Negen tips voor Roadburn Negen tips voor Roadburn

Enkele pieken in het Roadburnmassief

, Maarten & Wouter de Waal

Nog een enkel nachtje slapen (of in hoopvolle spanning doorwaken) en dan barst het meest heavy festival van Tilburg en wijde omstreken weer los. We zouden kunnen zeggen dat we hieronder enkele krenten uit de pap hebben gepikt, maar eigenlijk is het toepasselijker om te spreken van “enkele rozijnen uit de studentenhaver”. Zouden we alles moeten noemen waar we naar uitzien, dan zouden we de halve line-up in deze lijst moeten verwerken. Dat doen we dus maar niet. Ervan uitgaande dat illustere acts als Coven, Deafheaven, My Dying Bride en natuurlijk Baroness u genoegzaam bekend zijn, hebben we ons bij de selectie gericht op bands die minder beroemd, maar daarom niet minder interessant zijn.

VERWOED @ CUL DE SAC

Donderdag 17.30 - 18.20

Donderdag 17.30 - 18.20

Zoals elk jaar prijken er ook deze editie weer de nodige talentvolle bands van eigen bodem op het Roadburnaffiche. Zo mag lokale trots Faal de laatste dag van het festival openen op een stemmige droeve noot, en kunnen de vroege vogels de dag daarvoor al om kwart voor twee terecht bij een show van het Utrechtse Laster, dat geen onbekende hoeft te zijn voor de regionale concertbezoeker. Het ook uit het midden des lands afkomstige Verwoed zagen we daarentegen nog nooit aan het werk, hoewel het materiaal op debuut-EP ‘Bodemloos’ zeker de nieuwsgierigheid prikkelt. Eenieder die de gebaande paden wil verlaten en volgens het aloude adagium ‘Neerlandse waar’ wil steunen raden we derhalve van harte een tussenstop in Cul de Sac aan. (MdW)

DÄLEK @ HET PATRONAAT

Donderdag 21.20 - 22.20

Donderdag 21.20 - 22.20

Hiphop op Roadburn? Zoals het festival zelf ruiterlijk toegeeft, is het niet bepaald een genre dat je onmiddellijk in verband brengt met het feest van de zware riff, maar de duisternis die bovenstaande Amerikaanse act middels haar shows verspreidt, zal desalniettemin in de beleving van menigeen naadloos aansluiten bij de Roadburnatmosfeer. We gaan het deze donderdag zien in Het Patronaat. (WdW)

MAGMA @ MAIN STAGE

Vrijdag 15.30 - 16.50

Vrijdag 15.30 - 16.50

De briljante buitenbeentjes van Magma mochten al eens het bal op de Main Stage openen tijdens de door Opeth gecureerde Roadburndag in 2014. Dat leverde destijds een buitengewoon memorabele set op, die door veel getuigen (inclusief onszelf) als één van de absolute hoogtepunten van het festival beschouwd werd. Benieuwd of dat succes op deze Baronessdag geëvenaard wordt. (WdW)

ZU @ GREEN ROOM

Vrijdag 19.30 - 20.30

Vrijdag 19.30 - 20.30

De naam Zu zal bij menig festivalganger niet eens een zweem van herkenning oproepen, maar wanneer we zeggen dat deze bloedfanatieke Italianen de goedkeuring van John Zorn kunnen wegdragen, weet u waarschijnlijk wel in welke richting u het moet zoeken: Harde, compromisloze, schurende geluidserupties, uitgedokterd en uitgevoerd door technisch zeer onderlegde muzikanten. Wanneer alle drones en meditatieve klanklandschappen u in slaap dreigen te sussen, kan Zu u precies die energieke oplawaai geven die u nodig heeft. (MdW)

HEDVIG MOLLESTAD TRIO @ EXTASE

Vrijdag 21.40 - 22.50

Vrijdag 21.40 - 22.50

Zoals ook al uit deze tips blijkt, vormt de ‘z’ dit jaar een rode draad door de Roadburnvrijdag: niet alleen Zu en Zaum, maar ook Zhrine en de wellicht in aanloop naar dit festival meest belichte, want misschien wel vreemdsoortigste act Zeal & Ardor betreden deze dag de planken. Waar Het Patronaat in het teken staat van het alchemistische brouwsel van zwarte metalen en dito muziek van laatstgenoemde, treffen we in Extase een interessante kruisbestuiving van vrije jazz en massieve rock met dank aan het Scandinavische Hedvig Mollestad Trio. (WdW)

ZAUM @ CUL DE SAC

Vrijdag 00.50 - 01.50

Vrijdag 00.50 - 01.50

Ongeveer anderhalf jaar geleden liet een mooi optreden van dit Canadese duo in Little Devil zo’n onverwacht goede indruk op ons achter dat we hem spontaan in ons jaarlijstje opnamen. Van dat verrassingseffect zal nu geen sprake meer zijn, maar hun ‘Om-neske’ uitgesponnen composities zijn zeker een aanrader voor iedereen die de vrijdag in hogere sferen wil eindigen. (MdW)

TRANS AM @ HET PATRONAAT

Zaterdag 20.50 - 22.00

Zaterdag 20.50 - 22.00

De verrassendste en meest beklijvende Roadburnoptredens komen vaak voor rekening van acts die je misschien niet meteen op dit festival zou verwachten, maar hier toch op een vreemde manier op hun plek zijn. Een band als Trans Am valt zeker in deze categorie. Het gezelschap dat vooral in indiekringen vermaardheid geniet als één van de eerste postrockoutfits mag misschien tussen al het stonergeweld wat cerebraal en vreedzaam overkomen, maar de hypnotiserende, sterk door het krautgeluid beïnvloede soundscapes zullen de fijnproever zonder meer weten te bekoren, al was het maar als welkom rustpunt op deze Roadburnzaterdag vol muzikale krachtpatserij. (MdW)

ALUK TODOLO @ GREEN ROOM

Zaterdag 21.50 - 22.50

Zaterdag 21.50 - 22.50

Het Franse Aluk Todolo was al een zestal jaren eerder in deze stad te zien dankzij Roadburn, en maakte verleden mei bovendien een verpletterende indruk tijdens de voorjaarseditie van het inmiddels helaas ter ziele gegane Incubate: nadat het naar een hoekige compositie van Misha Mengelberg vernoemde Hypochristmutreefuzz de Cul verblind en verdoofd achterliet, trakteerde het occulte trio ons op een al even genadeloze aaneengesloten set in 013, slechts bijgelicht door karakteristieke spookachtige gloeilamp. Dat belooft wat. (WdW)

EMMA RUTH RUNDLE @ GREEN ROOM

Zondag 20.50 - 21.40

Zondag 20.50 - 21.40

Dé vrouwelijke artiest waar heel Roadburn dit jaar (evenals in het verleden) voor op de knieën gaat is ongetwijfeld Chelsea Wolfe. Emma Ruth Rundle heeft nog niet diezelfde cultstatus bereikt, maar dat wil niet zeggen dat haar donkere maar pakkende composities qua potentie voor die van haar meer populaire evenknie hoeven onder te doen. Gaat dat zien op de relaxte laatste dag die u in het Roadburnuniversum mag doorbrengen (waarop u ook kunt genieten van een opmerkelijke show van het Noorse Ulver, waarover u hier meer kunt lezen). (MdW)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg