In april laten de propedeusestudenten van de Rockadademie in Tilburg zien wat ze muzikaal gezien in huis hebben. Negen april is de eerste avond in een serie van drie, met als bands Show Me What U Got, Bordeaux, Stampede, Søns, Turbulent Minds en Somnia.

De zes bandjes van de Rockacademie mogen spelen in de Jupilerzaal van 013. Het is druk; vrienden en familie zijn massaal op komen draven om te kijken naar het optreden van de jonge artiesten.

De avond wordt geopend door Show Me What U Got, een viermansformatie met als frontman de flamboyante Jannes. De band speelt met een muur van geluid de hele zaal plat. De muziek heeft soms wat weg van De Staat, maar uiteraard wel met een geheel eigen draai.

Show Me What U Got @ Poppodium 013

Na de change-over is het aan Bordeaux om het publiek blij te maken. Marloes, de charmante zangeres in mooie zwarte jurk, zingt met haar indrukwekkende stem over een man die ze niet meer terug in haar leven wil. Even voor het einde zegt ze: "We zijn aangekomen bij het laatste liedje, helaas, want ik vind dit heel erg leuk!" Vervolgens verlaten de drummer en bassist het podium en zingt Marloes samen met haar toetsenist het laatste liedje.

Bordeaux @ Poppodium 013

Vervolgens is de beurt aan Stampede. Deze band bestaat uit vijf mannen en één vrouw: Hannah op drums. De jongens hebben bijna allemaal lange haren en zijn gekleed in hemden en gilets. Frontman Hent maakt even duidelijk dat Stampede niet komt optreden of komt zingen, nee, ze komen performen. De nummers van Stampede zijn dansbaar en catchy of juist meeslepend en dramatisch. De muziek van Stampede is niet in een hokje te plaatsen. De synthesizer laat invloeden horen van Pink Floyd, aan de piano voel je een beetje Queen en andere nummers zijn weer classic rock. Ondanks dat de nummers zo uiteen lopen is er toch sprake van een duidelijke eigen sound en samenhang. Stampede zet zichzelf op de kaart in 013 en goed ook.

Stampede @ Poppodium 013

Na een korte pauze is het tijd voor een boyband: Søns. De band is ontzettend goed op elkaar ingespeeld en speelt een strakke set. Wellicht is dat te verklaren door de ervaring van zanger Tom en basgitarist Jarno, die al ervaring hebben opgedaan in coverband Hard2Get, deelnemer aan The Voice Of Holland. Een beetje richting het einde krijgt gitarist Harm Jan nog de tijd om een eigen nummer te spelen. Dat doet hij goed en indrukwekkend.

Na Søns is het de beurt aan Turbulent Minds. Zangeres Josephine, in een prachtig okergeel ribfluwelen broekpak, fluistert naar de zaal of iedereen richting het podium wil komen. Met een flinke echo op de microfoon zingt ze mooie en diepe teksten de zaal in. De muziek is experimenteel en er wordt gespeeld met verschillende genres en emoties. Ook de bandleden zijn niet vies van een experimentje: bassist Niels heeft zijn schoenen thuisgelaten. Daarnaast is de vaste drummer ziek en is de jarige Casper ingevlogen als vervanger. Hoogtepunten van de set zijn het nummer over Josephines jeugd op de boerderij van haar opa en oma en het laatste nummer Soulmate, waarbij we Hent uit Stampede weer terugzien op het podium als achtergrondzanger.

Turbulent Minds @ Poppodium 013

Het is aan Somnia Got om de avond af te sluiten. Op het podium verschijnen twee jongens met lang haar en niks anders dan een gitaar en een basgitaar in hun handen. Er wordt gespeeld en hard gespeeld. Aan de gitaar hangen nog wat losse geknapte snaren en de bar trilt mee op de maat van de muziek. Dat doen ze goed. De studenten van de Rockacademie hebben wederom laten zien hoeveel potentie Tilburg wel niet bezit. En dit was nog niet alles, 16 en 23 april treden er in de Jupilerzaal in 013 nog elf bands op van de Rockacademie.

Somnia Got @ Poppodium 013