Voor ons zal de maand september altijd met Incubate verbonden blijven, maar ook zonder dat prachtfestival is er gelukkig nog volop muzikaal vertier in deze stad. Ayreon en Anneke van Giersbergen houden de Brabantse eer hoog met uitverkochte optredens in respectievelijk 013 en Little Devil, terwijl de opening van het nieuwe seizoen ook daarbuiten veel verrassends oplevert.

GRAND OPENING @ CLUB FIX

Zo wordt het Tilburgse uitgaansleven met ingang van deze maand verrijkt met een nieuwe dansgelegenheid: Club Fix, een ondergrondse ruimte aan het Pieter Vreedeplein. De eerste drie dagen van de maand staan in het teken van de Grand Opening, waarbij onder meer Boef, Sevn Alias en Mula B acte de présence geven (die laatste keert de week erna reeds terug voor een releaseparty).

GIGATRON2000 + NEEVA @ LITTLE DEVIL

Zijn hiphop en urban niet zo je ding, dan kun je hetzelfde weekend natuurlijk tevens terecht in Little Devil. Liefhebbers van hardcore en oi! zijn op vrijdag al welkom bij Discipline, Complaint en Remain Untamed; de stoners onder ons kunnen de dag erop gratis genieten van nieuw materiaal van de instrumentale helden van Gigatron2000, die hun Duitse collega’s van Neeva meenemen.

DUKE JOHN + JOHNNY JESTER @ CUL DE SAC

Vanzelfsprekend laat de Cul zich deze maand ook niet onbetuigd: naast enkele concerten met entree (al of niet in samenwerking met 013), vind je er tevens de nodige gratis optredens. Zo is het de eerste donderdag van de maand tijd voor de Utrechtse Popprijswinnaars Duke John om er samen met onze lokale energiemonsters van Johnny Jester een uitbundig rockend feest van te maken.

LUDOWIC – NOCTURNES @ URSULINENKAPEL

De Ursulinenkapel was de plek waar Six Organs Of Admittance een zestal jaren geleden zijn album 'Maria Kapel' presenteerde, naar aanleiding van het Incubate Glocal-project. Deze bijzondere locatie vormt ditmaal het decor voor artiest LudoWic, die ons gesteund door Maarten Vandamme met zijn ‘Nocturnes’ een dromerige mix van ambient, soundtrack en neo-klassiek in het vooruitzicht stelt.

PSYCHO MIND FESTIVAL @ IN EN OM 013

Hoewel Incubate niet meer is, trekt september toch niet geheel festivalloos aan ons voorbij. Het derde weekend van de maand staat namelijk in het teken van het verse Psycho Mind Festival, dat zich toelegt op garagerock en aanverwanten. Terwijl Tilburg de opening van het culturele seizoen viert, kun je in de Cul, V39 en 013 genieten van talloze gretige bandjes uit eigen land en België.

O, KUTJES + DE GROT @ HALL OF FAME

De Hall heeft deze maand ook weer het nodige te bieden, niet in de laatste plaats op hiphopgebied: zo kun je de eerste van de maand al terecht bij de Amerikanen van Divine Council, terwijl je je drie weken later kunt vergapen aan het beste wat Polen (!) in dit genre in huis heeft. O, Kutjes en De Grot staan echter voor maffe Nederlandstalige elektronische pop, goedgekeurd door We Are Public.

REIJSEGER – FRAANJE – SYLLA @ PARADOX

Na de zomerstop schiet Paradox uit de startblokken met talloze interessante concerten, variërend van een literaire avond waarin De Kift Daniil Charms eert en een gratis middagconcert van Matteau tot een try-out van Eric van der Westen. Prachtig zijn ook de ongrijpbare trio’s deze maand: een week na Rambags, Lijbaart & Stadhouders kun je verbluft raken bij Reijseger, Fraanje & Sylla.

RALPH VAN RAAT @ HET CENAKEL

Een ander plaatselijk muziekinstituut dat zijn deuren in september opnieuw opent, is het podium voor hedendaagse muziek De Link. De nieuwe concertreeks wordt ingeluid door niemand minder dan Ralph van Raat, de pianist die het meeste betekent voor de uitvoering van eigentijdse muziek in ons land. Warm aanbevolen voor iedereen die benieuwd is naar het werk van componisten van nu.

SISTERS OF SUFFOCATION @ LITTLE DEVIL

Zin om de maand met een grote knal te besluiten? Dat komt goed uit, want het geheel vrouwelijke deathmetalcombo Sisters Of Suffocation staat te popelen om het album ‘Anthology Of Curiosities’ op de laatste avond van september op het publiek in Little Devil los te laten. Daar wil je uiteraard bij zijn, en zelfs een lege portemonnee is daarbij geen bezwaar, want de toegang is helemaal vrij.