3voor12 Tilburg

Saamhorigheid sleutel tot succesvolle voorstelling HIIIPOWER

Groepsgevoel staat hoog in het vaandel van talentontwikkelingstraject

Zet achttien jongeren met een enorme affiniteit voor alles dat te maken heeft met hiphop bij elkaar en zie wat er met professionele begeleiding vanuit Het Zuidelijk Toneel, WOO HAH! en de Herman Brood Academie uitkomt. Voilà: de formule van HIIIPOWER in een notendop. Waar we vorige week nog projectleider Ilrish Kensenhuis spraken, was het afgelopen donderdag de beurt aan de deelnemers zelf om hun talent voor een select gezelschap te showcasen.

En waar kun je dat beter doen dan in de zaal van Het Zuidelijk Toneel zelf? Aan de Ringbaan-Oost in Tilburg is niet alleen het thuishonk van HZT gevestigd, het was tevens de tweede huiskamer voor de achttien jongeren van HIIIPOWER die daar aan hun vaardigheden hebben lopen sleutelen. Het resultaat wordt in een warme Grote Zaal getoond, waar gelijk bij binnenkomst het podium opvalt: een draaiende schijf vol met bewegende lampen aan de zijkanten en een piano en werktafel met daarop Ableton en een arsenaal aan samplers. Het doet bijna als een zolderkamer aan en wij (lees: voornamelijk mensen uit de muziekindustrie) zijn er op onze stoeltjes omheen allemaal getuige van. Achter die stoeltjes staan de deelnemers van HIIIPOWER; in het duister amper te zien, maar de gezonde spanning is alsnog voelbaar.

Spoken word vanaf een hoog trapje in de hoek leidt een show in die haast caleidoscopisch van aard is; niet alleen de samenstelling van de groep verandert per nummer, ook de diversiteit van de geproduceerde nummers is groot; het hopt van hiphop naar R&B, maakt omweggetjes via trap en (garage) house, maar ook een poppy sound met gitaartjes en de klanken van een Fender Rhodes komt aan bod. De teksten zijn niet altijd te ontwaren, het spelplezier des te meer. Regisseur Ira Kip vertelt achteraf dat ze in het performancekamp nadruk heeft gelegd op het ‘menen van wat je zegt’ en de overtuiging waarmee het achttiental alles ten gehore brengt is dan ook solide. Nog meer valt op hoe de groep op elkaar is ingespeeld en als een hechte familie opereert, ondanks dat alleen Teabag-San en Jonesy elkaar vooraf al kenden, voor de rest was op 12 maart de eerste kennismaking.

En dat biedt perspectief: als er in drie maanden een puike showcase kan worden neergezet, waar is dit achttiental dan over een jaar? Met deze presentatie, de singles die langzaam komen binnendruppelen en een volwaardig optreden in het verschiet (Hype Man en Geen Twijfels verschijnen 25 juni, 2 juli staan ze in het voorprogramma van Big2 bij strandclub Beachy), staat hier de klas van 2021 nadrukkelijk aan de poort te rammelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12