Te midden van alle gitzwarte geopolitieke ellende kan als lichtpuntje aangemerkt worden dat het concertleven opbloeit in ons kleine kikkerlandje (er valt trouwens iets voor te zeggen dat we muziek in donkere periodes als deze ook des te meer van node hebben). Hieronder vind je een bescheiden uitsnede uit het ruime aanbod in onze stad tijdens deze lentemaand.

JENS MEIJER EZTHETIC @ PARADOX

We openen dit overzichtje met de jonge honden van Jens Meijer Ezthetic. Naast de Rotterdamse naamgever en drummer bestaat dit kwartet uit saxofonist Jesse Schilderink, gitarist Prashant Samlal en bassist Stef Joosten. Samen beloven ze ons eigentijdse jazz op het snijvlak van jazzrock, vrije improvisatie en lyrische melodiekunst – benieuwd hoe dat klinkt.

EVA VAN PELT @ DE PAULUSKERK

Artieste Eva van Pelt mag donderdag de derde bij een door 013 georganiseerde show spelen in de Pauluskerk. Een bijzondere locatie, maar het concept van dit optreden is dan ook ongewoon te noemen: onder de noemer NU brengt ze met haar band een dynamisch improvisatieconcert gevuld met spoken word, interviewfragmenten en (uiteraard) muziek.

SLOW CRUSH + DOCILE BODIES @ LITTLE DEVIL

In maart ontwaakt ook Little Devil eindelijk uit zijn winterslaap, te beginnen met een performance van het Belgische Slow Crush. Deze shoegazers/noisepoppers worden al door menig gerenommeerd magazine getipt als niet te missen band, dus ga vooral zelf eens kijken wat er loos is. Lokale steun komt van het stevig aan de weg timmerende Docile Bodies.

AUTARKH III + BIRDS DON’T FLY @ PARADOX

Paradox toont zijn broedplaatsfunctie deze maand met meerdere shows. Voordat het trio Frimangron maandag de veertiende laat horen wat ze met vocaliste Sanne Rambags bedacht hebben, treedt de ‘ambient-offshoot’ Autarkh III van metalband Autarkh deze zaterdag aan, net als het dromerige en elektronische Birds Don’t Fly van Sabine de Lat en Tijnn Verbruggen.

DEWOLFF + RAMKOT @ KLEINE ZAAL 013

Mocht je de gasten van DeWolff de afgelopen jaren nog nooit aan het werk hebben gezien, dan heb je waarschijnlijk onder die spreekwoordelijke steen geleefd. In Tilburg speelden ze onder meer al in de Cul en Sounds, en tekenden zelfs voor een geweldige slotshow tijdens Roadburn Redux vorig jaar. Met het Gentse Ramkot gaan ze nu de kleine zaal van 013 rocken.

RAUW ROETS E.V.A. @ SKATECAFÉ HALL OF FAME

Liefhebbers van hiphop kunnen vrijdag de achttiende in de agenda noteren, want dan komt zanger en rapper Rauw Roets naar het skatecafé van de Hall, en neemt meteen een hele bende aanstormende lokale talenten mee. Laat je dus vooral verrassen op deze Next Stage avond, waarin de meest uiteenlopende stemmen de kans krijgen om zich te laten horen.

SCORDATURA ENSEMBLE @ HET CENAKEL

Twee weken nadat Ensemble Klang ons bij De Link vergast op haar sonische exploraties, laat het Scordatura Ensemble ons kennismaken met de microtonale wereld van Harry Partch. Deze met uniek instrumentarium uitgeruste groep vertolkt tevens nieuw werk van Merijn Bisschops en Aart Strootman, waarbij de laatste ook een zelfgebouwd instrument toevoegt.

DUTCH JAZZ JAM @ CONCERTZAAL

De laatste dinsdag van de maand kun je in de Concertzaal genieten van een groots opgezette Dutch Jazz Jam, waarbij het Metropole Orkest de samenwerking aangaat met vier winnaars van de Boy Edgar Prijs. Martin Fondse, Corrie van Binsbergen, Benjamin Herman en Tilburgse toppianist Jeroen van Vliet krijgen de gelegenheid hun visie op jazz orkestraal vorm te geven.

TEMPLE FANG + CZLT @ LITTLE DEVIL

We ronden af in psychedelische stijl met het optreden van Temple Fang in Little Devil (een band die een jaartje geleden al te gast was bij 3voor12’s Muziekstad). Dit viertal vangt zijn kosmische reis vanavond trouwens niet alleen aan, want ook CZLT, het soloproject van de frontman van het machtige Neptunian Maximalism, geeft acte de présence. Dat belooft wat.