Programmeur deBeschaving volgt Joep Smeets op bij EKKO

Eduard Versteege: "Er staan nu bandjes voor vijftig man te spelen."

Eduard Versteege wordt per 1 december de nieuwe programmeur van Utrechts poppodium EKKO. Hem wacht de lastige taak Joep Smeets op te volgen. Versteege programmeerde tot nu toe het Utrechtse festival deBeschaving, dus voor EKKO-directeur Andre Baars is hij geen onbekende. Versteege: "Er zal niet een, twee, drie iets veranderen."

Eduard Versteege: "Er staan nu bandjes voor vijftig man te spelen."

EKKO-directeur Andre Baars heeft in Eduard Versteege de opvolger gevonden van programmeur Joep Smeets die per 1 december naar 013 verhuist. De twee kennen elkaar nog van festival deBeschaving waar Versteege de programmering deed. Zijn huidige baan bij de Amsterdamse Westergasfabriek, waar hij zich bezighoudt met zaalverhuur, is iets totaal anders dan zijn werkzaamheden per december zullen zijn. “Absoluut.” Zijn werk voor deBeschaving bezorgde hem een uitnodiging voor gesprekken bij EKKO.

Over de verschillen tussen het meer mainstream festival deBeschaving in Leidsche Rijn en het kleine, als progressief bekend staande EKKO, zegt Versteege: “Dat verschilt nogal. Krezip zal bijvoorbeeld zeker niet in EKKO komen. Maar ik zie wel raakvlakken in de alternatieve muziek.” De bedoeling is dat hij ‘met het podium mee zal groeien’. Hoe ziet de nieuwe programmeur EKKO groeien? “Het is een vooruitstreven podium. De programmering is al goed, maar die willen we toch nog verbeteren. Ik wil meer optredens en hogere bezoekersaantallen. Maar EKKO zal nooit een commerciële tent worden en er zal ook niet een, twee, drie veel veranderen.”

Wat moet er dan wel anders om te groeien? Volgens Versteege is dat vooral een kwestie van PR en betere bandjes boeken: “Ik ga programmeren met de wensen van het publiek in mijn achterhoofd en vanuit de bekendheid van een band, niet vanuit liefhebberij. Er staan nu elke maand bandjes voor vijftig man te spelen.” Versteege beseft dat dit bij een podium als EKKO hoort, waar bands vaak spelen voordat ze enige bekendheid genieten. Die charme wil hij ook niet verloren laten gaan. “Ik wil bijvoorbeeld drie van die bandjes op één avond laten spelen, zodat er meer publiek komt.” De komende drie of vier maanden zal er in ieder geval nog niets veranderen: “Smeets heeft goed vooruit geprogrammeerd.”

Gezien de onrust onder veel vrijwilligers, die vooraf al aangaven huiverig te zijn voor een ‘vriendje van Andre Baars op een strategische plaats’, is de vraag of Versteege wel in een warm bad terechtkomt. “Dat weet ik niet. Ik begin op 1 december, dan zal ik dus wel argwaan voelen, of niet. Het gaat wel goed komen. Het is aan mij om te laten zien dat ik het kan en daar heb ik veel vertrouwen in.” De kersverse EKKO-programmeur zal de boel dus niet meteen op de kop zetten, maar: “Verandering is niet per definitie slecht.”