Demo The Walt: zoektocht naar schoonheid in melodie en melancholie Demo The Walt: zoektocht naar schoonheid in melodie en melancholie

SONG PROMO 4/4 is een van de meest opmerkelijke Utrechtse demo's van dit jaar

, Danielle Liebeskind,

Demo The Walt: zoektocht naar schoonheid in melodie en melancholie

SONG PROMO 4/4 is een van de meest opmerkelijke Utrechtse demo's van dit jaar

Danielle Liebeskind, ,

The Walt won vol overtuiging en met gemak de bandwedstrijd ‘Clash of the Titans’ van dB’s en nam als prijs een demo op. De door Studio Moskou minimalistisch geproduceerde sound past de band precies. Het resultaat? een wel heel opmerkelijke release. Benieuwd geworden? Kom donderdag 2 november naar Club3VOOR12/Utrecht voor een optreden van The Walt.

SONG PROMO 4/4 is een van de meest opmerkelijke Utrechtse demo's van dit jaar

In 2004 kwamen de jongens van The Walt, een zogeheten 'all-star band' met leden van We vs Death, Kismet, Stellenbosch en Dawn of the Awakening, bij elkaar en begonnen met het schrijven van nummers Je zou het geluid van The Walt een mix kunnen noemen van de stijlen van deze starbands. De demo van The Walt is het resultaat van een 'muzikale zoektocht naar schoonheid in melodie en melancholie', zoals de bescheiden bio beschrijft. Vorig jaar won de band vol overtuiging en met gemak de bandwedstrijd 'Clash of the Titans' van dB's en nam als prijs een demo op. Gelukkig maar, want de door Studio Moskou minimalistisch geproduceerde sound past precies bij de band. 'SONG PROMO 4/4' is zonder twijfel een van de meest opmerkelijke Utrechtse demoreleases van 2006. The Walt vertegenwoordigt een genre dat niet door veel bands in Nederland wordt beoefend. Vergelijkingen met internationale emo-core grootheden als At the Drive-In, Medications, Q and not U en mewithoutYou zijn dan ook niet vergezocht. De mineur, de dissonante akkoorden en de 'boze en getergde' zang van Johan Nijhoff geven de muziek een allesbepalende en specifieke stijl mee. De meerstemmige gitaarriffs en de strak gespeelde drums maken het geluid van The Walt opzwepend, meeslepend en vet. In de muziek is een zekere gelaagdheid te horen en doordat de soms ingewikkelde, bijna mathematische melodielijnen heel precies gespeeld worden is dit een evenwichtige en overtuigende demo. Ook de strakke, eigentijdse vormgeving van het logo en artwork is noemenswaardig. Alles ziet er namelijk professioneel en 'arty' uit: met de hand gemaakt en gezeefdrukt, handig gevouwen en goed verzorgd. Aan deze demo dus veel aandacht besteed. Je zou kunnen denken dat de muziek van The Walt ontoegankelijk is, gezien het genre en de eigengereidheid van deze band, maar dit is niet zo. De muziek is heftig en ingewikkeld, maar de nummers blijven hangen en zijn heel herkenbaar. The Walt refereert daarom ook aan bands in de popmuziek. Denk bijvoorbeeld aan Bloc Party of aan een jaren tachtig band als The Cure, aangezien de stem van Johan enigszins aan die van Robert Smith doet denken. Hoewel de teksten niet zo goed te verstaan zijn, zijn de nummers als popmuziek te herkennen door de aanstekelijke melodieën en oneliners als "The city's only smoke" uit 'Only Smoke' en het in koor gezongen "But tonight we'll settle down" uit 'Playing Stellenbosch with the Boys'. Binnenkort wordt een split-EP verwacht, volgend jaar het debuut album. The Walt zal in december nog een aantal optredens geven in het kader van Utrecht Speelt Uit ( 8 december in Merleyn, Nijmegen en 12 januari in Plein 79, Den Bosch), maar voordat het zover is, doet de band op donderdag 2 november eerst Club3VOOR12/Utrecht aan. De toegang tot deze show is gratis, wel even reserveren via onze site (zie kader rechts)
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht