De eerste maand van het jaar is doorgaans niet de drukste wat concerten betreft, maar deze keer lijkt dat anders te zijn. Weliswaar is het begin van januari zoals gebruikelijk nog vrij rustig, daarna buitelen de interessante shows echter over elkaar heen, waarbij lokale grootheden zich niet onbetuigd laten. Ampel reden om de elementen te trotseren kortom.

IRON JINN + THE AX EFFECT @ LITTLE DEVIL

Rockcafé Little Devil start het nieuwe jaar in stijl met dit optreden van Iron Jinn. Achter die nog onbekende naam gaan de allerminst ongekende artiesten Oeds Beydals en Wout Kemkens schuil, die samen met drummer Bob Hogenelst en Gerben Bielderman voor een stomend avondje gaan zorgen. Ondersteuning komt van het komisch getitelde The Ax Effect.

CAT’S CULT @ THE CAT’S BACK

Ook in 2023 kun je één keer per maand op woensdag uit je dak gaan bij de leukste rammelbandjes tijdens Cat’s Cult in The Cat’s Back. Voor deze editie staan de charmante Amsterdamse Oor- en Popronde-lieveling Fiep en het Utrechtse drietal Rats And Daggers op de rol. Als altijd gratis en voor niets te ondergaan, dus prop jezelf vooral even naar binnen.

NEROTH + FRONTLINE DESPAIR @ LITTLE DEVIL

Niet alleen het eerste, maar ook het tweede weekend van januari is het prijs in Little Devil. Op zaterdag is er een uitgebreide MMM-show, de dag ervoor kun je jezelf al laten wegblazen door de Brabantse blackmetalbands Neroth, dat wild geraas aan heldere vrouwenzang paart en Frontline Despair, dat deze avond zijn debuutshow speelt. De toegang is helemaal vrij.

ERIC VAN DER WESTEN QUINTET @ PARADOX

Paradox heeft een pauze ingelast aan het begin van januari, maar halverwege de maand is er dan toch een ‘nieuwjaarsconcert’ door het trio Montis, Goudsmit & Directie, een dag later gevolgd door een albumpresentatie van lokale basgrootheid Eric van der Westen, die met zijn kwintet de meer ingetogen kant van zijn veelzijdige muzikale persoonlijkheid verkent.

TILLY TAPE RELEASE PARTY @ KLEINE ZAAL 013

De laatste weken van januari laat de lokale hiphopscene meermaals van zich horen, te beginnen met de Tilly Tape Release Party in 013, waar je hier al het nodige over hebt kunnen lezen. Zin om te zien wat diverse opkomende Tilburgse artiesten allemaal in huis hebben? Schroom dan niet om een kijkje te gaan nemen, want je kunt gewoon naar binnen wandelen.

ARISTOTELES PRESENTS GUAQ @ HALL OF FAME

De vernieuwde Hall heeft in januari meer dan genoeg op het programma staan, met name voor liefhebbers van punk (check bijvoorbeeld de shows op de zevende, negentiende en zevenentwintigste) en hiphop: zo presenteert niemand minder dan Aristoteles deze zondag onder meer talenten Gilly, El Moné, Daliss en Sieneaux aan het publiek. Bij zijn, meemaken.

ORANGE SKYLINE @ CUL DE SAC

Bij een nieuw jaar horen nieuwe initiatieven, en de Cul geeft in dezen alvast het goede voorbeeld: met ingang van 2023 kun je er regelmatig op woensdagavond terecht voor livemuziek. Op dit moment zijn Cosmic Crooner, Mood Bored, Marathon en Oproer reeds bevestigd voor de komende maanden, maar indieband Orange Skyline mag het spits afbijten.

BOEF EN DE GELOGEERDE AAP @ HALL OF FAME

Ze zouden eigenlijk vorig jaar de nieuwe Hall al gaan inwijden, maar dat is er door vertraging in de oplevering niet van gekomen. Geen nood: het illustere Tilburgse duo Boef En De Gelogeerde Aap mag aan het einde van januari alsnog komen opdraven om te testen hoe stuiterbestendig de opgewaardeerde grote zaal is. Daar wil jij natuurlijk wel getuige van zijn.

TILBURG BIGBAND FT. KOEN SMITS @ PARADOX

We sluiten dit overzichtje vol lokale helden toepasselijk af met een performance van de Tilburg Bigband op de laatste zondag van de maand. Voor deze gelegenheid gaat het bekende jazzensemble de samenwerking aan met trompettist Koen Smits, die ook enkele eigen composities meeneemt. Dat belooft een bijzondere middag in Paradox te worden.