In de voorlaatste maand van het jaar staan er weliswaar geen grote festivals op de rol in onze stad (in tegenstelling tot in buurstad Den Bosch, waar November Music losbarst), wat losse concerten betreft is er keuze te over. Hieronder vind je een kleine uitsnede uit het rijkgevulde programma van de diverse podia in Tilburg, aangevuld met een kerk in Goirle.

SCHMETTERFEST @ DE NIEUWE VORST

Dankzij het Krakers-initiatief is er in de kelder van De Nieuwe Vorst veel leuks te beleven deze maand. Zo heb je op donderdag de zeventiende het V-Fest, een multidisciplinaire viering van de vulva, maar twee weken eerder is het ook al raak met Schmetterfest, waarbij cassettelabel Schmetterling Records ons op een avond vol rauwe rock trakteert. Ga dat zien.

CAT’S CULT @ THE CAT’S BACK

Het is inmiddels vaste maandelijkse prik, doch bepaald van het goede soort: woensdag de negende landen er weer een paar fijne rammelacts in The Cat’s Back onder de noemer Cat’s Cult. Deze keer zijn The Ballet Bombs en Maria B.C. aan de beurt om het publiek gratis en voor niets een stevige energie-injectie te geven. Kom op tijd, dan pas je er hopelijk nog bij.

VANAHEIM E.A. @ LITTLE DEVIL

Over Vanaheim heb je eerder dit jaar al het één en ander kunnen vernemen op onze webstek. Op de elfde van de elfde staat de epische folkmetalband in Little Devil, met vriendschappelijke ondersteuning van Neverus en Mourning Wood. Voor slechts een handvol euro’s kun je jezelf deze avond laten meevoeren, dus schroom niet om erbij te zijn.

T.I.L.B.U.R.G. @ SINT JANSKERK GOIRLE

Hedendaagse muziekreeks De Link heeft deze maand twee kwartetten (Quatuor Bozzini en Anzû Quartet) op het programma staan in Het Cenakel, maar daartussendoor maakt men een uitstapje naar Goirle, alwaar stadscomponist Mathijs Leeuwis en Mathijn den Duijf hun ruimtelijke muziekstuk T.I.L.B.U.R.G. naar de Sint Janskerk brengen. Laat je eens verrassen.

MAYLEAF RELEASEPARTY @ HALL OF FAME

De Hall doet deze maand ook een stevige duit in het zakje, te beginnen met de skatepunk van Drunktank en Yesterday’s News op vrijdag de vierde, om vervolgens via De Witte Kunst, Burger Service, Borokov Borokov en The Visual uit te komen bij het grote releasefestijn van Mayleaf, dat Bayline, Bony Macaroni en Two And A Half Girl meeneemt. Dat gaat knallen.

ANA POPOVIC @ HEYHOEF-BACKSTAGE

Als het gaat om de blues weet de Heyhoef-Backstage in de Reeshof al geruime tijd acts van wereldformaat binnen te slepen, en dat geldt zeker ook voor de onder meer door Bruce Springsteen en Billy Gibbons van ZZ Top gelauwerde gitaarheldin Ana Popovic, die er deze derde zaterdag van de maand op de planken staat. Gaaf om een keer live te ondergaan.

FRIMANGRON & STEF JOOSTEN @ PARADOX

Op maandag de eenentwintigste gaat het ‘trio-in-residence’ Frimangron weer een bijzondere samenwerking aan met een gastmuzikant in Paradox. Ditmaal is bassist Stef Joosten uitgenodigd om zich bij Emiel Scholsberg, Remo van Osch en Koen Wijnen te voegen voor een muzikaal experiment, waarvan je deze avond voor een tientje getuige kunt zijn.

THE HU @ GROTE ZAAL POPPODIUM 013

Genoeg metal in 013 aan het einde van de slachtmaand, maar voordat oudgedienden als Amorphis, Eluveitie, Kreator en Lamb Of God het podium betreden, vinden we daar eerst: The Hu. De wie? Nou, The Hu, een Mongoolse metalband die na Hanggai opnieuw bewijst dat Mongolen traditionele en versterkte muziek prima weten te combineren. Schitterend.

A.A. WILLIAMS + KARIN PARK @ PARADOX

Voor een toepasselijk slotakkoord bij deze donkere maand kun je op de laatste maandag van november terecht in Paradox, waar twee liedschrijfsters die in onze stad door Roadburn op de kaart zijn gezet aantreden: A.A. Williams en Karin Park. Een uitnemende avond om je te laten betoveren door dit Angelsaksisch-Scandinavische dubbelportret van de duisternis.