Zowel prille muzikanten als gelauwerde veteranen krijgen deze maand ampel gelegenheid om zich op het podium te presenteren. Tilburgs meest vooraanstaande musicus Paul van Kemenade zit veertig jaar in het vak en viert dat met verscheidene concertavonden met lokale en internationale collega’s, terwijl jonger talent van zich doet spreken middels de Popronde en enkele EP-releases.

IMPIETY + WORMWOOD + ASAGRAUM + BODE PRETO @ LITTLE DEVIL

De almaar donkerder wordende dagen zijn uiteraard koren op de molen van blackmetalvehikel Black Ritual, dat deze maand maar liefst vier avonden in Little Devil organiseert. Waar je later in de maand nog kunt genieten van onder meer Corpus Christii en Barshasketh, passeren de eerste twee dagen van oktober al een zevental internationale bands de revue, waaronder de vier bovenstaande.

VAN KEMENADE INVITES... MARATHON @ PARADOX

Twee dagen voordat Paul van Kemenade groots uitpakt in Theaters Tilburg, nodigt de jubilerende saxofonist al talloze muziekvrienden uit voor een marathoneditie van zijn ‘Invites…’-serie in Paradox. Naast lokale beroemdheden als Niko Langenhuijsen, de gebroeders Palinckx en Jeroen van Vliet, zijn hier ook al wat speciale Amerikaanse, Russische en Chinese gasten te bewonderen.

MONOPOLY MOVEMENT @ HALL OF FAME

Over de ambitieuze plannen van MonopolyMovement kon je onlangs al het nodige lezen op onze site. Vanavond is het dan zover en presenteren de aanstormende hiphoppers hun EP LITBURG in de Hall. Er wordt ons een energiek optreden in het vooruitzicht gesteld, dus aarzel niet en laat de trap je meevoeren naar de donkere krochten van Tilburg Noord, die deze heren helemaal ‘lit’ maken.

SWITCH BONES + CAPIBARA @ CUL DE SAC

Vrienden van het betere rockwerk kunnen ook in oktober weer hun hart ophalen in de Cul. Later in de maand kun je er onder andere Rhinorino en Paceshifters treffen, maar deze donderdag is het aan het lokale trio Switch Bones om zijn eerste EP te presenteren. Die naam zegt je wellicht niets, maar de muzikanten ken je wel, en met steun van het Belgische Capibara gaat dit vast een feestje worden.

POPRONDE @ DIVERSE LOCATIES

Op vrijdag de dertiende landt de Popronde opnieuw in Tilburg. Net zoals voorgaande jaren kun je een hele lading verse acts ontdekken op de meest uiteenlopende plekken in de stad. Het festijn start traditiegetrouw in Sounds, en waaiert daarna uit over plekken variërend van eet- en kapperszaken tot cafés en vertrouwde concertlocaties als de Hall, om ‘s nachts te eindigen in de Cul. Mis het niet.

MONSTERS OF ROCKABILLY @ CLUB SMEDERIJ

In de jaren negentig (in de tijd van het oude Noorderligt, de voorloper van 013) was Monsters Of Rockabilly een begrip in deze stad. Zevenentwintig jaar na de eerste editie keert het festival terug, ditmaal in Club Smederij, met dezelfde band als destijds: Batmobile, dat Milwaukee Wildmen en Golly Gosh Darn meeneemt. Verplichte kost voor de liefhebber van Amerikaanse trashcultuur.

VLEK – ‘MUSIC’ ON THE FAR SIDE OF THE MOON @ PARADOX

Naast Van Kemenades jubileummarathon is er deze maand nog veel meer moois te zien en beleven in Paradox. Zo presenteert Tonefloat er een avond, is het legendarische Britse Gong (dat afgelopen jaar nog op Roadburn stond) er te gast, en presenteert drumster Simone Sou er haar nieuwe cd. Vaste waarde is het immer innovatieve huisorkest Vlek, dat gratis en voor niets te bezichtigen is.

THE GURU GURU + TSAR BOMPA @ HALL OF FAME

Tegen het einde van de maand heeft Hall of Fame nog een aantal aangename verrassingen voor ons in petto. Vrijdag de twintigste vindt er de enige Nederlandse clubshow van de befaamde Japanse doommetalband Church Of Misery plaats, terwijl je een paar dagen later voor een handvol euro’s bij The Guru Guru en Tsar Bompa terecht kunt: twee rare rockacts met een prettig gestoorde liveshow.

MOTORPSYCHO @ 013

We sluiten de maand af met wat volgens ons één van de beste en meest veelzijdige rockbands van de afgelopen decennia is: het Noorse Motorpsycho, dat door de jaren heen een bijzonder herkenbaar eigen geluid heeft gecreëerd, maar zich tezelfdertijd bij iedere plaat opnieuw uitdaagt, met de muziek uit de late zestiger en vroege zeventiger jaren als voortdurende inspiratiebron. Gaat dat zien.