Deze woensdag is het dan eindelijk zover: Roadburn 2023 barst los en houdt Tilburg voor vijf dagen in zijn greep. Als lokaalsite leek het ons wel aardig om wat acts uit onze directe omgeving uit te lichten, die immers niet alleen in het reguliere, maar zeker ook in het 'Offroad'-programma een niet onbelangrijke bijdrage aan de feestvreugde leveren. We hebben daarbij niet de pretentie volledig te zijn, aangezien het programma ons door zijn omvang en vele vertakkingen niet volkomen helder voor de geest staat, maar hieronder vind je in ieder geval een ruim handvol shows van groepen die een duidelijke link met onze stad hebben.

YANTRAS @ LOC BREWERY

DONDERDAG 20 APRIL 23.00 (GRATIS)

De Loc Brewery heeft haar deuren nog niet lang geopend in de immer in beweging zijnde Spoorzone, maar laat tijdens Roadburn direct van zich horen met een serie fijne 'Offroad'-optredens, te beginnen met een show van het postdoomgezelschap Yantras laat op de donderdagavond (toegegeven, deze band heeft zijn wortels in Roermond, maar we menen uit betrouwbare bron vernomen te hebben dat één der bandleden zich in hartje Tilburg genesteld heeft). Een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met deze nieuwste loot aan de Tilburgse horecastam, al helemaal als je een gezonde belangstelling hebt voor goed bier.

DOCILE BODIES @ STECK

VRIJDAG 21 APRIL 15.00 (GRATIS)

Een locatie die bekend staat om haar gezellige huiskamer en zonnige biertuin is Steck en op het eerste oog misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een heavy festival als Roadburn. Deze fijne plek gevestigd in het Tilburgse dwaalgebied presenteert op vrijdag 21 april de Tilburgse pre-post-punk formatie Docile Bodies, die met hun liefde en talent voor ambient, shoegaze en metal de geest van de jaren ’80 punk maar al te goed weten op te roepen. Gitarist Merl van der Markt droomde in een interview met ons in 2020 al eens hardop: "Roadburn, Le Guess Who en Grauzone zouden echt heel vet zijn."

UNDER THE SURFACE (X WHITE BOY SCREAM) @ PARADOX

VRIJDAG 21 APRIL 21.00 & ZATERDAG 22 APRIL 14.30

Tot onze niet geringe vreugde maakt Paradox ook dit jaar deel uit van het Roadburnfestijn, met een programma dat de jazz- en avant-gardekanten van het festival verkent. 'Artist In Residence' is het zichzelf voortdurend opnieuw heruitvindende, van oorsprong deels Tilburgse Under The Surface, dat begin vorig jaar al grote indruk op ons maakte met een integrale performance van het album 'Miin Triuwa', dat hun ingenieuze, met progressieve en folkelementen gelardeerde muziek paart aan teksten in het Oudnederlands. Die prachtplaat zal zaterdag opnieuw worden uitgevoerd, terwijl de avond ervoor een intrigerende samenwerking met White Boy Scream gepland staat. We zijn benieuwd.

PREY @ LOC BREWERY

VRIJDAG 21 APRIL 21.00 (GRATIS)

We keren weer even terug naar de Loc Brewery, die vrijdagavond de lokale gasten van Prey de gelegenheid geeft zich aan het Roadburnpubliek (en alle andere geïnteresseerden, de toegang is op deze plek immers vrij) te vertonen. Hun ongepolijste garage en postpunk zal vast goed in de ruimte weergalmen, en zeker het nummer 'Grey Cities' valt in de Spoorzone ongetwijfeld in vruchtbare aarde. Op zoek naar meer grauwe postpunkklanken? Dan kun je eerder op de dag al terecht bij Docile Bodies in Steck aan de vijfsprong (zie de tip hierboven).

GGU:LL @ KAFFEE BUITENBEENTJE

ZATERDAG 22 APRIL 17.00 (GRATIS)

Het is deze zaterdag Record Store Day, bij gelegenheid waarvan het gezamenlijke project van het Tilburgse Ggu:ll en het Utrechtse Terzij De Horde, dat tijdens de vorige Roadburneditie live gepresenteerd werd, in plaatvorm het licht zal zien. Om dit heuglijke feit te vieren, treden beide bands vandaag op in het kader van het Offroad-programma: Ggu:ll zal om vijf uur het spits afbijten in ministamkroeg Kaffee Buitenbeentje (dat wordt ongetwijfeld dringen geblazen), terwijl Terzij De Horde enige uren later te aanschouwen is in de Loc Brewery, waar ook een speciaal gelegenheidsbier geschonken wordt. Wie weet staan ze ook nog wel even samen op het podium?

ZWART @ LITTLE DEVIL

ZATERDAG 22 APRIL 22.15 (GRATIS)

Uiteraard laat rockcafé Little Devil zich ook allerminst onbetuigd tijdens het Roadburnweekeinde: vrijdag, zaterdag en zondag kun je jezelf gratis vervoegen bij een keur aan bands. De shows op vrijdag (Neroth, Thammuz en Radeloos///Ziedend) en zondag (Pander, Oltas en Ter Ziele) zijn georganiseerd door Monomentum Collective. Op zaterdag staat vroeg op de avond het doom/sludgegezelschap Gavran geprogrammeerd, terwijl de avond afgesloten wordt door de lokale donkere metalformatie Zwart, die afgelopen jaar het fraai getitelde en klinkende plaatwerk 'Heem' op de wereld losliet.

WITTE WIEVEN @ HALL OF FAME

ZONDAG 23 APRIL 17.00

Vier jaar geleden maakte Witte Wieven zijn debuut op Roadburn, toen nog in het inmiddels helaas aan live performances onttrokken Patronaat. Deze zondag keert het illustere gezelschap terug in Hall of Fame, met het nieuwe album 'Dwaallicht' op zak, dat als afsluitend nummer de op het festival opgenomen versie van 'Met Beide Benen In Het Niets' heeft. Een groep kortom die een bijzondere band heeft met Roadburn, en het deed ons dan ook deugd dat ze uiteindelijk aan de line-up toegevoegd werd. Heel geschikt als je jezelf op de afsluitende dag van dit festijn nog een laatste keer in de duistere diepte wil werpen.