De kortste maand van het jaar kent geen grote festivals, maar wel ampel vertier van een iets bescheidener formaat. Zo staan er verschillende bandwedstrijden voor pril talent op de rol en worden er enkele albums van eigen bodem gepresenteerd. Daarnaast keert het hardcore/punkfestijn Humanimaal dit jaar ook weer terug en kun je jezelf op talloze plekken wegsteken tijdens Stukafest.

METAL BATTLE @ LITTLE DEVIL

De eerste bandwedstrijd van de maand vindt direct op vrijdag de eerste plaats. In Little Devil strijdt een viertal acts van Brabantse makelij om een plek in de halve finale van de Metal Battle, die in maart in Baroeg zal plaatsvinden, om vervolgens eventueel door te stromen naar de finale in april: Freeloader, Revölvo, Changing Tides en Shuulak. De toegang is vrij, dus steun deze lokale talenten.

CLOUD NOTHINGS @ POPPODIUM 013

Voordat de gitaarliefhebbers onder ons aan hun trekken kunnen komen bij de zogenaamde ‘Knight Of The Guitar’ op vrijdag de achtste (met onder meer Jan Akkerman, Anton Goudsmit en Leif de Leeuw), staat 013 een aantal dagen in het teken van de indie. The Wombats komt de zevende langs, maar zeker zo leuk (en gratis te bezoeken via We Are Public) is Cloud Nothings de dinsdag ervoor.

DARREN CROSS @ CLUB SMEDERIJ

Deze veelzijdige liedschrijver was op de kop af twee jaar geleden al eens te gast in Kaffee Lambiek, waar hij een amusante en memorabele performance weggaf. Met dank aan Omroep Tilburg keert de sympathieke Australiër vandaag weer terug naar onze stad: ditmaal is hij te gast in Club Smederij. De toegang is kosteloos, dus alle reden om er deze woensdagavond even een kijkje te gaan nemen.

STUKAFEST @ DIVERSE LOCATIES

De sprokkelmaand is uiteraard niet compleet zonder het Stukafest, dat dit jaar op de eerste donderdag van februari in Tilburg neerstrijkt. Naast cabaret, theater en dergelijke vind je er ook op muziekgebied heel veel moois, zoals Glenn Foreman, Subterranean Street Society, We Are Hunters en ons eigen Everyday Robots. Spring deze avond dus gezwind op je fietsje en verken je thuisstad.

OUZO BAZOOKA @ HALL OF FAME

Behalve de afterparty van het voornoemde Stukafest biedt de Hall deze maand nog veel meer vrolijk vertier. Zo vinden er enkele voorrondes van de bandwedstrijd Fame Game plaats, maar ook Psycho Mind doet reeds van zich spreken met een avond waarop het Israëlische psychedelische gezelschap Ouzo Bazooka los mag gaan, geschraagd door de verse lokale band The Small Breed.

GIL & MEGAS @ HALL OF FAME

We blijven nog even in de Hall, want ook op hiphopgebied is daar halverwege de maand veel loos. Vrijdag de vijftiende kun je er al terecht voor een kleurrijke avond met mooiboi ‘BBB’ Bokoesam, Young Ellens en FFLean, maar plak er vervolgens vooral een dagje aan, want zaterdag presenteren de Tilburgse helden Gil & Megas hun nieuwe EP met steun van Seyi, Wakeem, T. Dutty en Marone.

MERCY JOHN @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Paradox heeft in februari opvallend veel nordische jazz op het program, van Mats Eilertsen tot Tord Gustavsen en Nils Økland. Daarnaast krijgt bassist Stef Joosten carte blanche, zorgt gitarist Twan van Gerven voor Zappagekte en is er fusion van Di Fuse. Albumpresentaties komen van de door Woody Shaw geïnspireerde Teus Nobel en deze zondag van de Brabantse rootsartiest Mercy John.

BLACK BOTTLE RIOT @ LITTLE DEVIL

Naast de Metal Battle staan in Little Devil – zoals gewoonlijk – nog wel meer gratis toegankelijke shows op stapel deze maand. Zo kunnen liefhebbers van hardcore/punk vrijdag de achtste al hun lol op met Cornered en Bakkes, terwijl doom- en psychedelica-adepten ruim twee weken later Famyne en Den. voorgeschoteld krijgen. Daartussenin tref je er de rauwe rockers van Black Bottle Riot.

HUMANIMAAL V @ HALL OF FAME

Na een voorspoedig eerste jaar met vier drukbezochte edities keert hardcore/punkserie Humanimaal in 2019 terug in het Ladybird Skatecafé. Voor het slotweekend van februari staan het Nederlandse debuut van B. Polar & The Spacefuckers plus shows van de branieschoppers van Raylin en de veteranen van London Bullet gepland, omlijst door een Visual Violence foto-expo. De entree is vrij.