Na Niet Zonder Ons en Cultivate is het tijd voor de Expose showcase: hiphop en dance. De avond wordt net zoals de vorige geopend door het vrolijke duo Koen en Binh-An. Vanavond, donderdag 13 juni, staan er zeven hiphoppers on stage in 013, dus dat belooft wat.

De avond gaat van start met RDLT: de Haagse Fernando. Met een 'Daily Paper'-sjaal bestormt hij het podium. Fernando’s raps zijn straight: harde lines op een fijne beat van zijn DJ. Deze DJ rapt sommige stukjes ook nog mee voor wat extra diepte. Hoogtepunt is het nummer Showtime. Iets voor het einde lijkt Fernando even de draad kwijt te raken, maar gelukkig duurt dat maar kort. Het is heel rustig in de zaal en dat is jammer, want RDLT geeft genoeg energie voor een volle zaal.

Als tweede mag Qube het podium bestormen. Qube, ook wel Jasper, is gekomen met gitarist Jip en drummer Ananda. Het optreden begint met een stukje spoken word. Daarna barst er een ‘rap-hel’ los. De teksten zijn echt en puur en je moet er echt even bij nadenken. De scheurende gitaar van Jip erbij en Ananda op drums maken het geheel helemaal af. Het is echt vet, vernieuwend en interessant. Als de set klaar is beseffen we dat eigenlijk niet allemaal. Het blijft stil. En dat blijft het nog wel een flinke minuut.

Na Qube mag T.O.N.Y. zijn kunsten komen vertonen. Van de emotionele teksten van Qube naar een '101 Barz'-show van T.O.N.Y., het is nogal een verschil. Gelukkig doet Nathaniel het goed. Zijn set heeft echt alles: een emotioneel liedje, een ‘club banger’, een Spaans liedje waarin de vriendin wordt toegezongen en een signature dance move. Het leukste van de set is dat je echt kan zien dat de mannen het leuk hebben. JuliusRhymz staat ook op het podium en DJ Locus heeft een grote glimlach op zijn gezicht.

T.O.N.Y.

Dada

Het is tijd voor Tycho Poort: niet alleen rapper, maar ook producer én schrijver. Tycho stapt in een jersey sportshirt het podium op en gaat zitten op een box. De muziek is allemaal vrolijk en de beats zijn leuk (en nog leuker als ze grotendeels zelf gemaakt zijn). Natuurlijk mogen ook de serieuze nummers niet ontbreken. Naar Tycho luisteren is fijn en het is duidelijk merkbaar dat deze jongen supermuzikaal is. 

Na een korte pauze is het tijd voor Dada, in het echte leven Daan. Daan rapt in het Nederlands, op een aangename langzame manier. Na een tijdje wordt er zelfs gefluisterd en de zaal moet mee fluisteren. Het is een lieve set, aangenaam en gezellig, maar ook rauw en puur en je kan merken dat Daan dingen heeft meegemaakt in zijn leven. Maar het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel: de balans is goed en het is fijn om naar Dada te luisteren.

Nu: Jsaya. Jsaya rapt in het Engels, even omschakelen, maar natuurlijk niet minder leuk. Jsaya staat in een 'Tommy Hilfiger'-pak op het podium en vertelt dat hij het optreden heel erg leuk vindt, maar ook heel erg kwetsbaar: niet gek, bij je eerste optreden. De beats van Jsaya zijn gemaakt door Markos Jajanos, die we ook al een keer zagen met John-Lewis Cabot. Jsaya maakt vooral zwaarmoedige nummers, maar heeft zich laten aanmoedigen om ook een vrolijk nummer te maken en dat is er dan ook. Favoriet? Het nummer Flowerchild, wat het publiek vrolijk en hard meezingt.

Jsaya

En dan als laatste.. winnaar van de grote prijs 2019: JuliusRhymz. Deze rapper heeft op jonge leeftijd een ongeluk gehad en heeft nu nog maar één stemband, wat zorgt voor een rauwe en bijzondere stem. Julius geeft de zaal veel energie en hitte en trekt zelfs zijn shirt er bij uit. Op de achtergrond draaien mooie visuals met onder andere filmpjes van dieren die elkaar aanvallen: afleidend, maar na een tijdje ook wel weer interessant. Het is niet gek dat JuliusRhymz de grote prijs heeft gewonnen: het geheel klopt gewoon en kan zo op een festival staan.

Na Julius begint het nachtprogramma, met DJ's en producers. Wij hebben even wat sfeer geproefd en de gezelligheid en de dansbaarheid zaten er goed in. Dit waren de drie showcases van de tweede- en derdejaarsstudenten van de Rockacademie. Nu is het tijd voor de zomervakantie, maar daarna gaan we zeker nog meer horen van deze Tilburgse talenten.