We rouwen nog steeds om het verlies van Incubate, maar mensen met een gebroken hart kunnen dit aan elkaar lijmen bij Psycho Mind – een gloedjenieuw herriefestival op 15 & 16 september met een aardige rij aan topnamen. Maar welke artiesten mag je écht niet overslaan? Deze dus:

45ACIDBABIES

Standaard hangen er een aantal baby’s met een strop om de nek aan hun microfoonstands. Poppen dan, hè. Ze bungelen voor een gigantisch hoofd met knipperende lampjes op de achtergrond: een beetje freaky wel, maar dat is hun muziek ook. Electropunkpop die zowel vuig als ontzettend dansbaar is. 45ACIDBABIES is dat superschattige meisje met twee paardenstaartjes in het haar dat tegelijkertijd de moord op je goudvis aan het beramen is.

Iguana Death Cult

‘WAAAAAAH, AAAAAAH, GWAAAAAH,’ – de oerkreten waarmee Iguana Death Cult altijd de boel op stelten zet. De eerste noot van hun show hoeft maar gespeeld te worden en de eerste lichamen vliegen al in het rond. Er is niet voor niets een checklist gemaakt over hoe deze band altijd succesvol slachtoffers maakt. Claustrofobische psychgarage, dat is hun straatje. Hoe meer underground de locatie is waar je ze wegzet, hoe toffer de show. Met een zweterige en rete-gave Lowlandsshow achter de rug: Cul de Sac, maak je borst maar nat.

The Homesick

Tussen hun optredens met Franz Ferdinand en Europese tour (van het Verenigd Koninkrijk tot Kosovo en Polen) is er tijd voor een show ‘gewoon’ in Tilburg. Ze hebben een dwarse, puberale houding, maar weten toch meteen te overtuigen met hun noise-psychpop. Het is luid en sommige tonen scheren langs je trommelvliezen. Tegelijkertijd sta je met je hoofd heen en weer te wiegen. Hoe kan dat? Door zo tof te spelen als The Homesick.

The Naked Sweat Drips

Het debuutalbum ligt nog geen jaar op de planken, maar dit is een act die nu al in je festivalroute moet staan. Hoekige orgels, stevige gitaarlickjes en een krankjorum klinkende vocalist. Dat valt niet in de categorie 'rustig', maar dan heb je de live-shows nog niet gezien. Frontman Stefan Kollee is een sicke performer. Rolt zo in z’n driedelig pak over gesplinterde kroegvloeren, beweegt als een psychoot met epilepsie en dat terwijl ‘ie je aankijkt alsof dit je laatste dag is. Deze band heeft de totale muziekbeleving voor je klaarliggen.

Mexican Surf

De naam verklapt het al een beetje. Deze vierkoppige groep maakt surfrock met ruim gedoseerde reverb-effecten en rammelige gitaren. Ze doen niet aan een show rustig opbouwen. Meteen denderen ze met volle vaart als een goederentrein langs je heen. Punkrockers die Together PANGEA waarderen, en dan met name de Badillac-plaat, of met regelmaat naar Bass Drum Of Death luisteren kunnen hun geluk op bij Mexican Surf. Eén nadeel: ze spelen tegelijk met The Naked Sweat Drips, dus misschien moet je het optreden van deze jongeheren even laten gaan tot één van hun veertien Poprondeshows.

The Mysterons

De sixties en seventies oubollig? Doe normaal. The Mysterons pakken neopsychedelica uit dat tijdperk en breien er een moderne sjaal omheen. Aan een rode draad door de muziek doen ze niet, zeggen ze. En toch is ‘ie er. De riffjes lopen namelijk altijd uitermate soepel in elkaar over en de zang van vocaliste Josephine van Schaik is zo hypnotiserend dat een uitje naar outer space ineens wel héél dichtbij lijkt. Als je ze nog niet hebt zien vliegen bij 45ACIDBABIES, dan is dit je tweede kans.