Marguerita Recordings opereert letterlijk vanuit de ‘underground’ Marguerita Recordings opereert letterlijk vanuit de ‘underground’

Utrechts label levert stevige bijdrage aan Nederlandse electroscène

, Joost Koopman,

Marguerita Recordings opereert letterlijk vanuit de ‘underground’

Utrechts label levert stevige bijdrage aan Nederlandse electroscène

Joost Koopman, ,

Bij de naam Marguerita Recordings denk je al snel aan stranden, cocktails en soepele Ibiza-housedeuntjes. Vergeet het maar, deze naam staat uitsluitend garant voor gortdroge, kale, maar zeker dansbare electro. Vanuit één van de vele werfkelders die de stad rijk is, wordt Utrechts enige electrolabel gerund.

“Misschien is het beter dat de échte electro voor een selecte groep liefhebbers ondergronds blijft.” Zo denkt Ben Spaander erover. Spaander, ook bekend onder de naam Cosmic Force, is de man achter het Utrechtse label Marguerita Recordings. Daarnaast runt hij ook (deels) een dj/audio winkel op de Oudegracht. “Het zal toch altijd iets voor freaks blijven.” De laatste jaren kunnen we gerust spreken van een electro-revival, met acts als Fischerspooner, Peaches en Chicks on Speed als vaandeldragers.

Spaanders liefde voor electro is niet ontstaan tijdens die opleving, maar gaat een stuk verder terug. Voor hem begon het in de jaren tachtig, toen hij het grootste deel van zijn tijd bodypoppend op opengevouwen kartonnen dozen doorbracht. Sinds de tijd van het breakdancen is de passie eigenlijk alleen maar groter geworden. Toen hij ook begon met het verzamelen van analoge apparatuur (voornamelijk synthesizers) was het een logische stap om zelf electro te gaan maken.

Aanvankelijk werden zijn platen uitgebracht door Clone-records in Rotterdam. Nu brengt hij ze ook op zijn eigen label uit, de distributie gebeurt nog steeds door Clone. De platen worden opgenomen en afgemixt in zijn laboratorium, ‘Studio X’, diep weggestopt in een werfkelder. Hierin staat genoeg apparatuur opgestapeld om zelfs de meest verwende analoog-fetisjist op de knieën te krijgen. De artiesten die hij op zijn label uitbrengt zijn afkomstig uit alle windstreken, van Utrecht tot de VS. Enkele artiesten zijn: D.I.E.(Detroit in Effect), Edo8 en Doubledutch.

Hij mag dan labelbaas zijn, ook zelf heeft Spaander, naast optredens in Nederland, meerdere malen in België en de VS voor het publiek gestaan. Op dit moment heeft hij zich echter volledig gestort op het uitbrengen van zoveel mogelijk platen. Het label organiseert maandelijks een showcase om alle nieuw uitgebrachte releases ten gehore te brengen. Dit gebeurt doorgaans op de laatste zaterdag van de maand. Voorlopig zal uit die Utrechtse werfkelder dus een gestage stroom authentieke electro komen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht