Keynote Speakerz lost belofte in met 'Record'

Master Surreal en Skiggy Rapz geven snelcursus echte hiphop, deelname verplicht

Tekst: Randall Spann ,

In een jaar waarbij hiphop uit Utrecht synoniem staat voor de Stropstrikkers, verrast Keynote Speakerz iedereen met debuutalbum ‘Record’. Het is een sterke en gevarieerde cd geworden en laat zien dat Master Surreal en Skiggy Rapz zichzelf constant uitdagen om nog betere muziek te maken.

Bij het verschijnen van de EP ‘It’s Like That!’, eind 2006, was ondergetekende nog niet overtuigd of een heel album de aandacht vast zou houden: een leuk visitekaartje, maar het kwam toch een beetje over als een opwarmer in plaats van een groots opgezette introductie. “Het mist net datgene waarmee de Keynote Speakerz zich kunnen onderscheiden”, concludeerde de recensie.

Een jaar later is er dan dus eindelijk het album, en vanaf de eerste minuut is duidelijk dat hier serieus aan is gewerkt: de beats knallen je speakers uit, beide mc’s zijn in topvorm en de muziek is divers genoeg om je aandacht het hele album vast te houden. Daarnaast zijn er opnieuw een aantal gastartiesten langsgekomen en lijken Skiggy Rapz en Master Surreal zich steeds gemakkelijker te voelen achter de gedeelde mic. Ze lijken perfect op elkaar ingespeeld en er wordt muzikaal lekker geëxperimenteerd.

Nummers als ‘It’s Like This’ en ‘It’s Like That’ laten horen dat de Keynote Speakerz niet vies zijn van een beetje zelfbevlekking en zichzelf graag neerzetten als een duo om rekening mee te houden. En waarom ook niet, de muziek is meer dan goed genoeg om de uitspraken kracht bij te zetten. Maar niet alles blijft aan de oppervlakte. Neem bijvoorbeeld ‘Meet Me In The Music’ en ‘Blueberry’. Zonder zich te laten verleiden tot gemakzuchtige clichés gaan ze hier een hele andere richting op, en geven de luisteraar zelfs nog wat stof tot nadenken. Deze nummers zorgen voor wat rustpunten op het album en brengen de nodige variatie.

Het resultaat is een geslaagd evenwicht dat het album van start tot finish een succes maakt. Nergens voel je de drang om te skippen naar het volgende nummer, of je moet de EP zo vaak hebben gedraaid dat je die niet meer kan aanhoren, want alle nummers die daar op staan zijn hier ook weer vertegenwoordigd. Zo voelt het ietwat gedateerd aan als in ‘My Thang’ wordt gesproken over “Oh shit, for ’06, Keynote Speakerz be the statement” en we bijna aan het eind van 2007 zijn. Alleen nieuw materiaal was leuker geweest, maar de kwaliteit van de oudere nummers blijft overeind en past goed tussen het nieuwere werk.

De grootste prestatie is misschien wel dat Skiggy Rapz en Master Surreal hebben laten zien dat ze veel meer te vertellen hebben dan de EP deed vermoeden. Het is niet alleen spitsvondige oneliners en stoere praat, ze bezitten een enorm palet aan stijlen die ze bij alle nummers helpt om op een kleurrijke manier hun verhaal te doen. In een jaar waarbij hiphop uit Utrecht synoniem staat voor de Stropstrikkers, verrast Keynote Speakerz iedereen met debuutalbum ‘Record’. Het is een sterke en gevarieerde cd geworden en bevestigt wat Master Surreal en Skiggy Rapz zelf al wisten: “The dawn of the Keynote Speakerz is upon us.”

28 september 2007 is de officiële cd-presentatie in EKKO, waarbij (bijna) alle gastartiesten van het album aanwezig zijn en er zelfs een live band is om de Keynote Speakerz bij te staan. De muzikale omlijsting van de rest van de avond is in handen van een aantal top-dj’s, waaronder DJ MSeize.