Hij is een van de belangrijkste spillen in de Tilburgse muziekscene en het noodlot had Bart de Groot niet veel harder kunnen pakken. De eigenaar van opnamestudio/repetitieruimtes Diggers Studio’s heeft het financieel zwaar doordat bands door corona en de avondklok niet kunnen repeteren. Zonder inkomsten en steunmaatregelen moet De Groot noodgedwongen zijn spaarcenten opmaken. Daar kwam bij dat na de bevalling van zijn dochter het afschuwelijke nieuws kwam dat zijn vrouw Hilde een vorm van kanker blijkt te hebben die ongeneeslijk is. Drie vrienden lieten het er niet bij zitten en organiseren een benefietfestival op 22 mei en een crowdfundactie die binnen enkele uren al aan haar oorspronkelijke doel zat.

‘Hartverwarmend’ en ‘het vertrouwen is terug in de mensheid’; Joep Schmitz komt lovende woorden tekort over de reacties nog geen 48 uur nadat hij maandagochtend het nieuws op Facebook deelde. Samen met drummer Mex van Gestel van To Adelaide en Cul-geluidsman Ivo Bults maakt hij begin april plannen voor een benefietfestival waarbij bands die repeteren in Diggers gaan optreden voor een online evenement; Schmitz drumt zelf bij Radar Men From The Moon en ook Richie Dagger, Simon Keats, The Small Breed en ZALM! zeggen toe. De lovende woorden van Schmitz zijn niet alleen voor alle bands, maar ook voor de donaties die maar binnen blijven stromen via de GoFundMe-crowdfundactie die De Groot financiële ademruimte moet geven; binnen vier uur is het oorspronkelijke doel van 7500 euro al gehaald.

Schmitz: ‘We zijn gelijk aan de slag gegaan met de productie voor het evenement en Theaters Tilburg - waar Ivo connecties heeft - en Klundert Muziek hebben al aangegeven geheel belangeloos apparatuur beschikbaar te stellen, tattoo-artieste Merel Woudwijk heeft belangeloos het artwork aangeleverd en alle bands spelen uiteraard voor niets. Daar komt ook nog eens bij dat de telefoon sinds gisterochtend roodgloeiend staat en ik nog aanvragen krijg van bevriende bands die ook willen spelen, dus ik houd er rekening mee dat de line-up nog groter wordt.’

Voor de crowdfundactie dachten de organisatoren pas rond het benefietfestival het doel te halen van 7500 euro. ‘Wat er toen gebeurde, overtrof alle, alle, álle verwachtingen’, vertelt Schmitz. ‘Na vier uur hadden we dat bedrag al verzameld. De donaties bleven maar binnenstromen, heel veel van mensen uit de Tilburgse muziekscene zelf, maar ook daarbuiten, van anonieme mensen, vrienden van vrienden uit alle windstreken en allemaal met een hartverwarmende boodschap. Het laat maar weer eens zien hoe krachtig de scene is en woorden schieten daar echt tekort voor.’ Schmitz meldt ook dat het misschien raar overkomt dat het financiële streefdoel op de GoFundMe-pagina steeds omhoog wordt geschroefd, maar: 'Met die 7500 euro is de eerste brand geblust en kan het studiocomplex blijven voortbestaan. Wij verwachten echter niet dat als alles weer open mag, alle problemen zijn opgelost, en het is natuurlijk ook voor Bart om te kunnen zorgen voor zijn vrouw en de kleine. In een situatie als deze blijft elke donatie tellen en blijft elke euro meer dan welkom. Daarom laten we de inzamelingsactie doorlopen tot en met het festival.'

Keep On Diggers is op zaterdag 22 mei live te volgen via Twitch (link wordt later bekend gemaakt), onder andere via het Facebook-evenement van het benefietfestival waar ook de tijden op te zien zullen zijn. Doneren kan via deze link.