak voor deze ontwikkeling ook anders te verklaren. Het vaderschap (jawel!) kost namelijk niet alleen veel (oefen)tijd, ook het idee van vaderschap heeft zijn impact. Peeters kan daarover meepraten: "Voor mij hangt het feit dat ik misschien wat rustiger ben heel erg samen met het feit dat ik vader ben geworden. Andere dingen worden belangrijk. Het muziek maken, het schrijven van goede liedjes, ik vind het allemaal veel belangrijker dan het stoer naar voren staan. Daar heb ik het echt wel een beetje mee gehad."

"Ik ben een paar jaar bezig geweest met een band goed neerzetten, het spelen in de zalen van Nederland en het uitbrengen van een plaat. Op een gegeven moment ga je het dan ook op de een of andere manier op het uiterlijk vertoon gooien, je denkt dat het erbij hoort. Dat is natuurlijk totale onzin die ook nog eens behoorlijk vermoeiende is. Als het meer om de buitenkant gaat dan om de liedjes, zit het behoorlijk fout. Dat hebben we gelukkig onderling ook prima kunnen uitspreken."

NIEUW ALBUM

Over een nieuwe plaat is Peeters nog voorzichtig. Wel kan hij alvast wat zeggen over de nieuwe nummers van de band. "Naast een nieuwe rocker zoals 'Sleeping Pills' zijn we vooral bezig met wat rustigere dingen. We hopen dat de nieuwe nummers wat meer groove zullen hebben. We blijven natuurlijk wel gewoon wat in de rootshoek hangen, maar we zijn wel bezig om de nummers lekker te laten swingen."

De totstandkoming van de nummers is een volledig democratisch proces. Een ongebruikelijke aanpak voor een band. Toch werkt het volgens Peeters prima bij The Gasoline Brothers. "Natuurlijk is er wel eens onenigheid, maar bij ons werkt het over het algemeen juist prima. Iedereen is open en kritisch en gelukkig hebben we daarin de juiste balans weten te vinden. Natuurlijk speelt bij ons ook mee dat het allemaal niet zo erg moet. We hebben geen brandende ambities op korte termijn."

Of de plaat op de gebruikelijke manier uit zal komen is de vraag. De ervaring met de vorige plaat speelt daarbij zeker een rol. "Het is heel moeilijk om tegenwoordig nog een plaat uit te brengen. Zonder uitgebreide ondersteuning van de juiste mensen heeft het weinig zin. Het kost heel veel tijd, geld en energie en als je geen grote naam bent, wordt het gewoon heel moeilijk."

Aanstaande zaterdag staan The Gasoline Brothers voor het eerst dit jaar weer op het podium. Niet om met een stoere rockpose u en uw vrienden te overbluffen, maar gewoon: met mooie liedjes. Dat is tenslotte ook wat waard.

Zaterdag 29 oktober, EKKO
Aanvang: 20:45 uur (zaal open: 20.00 uur)
Toegang: GRATIS!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht