Hoewel WOO HAH! het Tilburgse muzieklandschap sinds kort heeft verlaten, blijft de stad een broedplaats voor hiphoptalent. Maar te vaak blijft de bekendheid van deze artiesten beperkt tot Tilburg, of in het beste geval Noord-Brabant. Om daar mee af te rekenen, zette Tim van Dongen de Tilly Tape op. De 36-jarige Tilburger, misschien beter bekend als Timm, gaf leiding aan het project dat 9 december het levenslicht zag: “Ik wil laten zien wat Tilburg in huis heeft."

Vroeger bracht Van Dongen zelf veel muziek uit, eerst onder de naam Timmietex en later als Timm, tegenwoordig is hij docent aan de Herman Brood Academie en geeft hij zijn kennis door aan de nieuwe generatie. “Zelf muziek maken staat op een lager pitje dan dat het tien jaar geleden stond. Begeleiden van talent vind ik tof om te doen, ik haal hier nu meer voldoening uit.”

Projectleider zijn van de Tilly Tape is dan ook een rol die Van Dongen als gegoten zit. De tape is een samenwerking tussen 013 en label ROQ ’N Rolla Music en komt voort uit een klein quarantaineproject begin 2020 waar toen ook al een Tilburgs hiphopalbum uit voortvloeide:  “Er lag altijd al een idee om iets te maken met allemaal Tilburgse hiphopartiesten, maar dat kwam er nooit van. Toen corona net begon en iedereen thuis zat, vond ik het een mooi moment om dat op te zetten”, zegt Van Dongen daarover. “In een paar weken tijd hebben we toen een album gemaakt, vooral om lekker bezig te blijven.”

Op die EP stond ook een skit van Ruud Lemmen, ex-directeur van WOO HAH! en hoofdprogrammeur bij 013. “Hij vond het project heel tof. Toen er wat geld vrij kwam, heeft hij me gevraagd of ik dit nog een keer wilde doen. Maar dan met budget er achter, zodat we het professioneler konden aanpakken. Daar is de Tilly Tape uitgekomen.” Het doel achter het album is om Tilburgse artiesten een zetje in de rug te geven. “Vaak blijft hun bekendheid beperkt tot Tilburg of Brabant. Zonde, want we hebben hier superveel talent. Deze tape is bedoeld als soort visitekaartje, om deze artiesten een keer met toffe namen te laten werken en zo meer bekendheid te geven.”

Van Dongen is de persoon die alle artiesten op de tape benaderde en het project begeleidde. “Ik heb de samenwerkingen opgezet en de grotere artiesten gevraagd.” Als voorbeeld noemt hij Narco: “Dat is een jongen uit Noord die dit jaar voor het eerst bij 101Barz stond. Zijn grote voorbeeld is RBDjan, gaf hij aan in ons eerste gesprek. Toen heb ik RBDjan benaderd en hij wilde meewerken, waardoor die samenwerking er is gekomen. Zo heb ik het bij elke track gedaan.” Tracks die allemaal zijn geproduceerd door beatmakers die al een bepaalde naam hebben opgebouwd. Denk aan Ares’ vaste producer Skiba, en Amadeus, de dj van Gers Pardoel. “Ik heb vijf producers uit Tilburg geselecteerd”, vertelt Van Dongen daarover. “Zij hebben alle vijf twee beats moeten aanleveren en op basis daarvan heb ik ze gelinkt aan de artiesten.”

“Daarbij heb ik gekozen voor mijn favoriete producers, omdat ik een zo goed mogelijk album wilde neerzetten. Daarbij heb ik ook alle vrijheid gekregen, het is heel mooi dat een aantal jongens voor het eerst met een grotere naam hebben kunnen samenwerken. Alle jongens die hier op staan zijn ook heel serieus bezig met muziek. In de persberichten wordt het nu heel erg gelegd op talent, maar ik wil gewoon Tilburgse artiesten een podium geven."

"Narco's voorbeeld is RBDjan, gaf hij aan. Toen heb ik RBDjan benaderd en hij wilde meewerken, waardoor die samenwerking er is gekomen."

 

 

 

De Tilly Tape heeft wat in huis voor elke hiphopliefhebber, want het is een heel gevarieerde tape geworden. “We hebben in Tilburg heel veel verschillende soorten rappers. Tilly in Quarantaine was meer recht toe recht aan hiphop, hier wilde ik iedereen in zijn kracht zetten en laten zien wat ze normaal doen. Daardoor staan er ook wat alternatievere tracks op.” Van Dongen ziet het dan ook niet als opvolger van het coronaproject: “Dat was wel de bedoeling, maar dit is echt een compilatiealbum. Het vorige was meer een ding om ons bezig te houden tijdens corona.”

“Die twee EP's moet je gewoon los van elkaar zien. Er is nu echt over nagedacht wie op de tape moesten komen, wat willen we laten zien. De vorige keer stuurden producers beats in en kon iedereen gewoon kiezen, nu heb ik de beatmakers zelf uitgekozen en ze zelf gekoppeld aan een artiest.” Van Dongen staat er dan ook voor open om vaker met zo’n project te komen. “Dat kan in Tilburg, maar het lijkt me ook leuk om het breder te trekken. Dat de vijver waar ik uit kan vissen groter is. Ik vind dit heel leuk, het komt ook een beetje neer op begeleiden en managen. Dat heb ik vaker gedaan en dat bevalt me goed."

Over het eindresultaat is hij zeer tevreden. “Producers en artiesten staan in hun kracht en er zijn mooie samenwerkingen ontstaan binnen Tilburg. Skiba wilde bijvoorbeeld al heel lang samenwerken met een paar mensen, maar je weet hoe dat gaat: het komt er vaak nooit van. Nu is die track er toch gekomen.”

De Tilly Tape releaseparty op 20 januari 2023 is gratis te bezoeken in de Next van 013, meer info via 013.nl