In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Deze zesde uitzending gaan we naar Tilburg, de stad met een gigantisch netwerk aan opwindende metalacts, scheurende gitaarbands en broedplekken voor heavy muziek in alle hoeken. Kijk 'm nu helemaal hier.

Temple Fang

Een Amsterdamse band in een Tilburgs programma?! Schandalig zou je zeggen, maar Temple Fang had niet bestaan zonder Tilburg. De leden gaan al sinds 2005 zo’n beetje ieder jaar naar Roadburn, een festival dat de blauwdruk legde voor hun sound. Het is een geweldige psychedelische hardrockband met uitgesponnen nummers (maar denk niet dat ze aan het jammen zijn, het zijn wel degelijk composities!). En bassist Dennis Duijnhouwer is een oude bekende, die jarenlang ook in Death Alley speelde. Hij vertelt in Muziekstad hoe psychedelica ten grondslag lagen aan Temple Fang. 

Witte Wieven

Witte Wieven is een atmosferische black metalband van Carmen en Sarban, met in de gelederen nog veel meer veteranen uit de Tilburgse gitaarwereld. De band heeft slechts eenmaal opgetreden, op Roadburn 2019, en is eigenlijk meer een studioproject, maar treedt voor Muziekstad eenmalig op in 013. Ook bezoeken ze de rock 'n roll-tent Little Devil, een sleutellocatie in de scene, én vertellen ze op de heide over de diepgaande zware emoties die er achter de muziek verscholen zitten.

Autarkh

Een liefhebber van de zwaardere gitaren zal direct beginnen te kwijlen bij de naam Autarkh: het is het nieuwe project van Michel Nienhuis, die met Dodecahedron wereldwijd werd geroemd. Autarkh is zo mogelijk nog complexere, extreme metal vol blastbeats, maar verwerkt ook elektronica en ambient in zijn muziek. In café Het Buitenbeentje herdenken ze de Tilburgse black metal-held Michiel Eikenaar, ze bezoeken hun werkplaats in Paradox (waar ze aan een avontuurlijke trio-versie van Autarkh werken) én ze geven een van hun allereerste optredens ooit in 013. 

alle afleveringen meer

In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Met optredens van onder meer Froukje, Naaz, Goldband, Sophie Straat en SMIB. 

Van de huiskamerstudio naar de oefenruimte, van de snackbar naar de nachtclub en van het schoolplein naar het poppodium: Muziekstad vindt de spannendste artiesten in alle windrichtingen. De artiesten leiden ons rond langs de plekken waar ze hun muziek schrijven, de locaties die vormend zijn geweest en hen inspireren. Ze geven een intiem kijkje in de keuken en treden op in het lokale poppodium. 

In Muziekstad wordt niet gefocust op de namen die al in elke talkshow aanschuiven, maar juist ook op de spannende underground en de artiesten van de toekomst. In Rotterdam ontmoet Koreman de eigenzinnige popartiesten Froukje en Naaz, in Amsterdam gaat ze langs bij het hiphop-collectief SMIB, in Zwolle onderzoekt ze hoe het eraan toegaat sinds Opgezwolle de handdoek in de ring gooide en in Tilburg duikt ze in de moshpit van de heavy gitaarscene.

De serie is gemaakt door 3voor12, het platform voor alternatieve popmuziek van de VPRO. De complete livesessies van de artiesten zijn te zien via: vpro.nl/3voor12. In 3voor12 Radio op 3FM wordt uitgebreid aandacht besteed aan het programma.