Zoals gebruikelijk is er bepaald geen gebrek aan shows en kleine festijnen in de bloeimaand: of je nu van indie, jazz of metal houdt, in alle genres kun je wel iets van je gading vinden. Houd je dus vooral niet in en ga rustig eens een kijkje nemen bij één van de vele podia die ons fijne stadje rijk is.

JÖRGEN VAN RIJEN @ HET CENAKEL

Voor een uitdagende start van de maand ben je bij concertreeks De Link aan het juiste adres. Twee weken voordat het befaamde Cello Octet Amsterdam het seizoen afsluit, treedt trombonist Jörgen van Rijen aan in Het Cenakel voor een bijzondere, door Anner Bijlsma ontwikkelde herinterpretatie van de tweede cellosuite van Bach, afgewisseld met avontuurlijke werken van hedendaagse componisten.

VICIOUS RUMORS + BLACK KNIGHT @ LITTLE DEVIL

Mario's Metal Mania verzorgt in mei maar liefst drie shows in d'n Devil. Een paar dagen nadat Visigoth de achterzaal van het rockcafé aandoet voor zijn enige Nederlandse show, en enkele weken voor speedmetallegende Exciter gesteund door Artillery aanmeert, kun je genieten van het al ruim veertig jaar door gitarist Geoff Thorpe aangevoerde Vicious Rumors, dat deze keer Black Knight meeneemt.

ZAAGMANZ @ HALL OF FAME

Genoeg te doen in de Hall deze maand, van een uitverkocht concert van Shantel aan het begin tot een editie van metalfeest Zwaar en het multiculturele, multidisciplinaire Kumba Kumusha Stadsfestival in het laatste weekend van mei. Wil je echter helemaal gratis en voor niets losgaan op een paar bands, dan kun je jezelf deze woensdag vervoegen bij Lucid Extinction en Lineal tijdens Zaagmanz.

#TRUMPETSTUFF 2023 @ PARADOX

Terwijl in Little Devil het geluid van zware (doom)gitaren door de ruimte schalt, richt men zich in Paradox op een heel ander instrument: de trompet. Onder de bezielende aanvoering van lokale blazer Teus Nobel staat het muziekpodium twee dagen lang in het teken van dit iconische jazzinstrument, met een keur aan (gelegenheids)ensembles waarin de vele facetten van dit handzame stukje koper verkend worden.

SCHMETTERFEST @ DE NIEUWE VORST

Goed nieuws voor alle liefhebbers van indie, garage en aanverwante rockende herrie: cassettelabel Schmetterling Records keert terug in de Kraakkelder van De Nieuwe Vorst om je op enkele gave bandjes te trakteren. Deze keer zijn dat het Arnhemse Wasted Youth Club (die je al kunt kennen van de afgelopen Popronde) en de prille lokale talenten van Nore, die na de Cul en 013 nu ook deze kelder gaan veroveren.

ATARAXIE + ZWART @ LITTLE DEVIL

Voor een loodzwaar begin van het Hemelvaartsweekeinde ben je deze vrijdag bij Little Devil aan het juiste adres: door zal het Franse Ataraxie zijn door ouderwetse doom en death geïnspireerde visie op het filosofische ideaal van de onverstoorbaarheid geven, kundig ondersteund door plaatselijke grootheid Zwart, die ons de afgelopen Roadburn al wist te overtuigen met een memorabele duistere set.

FRIMANGRON FT. METE ERKER @ PARADOX

Een week nadat Paradox het nieuwe, op jonge mensen gerichte initiatief Club Para lanceert (een gratis jazzavond waarop naast DJ's ook livemuziek op het program staat), laat het jeugdige 'huistrio' Frimangron horen waar het toe in staat is in combinatie met saxofonist Mete Erker. Voel je niet geremd om even te gaan beluisteren wat dit gelegenheidskwartet samen in de broedplaats bekokstoofd heeft.

VOLVER LIVE: AR-JANE @ VOLVER STUDIO

Volver Studio geeft je ook deze maand de gelegenheid live getuige te zijn van een artiest terwijl deze verse opnames aan het maken is. Deze vrijdag valt die eer te beurt aan de aanstormende liedschrijfster Ar-Jane, en mocht je nou wat meer willen weten over deze jonge muzikante, dan komt dat mooi uit, want we hebben namelijk zopas een interview met haar gedaan dat je hier kunt lezen.

ROCKACADEMIE SHOWCASE NIGHTS @ 013

We besluiten dit overzichtje met de twee Rockacademie Showcase Nights die op de laatste twee avonden van de meimaand gepland staan. Welke acts je hier kunt verwachten, is altijd de vraag, al helemaal omdat op moment van schrijven nog geen namen op de webstek van 013 te vinden zijn, maar zeker is dat de toegang beide avonden vrij is. Ga vooral eens een kijkje nemen als je nieuwsgierig bent naar nieuw talent.