Zabel Muziek houdt na tien jaar op te bestaan

Joost Olsthoorn: “Het zakelijk aspect is niet ons ding”

Na tien jaar sterft het Utrechtse label Zabel Muziek een zachte dood. De huidige eigenaren Gerben Houwer en Joost Olsthoorn gooien de handdoek in de ring, omdat de zakelijke kant van het runnen van een label hen niet aanspreekt. Daarnaast willen ze zich zelf weer meer richten op muziek maken in hun bands Soda P en We vs. Death.

Het Utrechtse label Zabel Muziek houdt na tien jaar op te bestaan. Labelbazen Gerben Houwer (We vs. Death) en Joost Olsthoorn (Soda P) hebben de stekker eruit getrokken, ironisch genoeg vlak voordat de Duitse wielrenner en naamgever Erik Zabel vorige week zijn dopinggebruik toegaf. De reden: het runnen van een label vereiste heel wat meer zakelijk instinct dan verwacht. “Daar waren we niet op voorbereid”, zegt Joost Olsthoorn. “Het zakelijk aspect is niet ons ding.”

Houwer en Olsthoorn namen Zabel Muziek twee jaar geleden over van de oprichters, de bands Mercy Giants en Emscher. Die brachten hun muziek uit op Zabel, net als Cheech Wizard, Feverdream en Mono. “We kwamen er al snel achter dat we liever zelf muziek maken dan dat we op zakelijk gebied van alles voor andere bands regelen. Daar ligt ons hart niet. Je moet er veel tijd en moeite in steken en al gauw laat je belangrijke dingen zitten waar je vervolgens tegenaan begint te hikken.” De twee bleken op een lijn te zitten. “Toen ik Gerben vorige week belde, zei hij dat hij ook had bedacht ermee te willen stoppen.”

Vervanging vinden bleek een probleem, waarop werd besloten tot opheffing. “We konden binnen de bands niemand vinden die wilde en we wilden het label niet te grabbel gooien aan buitenstaanders. Zabel Muziek stopt wat Olsthoorn betreft wel op een hoogtepunt. “We hebben nog niet zoveel platen verkocht als van We Are Too Concerned van We vs. Death. Ik denk dat er circa 700 van verkocht zijn.” Zabel Muziek laat wel een kleine erfenis achter. De muziekavond Analoge Shit in club dB’s blijft bestaan.