De propedeusestudenten van de Rockacademie gaven in april drie showcases in 013 om te laten zien waar ze de afgelopen tijd aan gewerkt hebben. De laatste avond op dinsdag 23 april was een geweldige afsluiter.

De avond wordt geopend door de band Stay Quiet. De band begint rustig, mysterieus zelfs. De stem van zangeres Myrthe is helder en wordt ondersteund door een volle beat. De zaal luistert aandachtig, de sfeer is intiem en er wordt rustig meebewogen op de muziek. Aan het einde krijgt Myrthe de tijd voor een eigen nummer, waarbij ze zichzelf begeleidt op de piano. Bandleden Yves en Pascal gaan op het podium zitten en geven Myrthe de spotlight. Myrthe sluit het optreden van Stay Quiet af met een krachtige uithaal.

Stay Quiet

Na Stay Quiet is het aan More Ease & Kuiters om aan het publiek te laten zien wat de band in huis heeft. More Ease & Kuiters bestaat uit Maurice en Daniël Kuiters, vandaar de naam. De jongens noemen hun eigen optreden 'mini woo-hah'. Dat klopt wel; er wordt enthousiast over het podium gesprongen, er wordt een moshpit gevormd en de jongens rappen de zaal vol. De muziek is gezellig en zou zo passen in de Spotifylijst 'domme jeugd'. Up-tempo nummers en rustige nummers wisselen elkaar af. Ook is er nog tijd voor een gastoptreden van T$, die de jongens goed en leuk aanvult.

Qube

Na een korte pauze is het de beurt aan Chav uit Middelburg. De jonge rapper laat niks aan de verbeelding over en rapt de hele zaal bij elkaar op een Typhoon-achtige manier. Zijn DJ Wyntyn draait de plaatjes. Chav draagt een oversized wit shirt en zijn krullen vliegen door de lucht tijdens het springen. Big Roelio, die we straks nog gaan zien in Maximaal, doet ook een nummer mee. Ook goede vriend Qube uit Middelburg doet nog een nummer mee en springt bovenop de handen van het gewillige publiek. De zaal opent nog één keer voor een moshpit en de bal energie die zichzelf Chav noemt verlaat het podium.

Chav & Wyntyn

Na Chav is het tijd voor Maximaal. De band bestaat uit Big Roelio, Roel Ruijs, en Max van Haarlem. Big Roelio hebben we al een paar keer eerder gezien als gast op het podium, maar Maximaal is zijn eigen project. De jongens dragen allebei witte kleding en dat knalt van het donkere podium af. Big Roelio laat weten dat hij de zaal een half uurtje komt 'amuseren'. De muziek zou net zoals die van More Ease & Kuiters zo in de Spotify afspeellijst 'domme jeugd' kunnen. De nummers hebben wat weg van Jacin Trill en zijn gezellig, dansbaar en vrolijk. T$ die we al eerder hebben gezien en ook bekende John-Lewis Cabot komen een nummertje meedoen. Vooral het nummer 'Pull Up In 013' laat de zaal losgaan. Je kan veel zeggen over hiphopartiesten, maar dat ze er echt een feestje van kunnen maken is nu wel duidelijk.

Maximaal

Na de pauze is het tijd voor de laatste act van de avond, Strike One. Na Frans En Kor Van De Administratie, die vorige week optraden, dachten wij dat het niet gekker kon. Dat kan het dus wel op de Rockacademie. Strike One maakt snoeiharde dubstep. De jongens dragen allebei een mondkapje met daarop een afbeelding van een schedel en hebben verder zwarte kleding aan. De nummers knallen de zaal in en het is soms onduidelijk wanneer een nummer eindigt en het volgende nummer begint. Dat maakt niet uit, gedanst en gefeest wordt er zeker. Bij het laatste nummer stappen er een hoop studenten het podium op. De laatste showcase wordt met een bang afgesloten en dat mag ook, want wát een bijzondere muziek wordt er gemaakt en wát een talenten zitten er op de Rockacademie.

Strike One