Partijen Utrechts Muziekpaleis reageren verbolgen op artikel Algemeen Dagblad

AD: “Burgemeester Brouwer neemt regie Muziekpaleis in handen”

Volgens het Algemeen Dagblad gaat burgemeester Brouwer zelf proberen de impasse rond het Utrechtse Muziekpaleis te doorbreken. De krant schetste zaterdag vier doemscenario’s voor het nieuwe muziekgebouw. Vooral Tivoli wordt afgeschilderd als dwarsligger. De betrokken partijen nemen afstand van het artikel en bestrijden dat de Utrechtse burgemeester de verantwoordelijkheid overneemt.

AD: “Burgemeester Brouwer neemt regie Muziekpaleis in handen”

Volgens het Algemeen Dagblad gaat burgemeester Brouwer zelf proberen de impasse rond het Utrechtse Muziekpaleis te doorbreken. De krant meldde zaterdag in een uitgebreid stuk van Eric van der Velden dat de burgemeester de leiding overneemt van de verantwoordelijke wethouders Van Eijk (cultuur) en Janssen (stationsgebied). De gemeente Utrecht neemt afstand van het artikel en ontkent dat de burgemeester haar wethouders van het dossier haalt. “De burgemeester is in de afgelopen jaren steeds nauw betrokken geweest bij het dossier Muziekpaleis, zoals zij betrokken is bij alle voor de stad belangrijke ontwikkelingen. Zij is voorzitter van het gezamenlijk bestuurlijk overleg met de muziekpartijen.

Voor 1 juli zouden de drie partijen in het nieuwe muziekgebouw duidelijkheid moeten hebben over hun gezamenlijke toekomst. Is dat niet zo, dan zou het bouwproces wel eens vertraging op kunnen lopen. Dat die fusie van de Utrechtse podia Tivoli, Vredenburg en SJU Jazz naar het toekomstige Muziekpaleis niet vanzelf gaat, is geen geheim meer. Bestuursvoorzitter Berry de Vos van Tivoli liet drie weken geleden aan 3VOOR12 weten dat de onderhandelingen muurvast zitten. Tivoli is bang te veel risico te lopen en lijkt ook zijn eigen identiteit vast te willen houden.

Het Algemeen Dagblad gaat nog verder. De krant suggereert vier doemscenario’s voor het Muziekpaleis en presenteert meteen een aantal oplossingen. De inzet van politiek zwaargewicht Brouwer zou voor duidelijkheid moeten zorgen, net als de snelle aanstelling van een directeur voor het Muziekpaleis. Berry de Vos van Tivoli wordt door het AD gezien als belangrijkste struikelblok. “Zolang hij Tivoli vertegenwoordigt, is het vinden van consensus uitgesloten, menen ingewijden”, aldus het AD.

Tivoli reageerde gisteren al met een persverklaring, waarin het podium afstand neemt van het artikel. “Het artikel bevat een sterk door de schrijver ervan ingekleurd beeld van de ontwikkelingen rond het nieuwe Muziekpaleis, en draagt daardoor een dermate tendentieus karakter, dat niet gesproken kan worden van objectieve berichtgeving. De waarheid is hiermee niet gediend”, zegt Tivoli. “De gemeente Utrecht, Tivoli en SJU zijn nog steeds met elkaar in onderhandeling, en aan de feitelijke gang van zaken daarbij kunnen geen signalen worden ontleend als de schrijver van het artikel in het AD/UN van 23 juni 2007 heeft gemeend te kunnen doen.”